Medaile na dosah, proto zklamání ze čtvrtého místa!

Národní hokejové mužstvo se vrátilo ze zimních olympijských her  bez medaile. Nejméně bronzová byla na dosah, ale ve dvou závěrečných zápasech turnaje přišly prohry a bylo po šanci. Nicméně čtvrté místo nelze považovat za nezdar, přece jen  posun ve srovnání s výsledky na předchozích olympiádách a mistrovstvím světa tady je.

Kde hledat příčiny porážek v rozhodujících fázích turnaje v Koreji? 

Především naši útočníci zklamali ve střelbě a bude se hodně diskutovat o  složení jednotlivých řad. Už zápasy ve skupině naznačovaly trápení v koncovce, korejský tým naši stěží zdolali po sérii neproměněných šancí jen 2:1, zatímco Finové, kteří skončili ve čtvrtfinále, je bez námahy zdolali 8:0.

Zápas s Kanadou o první místo ve skupině A  naši  rozhodli po nájezdech 3:2 a stejně tak s USA ve čtvrtfinále. A v normální hrací době proti Američanům dva góly vstřelili obránci, opravdu špatné  vysvědčení pro útočníky.

Vůbec nejhorší to bylo v semifinále. Rusům nebyli schopni vstřelit gól a s nimi dál hrát rovnocenný zápas pak ukázali ve finále Němci, kteří s příslovečnou až buldočí bojovností, důrazem před brankou Kosečkina a hlavně střelbou z každé pozice ještě necelou minutu před koncem třetí třetiny sahali po zlaté medaili.

Bronzová medaile v duelu s Kanadou našemu týmu unikla  vlastně už v první třetině. Prohra s Ruskem poznamenala hráče psychicky, víc než bylo zdrávo  a v  závěru sobotního utkání, kdy Kanaďané už nehráli pod dojmem čtyřbrankového náskoku tak obezřetně a umožnili zkorigovat skóre. Ovšem slova do pranice, zda by kontraverzně neuznaná Eratova branka ještě přivodila zvrat.

Po zdařilém prosincovém  moskevském turnaji Chanel One mnohé naznačovalo, že kádr týmu je dobrý a že bude schopen bojovat na olympiádě o medaile.

Předností našeho hokeje bývala sehranost jednotlivých řad. Zatímco v obranných dvojicích, až na utkání o bronzovou medaili to klapalo, útočné trojice propadly. Různé změny moc nepomáhaly, produktivita až na závěr sobotního utkání s Kanadou špatná, velmi špatná.

Je  velká škoda, že ani jeden útok nemohl být kompaktní. To narušilo zranění Gulaše  a tak se plzeňská řada  rozpadla, Dominik Kubalík nakonec skončil v Kovářově útoku a Tomáš Mertl vedl druhý útok.

Z chyb, které se ukázali v Koreji by se mělo národní mužstvo za několik měsíců a mistrovství světa v Dánsku poučit, aby náš hokej na medaili z vrcholných soutěží nečekal další rok.

Trenér Josef Jandač, Jan Kolář, Michal Birner po semifinálovém utkání s Ruskem:

Martin Erat, trenér Josef Jandač, Pavel Francouz po utkání o 3. Místo:

Čtsa, ph., kc, audio, foto: www.cslh.cz

 

 

 

 

Napsat komentář