Těžko se hledá někdo, komu sedne má kšiltovka, říká o nástupci Štefek!

Praha – Měl hlavní slovo před utkáním, kdy motivační řečí hecoval české reprezentanty. Nejvíc byl slyšet při zápasech, když emotivně prožíval každou situaci na hřišti. A klíčovou roli hrál také při vítězných oslavách. Jakub Štefek zkrátka neodmyslitelně patřil k seniorskému týmu české reprezentace v malém fotbalu.

O chod mužstva se staral jako vedoucí, zároveň trénoval gólmany. Jeho mise však po zisku titulu světových šampionů v Tunisku skončila. Štefek zamířil do managementu Evropské federace malého fotbalu, kde nyní koordinuje a rozvíjí práci šesti komisí. „Výzva byla tak veliká, že jsem ji zkrátka nechtěl nechat utéct,“ uvedl devětatřicetiletý Štefek přezdívaný Cañizares.

Co vás přimělo k tomu, abyste vyměnil reprezentaci za místo v evropské federaci?

Nabídka, která se neodmítá. Navíc první oťukávání přišlo po zisku titulu mistrů světa, takže jsem mohl odejít na vrcholu a čelit další, nové výzvě. Lukrativní místo s velkou zodpovědností, která mně může srazit vaz, ale věřím, že mně naopak posune dál a já tuto výzvu zvládnu. Díky možnosti pracovat na mistrovství Evropy v malém fotbale do 21 let i dospělých a Lize mistrů jsem na tuto výzvu připraven. Věřím.

Bylo to dlouhé rozhodování?

Vše bylo docela rychlé. Pár telefonátů s prezidentem Evropské federace malého fotbalu Davidem Tiborem a jedna cesta do Maďarska na novou centrálu federace. Takže vše bylo hodně rychlé. Těžké to bylo srdcem, ale výzva byla tak veliká, že jsem ji zkrátka nemohl a nechtěl nechat utéct.

Přibližte, co je náplň vaší práce?

Má pozice na evropské federaci je COO – Chief Operating Officer. Má starost je koordinovat a pomáhat rozvíjet práci šesti komisí – turnajové, právní, marketingové, vývojové, disciplinární a komise rozhodčích na všech akcích Evropské federace malého fotbalu. Dále pak také komunikace s jednotlivými asociacemi a svazy. Je to každodenní práce, dost cestování, ale o to víc je náplň lahodnější a zajímavější.

Práce jistě máte dost. Čemu teď věnujete nejvíc času?

Dost práce mně těší, znamená to totiž jediné – mám co dělat. (úsměv) Navíc miluji stres a tlak, velké výzvy. Momentálně jsme naplno ve víru příprav mistrovství Evropy v malém fotbale 2018 v Kyjevě, které se uskuteční od 12. do 18. srpna, připravujeme kompletní IT řešení, chystáme se i na další akce letošního roku. Teď jsem v Maďarsku s Davidem Tiborem řešil obsazení určitých postů, které budou důležité pro další vývoj evropské federace.

Jaké zajímavosti se špičkami malého fotbalu na tento rok chystáte?

Letošní rok bude opravdu hodně nabitý. Na hřišti nás, kromě evropského šampionátu, čeká Liga mistrů ve Slovinsku od 4. do 9. září a tam chceme soutěž posunout o velký kus vpřed. V září nás pak čeká projekt s Evropskou unií – Erasmus+/HEPA – MINI4eU festival, který bude trvat deset dní v Maďarsku, a pevně věřím, že se jej zúčastní i české a nejen mužské týmy malého fotbalu. Mimo hřiště pracujeme na kompletním novém IT systému, na podpoře a tréninku vedoucích reprezentací a klubů, velký boom zažije tým rozhodčích. V plném proudu jsou jednání s možnými partnery a přicházejí nové asociace, chystáme také nové formy naší hry, takže se máme všichni nač těšit. Evropská federace malého fotbalu navíc přešla pod křídla světové, takže se dá očekávat velký progres a aktivita i ze strany světové federace.

Prezident světové federace je zároveň český šéf Filip Juda. Patří k hlavním lidem, s nimiž spolupracujete?

S Filipem zatím moc v kontaktu nejsme. Nejenže nebyl přítomen mému zvolení, což je na jednu stranu dobře, ale Filip je hodně vytížený na světové federaci, protože je tam muž číslo jedna. Vídáme se tak na výkonných výborech a valných hromadách. Musím ale říct, jak si moc vážím toho, že si Filip ve svém, již tak nabitém programu, najde vždy čas a poradí, pomůže, předá mně své nápady a rady, což je k nezaplacení. A to měsíčně tak šestkrát obletí zemi…

Jak velkou prestiž má pro Českou republiku, že k němu v managementu Evropské federace malého fotbalu přibyl další český zástupce?

Pro Českou republiku se asi nic moc nezmění. (hlasitě se směje) Pro malý fotbal u nás to ale určitě úspěch je, díky Asociaci malého fotbalu jsem měl možnost ukázat se a dostat nabídku na toto lukrativní místo. Otevřelo se první místo na evropské federaci, kterým se člověk může živit a obsadili tam Čecha. Tedy, Moraváka. (smích) To je docela pozitivní věc a jde vidět, že to u nás děláme dobře.

Pojďme k českému seniorskému národnímu týmu. Kdo převezme vaše funkce vedoucího mužstva a trenéra gólmanů?

S Luďou Zelenkou to samozřejmě probíráme, ale je těžké najít někoho, komu nebude má XXXXL kšiltovka veliká. (rozesměje se) Kandidáti jsou. Na jednu stranu si však myslím, že to kluci zvládnou i beze mně a náhrady, přihodí něco zase na záda benjamínkovi v realizáku, Jirkovi Novákovi. (úsměv) Zelí má na tohle čich a jsem si jistý, že jako manažer reprezentace si vybere správně.

Jak vidíte ambice českých reprezentací na nadcházejících akcích, mistrovství světa do 21 let a mistrovství Evropy dospělých?

Jelikož jeden z mých požadavků na tuto funkci, kterou jsem pomáhal navrhovat loni v září, byla nestrannost, musím tento kodex ctít. Proto tipuji jako mistry světa tým České republiky do jedenadvaceti let a jako mistry Evropy A tým České republiky. (směje se) Ne, vážně. Jedenadvacítka patří do světové špičky, její ambice budou jistě nejvyšší a snad se jí podaří vystoupat na pomyslný Olymp. Áčko v Kyjevě bude čelit zase větší konkurenci, ale věřím, že titul z mistrovství světa potvrdí i na Dněpru.

Na národní tým jistě ani zpovzdálí nezanevřete, zúčastníte se akcí případně ještě jako člen týmu, nebo už jen jako host?

Jako host se chci zúčastnit moc rád. Ale k tomu, abyste se stal hostem, musíte dostat pozvánku. (úsměv) Ne, vážně. Věřím, že se na nějaké akci uvidíme a budu mít dost času s týmem strávit pár dní, ovšem v období června až října to asi nebude, protože budu rád, že budu rád. Rád bych také využil této možnosti a jen ve zkratce: Zelda, asi takhle. Děkuji moc za tuto nabídku, která mně umožnila zažívat něco, v co jsem nikdy nedoufal. Ráďo, ohromná radost, že jsem potkal takového kamaráda, jako jsi ty. Srdcař jako prase. Bejdič, ohromný respekt za to, jak profesionálně, ale zároveň v klidu tým připravuješ a jaký odborník jsi. My se budeme vídat na zápasech Hanspaulky. Píchyč, neuvěřitelný srdcař a milovník malého fotbalu každým coulem. Kamarád a můj boss v Úterních hostech. Novásku, tvůj přechod z týmu do realizáku je tak automatický, jaká osobnost malého fotbalu jsi ty sám. S tebou slovo legenda získává nový rozměr. Lanýž, pořádně to masíruj, ať ti borci létají jako ďas. A neztrať svůj bezstarostný úsměv. Karlosku, futsal? Vážně? (smích) Krátká, ale výživná zkušenost s tmeličem party. Týme – nejmenuji, došel by papír a určitě bych někoho zapomněl – byli jste, jste a budete navždy moje součást. Děkuji vám za to, že jsem prožil, co jsem prožil. Mějte se!

Jaroslav Kára, tiskový mluvčí,

Napsat komentář