ČEŠI VYBOJOVALI DVĚ ŠESTÁ MÍSTA!

Celkem čtyřiadvacet sportovců včetně trasérů vyslal Český paralympijský výbor na XII. Zimní paralympijské hry v korejském Pchjongčchangu. Na těch se Češi medailových oslav nedočkali, přesto výkonná předsedkyně Alena Erlebachová vidí na české účasti řadu pozitiv. Jedním z nich je výsledek talentovaného lyžaře Tadeáše Kříže.

Mezi lyžaři na paralympiádě urval nejlepší umístnění zrakově handicapovaný Patrik Hetmer, který hned v prvním závodě ve sjezdu skončil šestý a dařilo se mu i v dalších disciplínách, když společně s trasérem Miroslavem Máčalou obsadil dvakrát osmou příčku. Ve stejné kategorii se podařilo v  Super-G zabodovat i teprve dvaadvacetiletému Tadeáši Křížovi, který dojel s  12. nejrychlejším časem.

Sledge hokejový tým po úvodní těsné prohře s výběrem Jižní Koreje podlehl i pozdějším vítězům turnaje ze Spojených států, což naše diskvalifikovalo z bojů o medaile. Na tom nic nezměnila ani výhra nad Japonci, kterou Češi skupinovou část turnaje zakončili. Ve čtvrtém zápase v řadě pak narazili na Švédy. V tomto duelu předvedli svěřenci trenéra Jiřího Břízy hlavně velké odhodlání a nakonec vydřeli vítězství 4:3 po nájezdech. V souboji o konečné páté místo pak unavený český tým podlehl Norsku 2:5.

„Naše sportovce na paralympiádě jsem sledovala každý den – ať už ty na svahu, nebo ty v hokejové hale. Všech podaných výkonů si nesmírně vážím. Zápas našich sledge hokejistů s Jihokorejci byl skvělý, naši chlapi do toho dali všechno! A že skončili celkově šestí? Ti před nimi prostě byli lepší a navíc měli i kus sportovního štěstí,“ zhodnotila výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru (ČPV) Alena Erlebachová.

„Za úspěch považuji už to, že se sledge hokejisté v obrovské konkurenci probojovali do elitní osmičky, která se v Koreji utkala. Možná jsme měli nějaká medailová očekávání, pokud jde o lyžaře, ale já osobně nepovažuji za úspěch jen zisk medailí. Šesté místo Patrika Hetmera odpovídá náročnému zápolení se světovou konkurencí a dvanáctá příčka nováčka Tadeáše Kříže na prvním startu na velké akci je nadějným příslibem do příštích let,“ ocenila Erlebachová.

„V každém případě chci všem našim reprezentantům moc poděkovat za podané výkony. A velký dík samozřejmě patří také realizačnímu týmu a vůbec všem, kdo se na přípravě naší účasti na ZPH podíleli,“ nezapomněla výkonná předsedkyně ČPV ani na ty, kteří se sportovního zápolení přímo nezúčastnili.

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ČESKÉ VÝPRAVY NA ZPH

 

PAVEL BAMBOUSEK (ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ – MONOSKI)

SJEZD 19. místo 1:33.46
SUPER-G 20. místo 1:34.52
SUPERKOMBINACE 14. Místo 2:37.47
OBŘÍ SLALOM DNF
SLALOM DNF

 

MIROSLAV LIDINSKÝ (ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ)

SJEZD DNF
SUPER-G 30. místo 1:39.26
SUPERKOMBINACE DNF
OBŘÍ SLALOM 26. místo 2:41.06
SLALOM 21. místo 2:10.17

 

TOMÁŠ VAVERKA (ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ)

SJEZD 24. místo 1:37.83
SUPER-G 29. místo 1:36.22
SUPERKOMBINACE 15. místo 2:37.77
OBŘÍ SLALOM 22. místo 2:31.78
SLALOM

 

PATRIK HETMER A MIROSLAV MÁČALA (ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ)

SJEZD 6. místo 1:31.21
SUPER-G 10. místo 1:35.05
SUPERKOMBINACE 8. místo 2:28.71
OBŘÍ SLALOM DNF
SLALOM 8. místo 1:57.28

 

ANNA PEŠKOVÁ A MICHAELA HUBAČOVÁ (ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ)

SJEZD DNF (8. místo po 1. kole)
SUPER-G 11. místo 1:47.76
SUPERKOMBINACE DNF

 

TADEÁŠ KŘÍŽ A RADIM NEVRLÝ

OBŘÍ SLALOM 12. místo 2:32.48
SLALOM DNF

SLEDGE HOKEJOVÁ REPREZENTACE

6.MÍSTO

 

JIŽNÍ KOREA : ČESKÁ REPUBLIKA 3:2 PRODLOUŽENÍ
USA: ČESKÁ REPUBLIKA 10:0
ČESKÁ REPUBLIKA : JAPONSKO 3:0
ČESKÁ REPUBLIKA : ŠVÉDSKO 4:3 SAMOSTATNÉ NÁJEZDY
NORSKO : ČESKÁ REPUBLIKA 5:2

Foto: „ČPV / fotomaly.cz“.

Kontaktní osoba pro více informací:

Ota Černý, cerny@premiersports.cz

Web ČPV:     www.paralympic.cz

Facebok:       ceskyparalympijskytym

Twitter:        paralympiccz

Instagram:   paralympic_cz

Napsat komentář