Bouře v Cádizu a 10. místo pro Ondru v první rozjížďce mistrovství Evropy!

Ve španělském Cádizu dnes začalo mistrovství Evropy třídy Finn. Mezi 96 účastníky z 33 zemí celého světa jsou i dva Češi – Ondřej Teplý a Michael Maier. Pro ně stejně jako pro mnohé ostatní závodníky je to první velký test před olympijskou kvalifikací, která se pojede v srpnu v dánském Aarhusu.

Konkurence je opravdu nabitá – je zde 12 účastníků olympiády v Riu, tři bývalí mistři světa a tři bývalí mistři Evropy. Obhájcem evropského titulu je Francouz Jonathan Lobert, bronzový olympijský medailista z Londýna 2012, který zvítězil vloni v Marseille, v místě, kde se bude závodit během olympiády v roce 2024.

Včera se nad Cádizem přehnala silná bouře s vichřicí, a tak musela být zrušena tréninková rozjížďka. „Tréninky jsou za námi. Lodě změřené a připravené na závod. Bylo to tady v posledních dnech drsné… Slejváky ,vichřice a bouřky. Přišlo dokonce tornádo a pár velkých lodí v přístavu včetně několika motoráků koučů to rozbilo,“ píše z Cádizu Michael Maier.

„V sobotu jsme trénovali naposledy, byly zajímavé podmínky, čtyřmetrové vlny a silný vítr,“ dodává Ondřej Teplý.

Ondřej Teplý

Krátce po poledni byla odstartována první rozjížďka, za větru 7–10 uzlů. „Dnes jsme strávili celý den na vodě. V první rozjížďce zajel Ondra vynikající 10. místo, já BFD. Druhá rozjížďka byla přerušená, protože vítr zeslábnul na minimum. Po včerejší bouři zbyly velké vlny, slabší vítr přinesl relativně velké změny a díry.  Byl to celkem složitý jachting,“ hodnotí Michal. „Zítra je předpověď na více větru, tak jsou v plánu tři rozjížďky. Dneska výjimečně nepršelo, ale zítra nás čeká zase klasický Cádiz s deštěm. Po včerejší vichřici bylo dnes fajnově až na ten vítr,“ dodává.

Závodit se bude až do pátku, finálová rozjížďka je na programu v sobotu.

Výsledky:

1  NED 89 Nicholas Heiner 1 2,  USA 6 Caleb Paine 3 2,  ARG 48 Facundo Olezza 3 4,  FRA 112 Jonathan Lobert 4 5,  AUS 261 Oliver Tweddell 5å 6,  NZL 24 Josh Junior 6 7,  TUR 21 Alican Kaynar 7 8,  POL 17 Piotr Kula 8 9,  GBR 11 Edward Wright 9 10, CZE 5 Ondřej Teplý 10.

Kompletní výsledky: zde

Hi-res fotky: https://www.flickr.com/photos/finnclassphotos/albums

Foto Robert Deaves

Video: http://www.youtube.com/thefinnchannel

Více informací: www.2018.finneuropeans.org

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu

 

Napsat komentář