Čeští sportovci se představili na ZPH v Pchjongčchangu a paralympionikem roku se stal tenista Šmédek!

Během uplynulého měsíce byly oči celého sportovního světa upřeny na vrcholnou akci globálního sportu pro handicapované – XII. zimní paralympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Do asijské metropole odcestovalo i několik oceněných v rámci proběhlé ankety Nejlepší handicapovaný sportovec roku 2017, kterou však opanovala mladá tenisová hvězda českého sportu neslyšících.

Do své další fáze vstoupila společná iniciativa Českého paralympijského výboru a Českého olympijského výboru – Paralympijská výzva, který rozšiřuje svoji působnost po celé České republice a druhý dubnový víkend se Praze uskuteční dvoudenní setkání s paralympioniky. O tom všem a mnohém dalším se můžete dočíst v aktuálním dubnovém newsletteru.

Zimní paralympijské hry 2018

Česká výprava se z Koreje vrátila bez medaile, ale spokojená

Čtyřiadvacet českých reprezentantů, včetně trasérů, se na konci března vrátilo z paralympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu. Byť na naše konto nepřibyla žádná medaile, lze na české účasti nalézt řadu pozitivních signálů a optimistických výhledů do budoucna. Vyznamenali se zrakově handicapovaný lyžař Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou, kteří obsadili šesté místo. Hetmer navíc k šestému místu ve sjezdu, přidal ještě další tři umístění v první desítce, a to dvě 8. místa ve slalomu a v superkombinaci a 10. místo v Super-G.   Výborné výkony předváděli rovněž sledge hokejisté, kteří po úvodní těsné prohře v prodloužení s domácí Jižní Koreou a očekávané prohře s favorizovanými USA, dokázali postupně zdolat další dva soupeře a podlehli až Norsku v duelu o páté místo. Za slibný lze považovat i výsledek talentovaného lyžaře Tadeáše Kříže, který si při své paralympijské premiéře vyjel solidní 12. místo v obřím slalomu.

Patrik Henter

„Za úspěch považuji už to, že se sledge hokejisté v obrovské konkurenci probojovali do elitní osmičky, která se v Koreji utkala. Možná jsme měli nějaká medailová očekávání, pokud jde o lyžaře, ale já osobně nepovažuji za úspěch jen zisk medailí. Šesté místo Patrika Hetmera odpovídá náročnému zápolení se světovou konkurencí a dvanáctá příčka nováčka Tadeáše Kříže na prvním startu na velké akci je nadějným příslibem do příštích let,“ ocenila výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová.

Hledají se noví sledge hokejisté!

Český sledge hokej potřebuje nové hráče. Po právě skončené paralympiádě je toto tvrzení naléhavější než dříve. Jednou z cest, kterou chce Česká sledge hokejová asociace získat nové reprezentanty, je projekt Parahokej.cz. Stránka, kde stačí jen vyplnit formulář – a kdoví, třeba si jednou v českém dresu zahrajete i na paralympiádě.

Mediální kampaň k paralympiádě proběhla úspěšně

Nejvýznamnější letošní akce pro naše handicapované sportovce byla doprovázena rozsáhlou mediální kampaní, která byla již tradičně prezentována v tisku, v rozhlase, na internetu a v televizi. Ústředním mottem rozsáhlé kampaně bylo „Limity musejí počkat, teď je čas na sport“. Jako hlavní tváře kampaně byli pro tento rok vybráni reprezentanti ve sledge hokeji a zrakově postižená sjezdová lyžařka Anna Pešková (za svobodna Kulíšková). Televizní spoty, kterým dominovali již zmínění sledge hokejisté, byly k vidění v rámci vysílání ČT sport.

Velký prostor ZPH ve vysílání ČT Sport

Letošním zimním paralympijským hrám v Pchjongčchangu věnovala velký prostor ve vysílání také Česká televize, která živě přinesla všechny zápasy sledge hokejistů a každý soutěžní den večer také studio se zajímavými hosty. Dramatické zápasy hokejistů vzbudily pozornost mezi diváky a výrazně upozornily na tento interesantní sport. Večerních studií se zúčastnili také sportovci z právě skončené olympiády, namátkou jmenujme třeba Evu Samkovou.

Tenista Jaroslav Šmédek se stal nejlepším handicapovaným sportovcem roku za rok 2017

Každoroční anketa o nejlepšího handicapovaného sportovce České republiky zná svého vítěze. Do konečných výsledků se nejvýrazněji promítly letní deaflympijské hry v tureckém Samsunu a také plavecké MS v Mexiku.

Jaroslav Šmédek nejl. sportovec 2017

Letošní ročník opanoval tenista Jaroslav Šmédek. Teprve šestnáctiletý sportovec zaujal ziskem zlaté medaile z letních deaflympijských her v Samsunu. V těžké konkurenci si suverénním způsobem došel pro turnajový triumf, což hlasující z řad trenérů a svazových funkcionářů náležitě ocenili. Druhá příčka se letos rozdělila mezi sportovce Terezu Kmochovou a Arnošta Petráčka.

Dlouhodobě úspěšná lyžařka prožila další skvělý rok, ve kterém získala dvě zlaté a tři stříbrné medaile na MS. Úspěchy však sbírá i mezi zdravými lyžařkami, kde se podílela na zisku zlaté medaile v týmové soutěži na univerziádě v kazašském Almaty. Loňský vítěz ankety Arnošt Petráček i letos skončil na stupních vítězů a to především díky zisku zlaté medaile na MS v Mexiku v závodě na 50 metrů znak. Dvakrát dokonce překonal světový rekord na téže trati. V Samsunu zazářila i třetí nejlepší handicapovaná sportovkyně roku Lenka Matoušková. Ta vybojovala zlato v hodu diskem, přičemž stanovila i nový deaflympijský rekord.

Nejlepším kolektivem byla vyhlášena sledge hokejová reprezentace, která hned po převzetí ocenění odletěla reprezentovat české barvy na zimních paralympijských hrách v Koreji. Mezi hosty galavečera, který hudebně doprovodila kapela Support Lesbiens, byli přítomni zástupci partnerů Českého paralympijského výboru či významní čeští sportovci, mezi nimiž byla i tenistka Barbora Strýcová, která předala cenu svému možnému následovníkovi Jaroslavu Šmédkovi. Loňskému nejlepšímu handicapovanému sportovci a letošnímu stříbrnému Arnoštu Petráčkovi pak blahopřál lyžař Kryštof Krýzl. Vítěz ankety převzal z rukou generálního ředitele společnosti Toyota Central Europe – Czech pana Martina Pelešky klíče od vozu Toyota C-HR k ročnímu užívání. Záznam slavnostního galavečera můžete zhlédnout zde.

Paralympijská výzva vstupuje do další fáze

V aktuálním školním roce 2017/2018 pokračuje podprojekt Sazka Olympijského víceboje s názvem Paralympijská výzva. Iniciativa, která si klade za cíl přivést ke sportování co nejvíce handicapovaných žáků základních škol, se nyní rozšíří do dalších koutů České republiky a nebudou chybět ani oblíbené sportovní dny, které v první fázi projektu sklidily velký úspěch. Jak to na sportovních dnech v roce 2017 vypadalo, se můžete podívat prostřednictvím fotogalerie na tomto odkazu. V podzimní části iniciativy se do Paralympijské výzvy zapsalo přes 1 000 dětí a nyní organizátoři věří v zapojení ještě většího počtu zdravotně postižených studentů. Ti nejlepší z nich mají šanci dosáhnout na zajímavé ceny a možnost účasti své školy na Republikovém finále Odznaku Všestrannosti Olympijských Vítězů.

Paralympioniky ocenil mistr i spolek Cesta za snem

V úterý 3. 4. přijal zástupce paralympijské výpravy ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Ministr všem reprezentantům osobně poděkoval a předal jim čestné uznání.

Další pocty se paralympionici dočkaji na Václavském náměstí v Praze, kde se uskuteční jedinečná událost na podporu českého paralympijského sportu. Veřejná akce s názvem Pocta paralympionikům na Václaváku bude zaměřena na přivítání našich handicapovaných sportovců, kteří se před několika dny vrátili ze Zimních paralympijských her v Jižní Koreji, kde hrdě reprezentovali české národní barvy.

Olympijská nadace podporuje i handicapované sportovce

Už více než pět let funguje Česká olympijská nadace (ČON), která pomáhá rodinám, jejichž finanční situace neumožňuje dětem sportovat bez omezení. Od svého založení rozdělila ČON přes deset milionů korun – a nezapomíná přitom ani na děti z dětských domovů nebo handicapované děti. V posledním kole podpořila Česká olympijská nadace 175 dětí celkovou částkou 1 069 700 Kč. Mezi nimi i sedm těch, které mají fyzický nebo mentální handicap či trpí vážnějším onemocněním, jako jsou Crohnova choroba nebo diabetes. Díky podpoře nadace se mohou tyto děti věnovat basketbalu, baletu, lukostřelbě, kick-boxu, stolnímu tenisu nebo atletice.

Evropský pohár ve sjezdovém lyžování ve znamení medailí i zranění

Na české handicapované lyžaře čekaly poslední závody letošní sezony. Parádní výkon Pavla Bambouska na monoski ve švýcarském Obersaxenu na finále Evropského poháru přinesl české lyžařské výpravě stříbrnou medaili v Super-G. Úspěšný závodník shrnul uplynulou sezonu následovně: „Letošní sezóna byla opravdu pestrá

po všech stránkách. Nechyběla nemoc, zranění v podobě zlomené nohy, rušení závodů kvůli nepříznivému počasí a na druhé straně paralympiáda. Průběh zimy připomínal spíše houpačku. Vše podařilo optimálně naladit až v samotném závěru sezóny na finále Evropského poháru ve Švýcarsku, kde jsem v Super-G obsadil skvělé druhé místo.“

Zdeněk Šafránek

Nepříjemné zranění však postihlo dalšího českého závodníka Miroslava Lidinského, který si při nešťastném pádu přivodil zlomeninu klíční kosti a zpřetrhal vazy v pravém rameni. Navázal tak na předchozí zranění, která ho provázela prakticky celou letošní sezonu. Již dříve si dvakrát zlomil závodní protézu, těsně přes odjezdem na paralympiádu laboroval s vyhřezlými ploténkami.  Ve Švýcarsku se představili ještě další dva čeští reprezentanti. Petr Drahoš na monoski obsadil v obřím slalomu desáté místo. Tomáš Vaverka byl mezi stojícícmi osmý, v superkombinaci obsadil třináctou příčku, v Super-G skončil jedenáctý. 

Duben nabídne bohatý sportovní program na všech úrovních

I v dubnu se můžeme těšit na řadu zajímavých sportovních akcí. Mezi ty nejvýznamnější patří především Halové mistrovství Evropy v atletice neslyšících, které se koná ve dnech 22. až 24. dubna v bulharském Gomelu. Další mezinárodní akcí bude Mistrovství Evropy v trail orienteeringu, které se na přelomu měsíců dubna a května uskuteční na Slovensku. Mimo to nás čeká i několik Mistrovství České republiky, namátkou zmiňme: MČR v šachu a ve stolním tenisu neslyšících, MČR vozíčkářů v curlingu či MČR v plavání mentálně handicapovaných v Liberci. Na konci měsíce si to také rozdají borci o republikové tituly v bowlingu zrakově postižených. Uskuteční se i závody v boccii, simulované zvukové střelbě nebo ve florbalu. Ani v dubnu tak nebude nouze o zajímavé sportovní události, jejich podrobný přehled naleznete v kalendáři. Držme našim paralympionikům v jejich bojích palce!

Nezapomeňte sledovat náš web a sociální sítě, ať vám nic neunikne!

Váš Český paralympijský tým.

 

 

 

 

Napsat komentář