Viktoria postoupila do osmifinále Evropské ligy!

Fotbalisté Viktorie si po výhře v odvetě Evropské ligy proti Partizanu Bělehrad zajistili postup v Dossan areně do osmifinále. Po výborném výkonu v průběhu zápasu se ujali vedení v úvodu druhého poločasu Michalem Krmenčíkem. Zasloužený postup do evropské soutěže potvrdil v nastavení Aleš Čermák.

První šance zápasu si domácí vypracovali hned v úvodu po kombinaci Krmenčíka s Kolářem, ale následnou střelu Tomáše Hořava, hostující brankář Stojković zlikvidoval. Na druhé straně ve 22. minutě vychytal domácí brankář Aleš Hruška, střelu Pantiče z dvaceti metrů. O tři minuty později se netrefil z rohového kopu z vyložené šance do branky Daniel Kolář, míč skončil vysoko nad břevnem. Viktoria se v následujících minutách prvního poločasu snažila o vedení, takže soupeře přehrávala, jenže scházelo finální zakončení. Rovněž akce hráčů Partizanu končily nepřesnostmi. Přes veškerou snahu obou týmů, skončil poločas bez branek.

Hned po změně stran se dostali domácí do vyložené šance, kdy Martin Zeman z levé strany poslal centr do vápna na nabíhajícího Koláře a Řezníka, jenže jeho střelecký pokus minul tyč bělehradské branky.

V 67. minutě po obléhání soupeřovy branky se viktoriáni konečně dočkali vedení, kdy Lukáš Hejda poslal přesný míč za obranu, který si nadvakrát zpracoval Michael Krmenčík a přesnou střelou k zadní tyči nedal padajícímu gólmanu Stojkovićemu žádnou šanci 1:0.

V 71. minutě se rozhodl trenér Pavel Vrba, střídat, místo Martina Zemana poslal na hřiště Milana Petrželu. Následně se snažil o vyrovnání po kombinační akci střídající Ožegović, ale jeho hlavička zblízka skončila v rukách brankáře Hrušky. Další nepřesný pokus střídajícího Soumaha skončil mimo tři tyče.

V 84. minutě dochází ze strany domácího celku k výměně forvardů, Krmenčíka vystřídal Tomáš Chorý. O dvě minuty později vystřídal Koláře, čerstvý hráč Aleš Čermák.

V závěru zápasu se hráči Partizanu ještě snažili tvrdým důrazem o vyrovnání, ale domácí defenziva jakýkoliv pokus bez problémů odvracela do bezpečí. V nastavení využili domácí hrubé chyby soupeře, když brankář Stojkovič na polovině hřiště odhlavičkoval míč na kopačky Milana Petržely, který po úniku předložil míč na hranici velkého vápna, současně nabíhajícímu Aleši Čermákovi ten ve skluzu skóroval do prázdné branky 2:0!

Viktoria po přesvědčivém herním výkonu svého soupeře přehrála a po výsledcích 1:1 a 2:0 potřetí ve své historii postoupila do osmifinále Evropské ligy!

„Cením si všech našich postupů. Je obrovský úspěch dostat se mezi nejlepších šestnáct týmů Evropské ligy. Jsem rád i kvůli českému fotbalu, protože hrajeme o český koeficient v evropských pohárech. Může se stát, že v příští sezoně postoupí český mistr přímo do základní skupiny Ligy mistrů, což je finační příjem čtyři sta milionů,“ řekl spokojeně po zápase trenér Vrba.

Plzeňský trenér naznačil jeden z pozitivních impulsů výsledkově nevydařené zimní soustředění. „Když si vzpomenu na první španělské soustředění, kdy jsme inkasovali dvakrát pět gólů, to nebylo rozhodně příjemné, ale na druhou stranu pro nás velice poučné. Po těchto zápasech hrajeme zodpovědněji i trpělivěji,“ dodal Vrba.

„V dnešním zápase jsme si vytvořili čtyři gólové příležitosti, ale vstřelili pouze dvě branky. Na druhou stranu, Partizan byl velice nebezpečný díky výborným hráčům, které má v základu. Soupeře jsme nepustili do žádné větší gólové příležitosti, takže naší defenzivě patří velká pochvala, vzhledem ke kvalitě hostujících hráčů,“ zhodnotil trenér plzeňské střídačky.

„Užíval jsem si již naší diváckou atmosféru v Bělehradě. Opět dnes oba tábory fanoušků vytvářeli fantastickou diváckou kulisu. Co dnes fanoušci obou dvou klubů předvedli, to bylo úžasné,“ doplnil kouč Pavel Vrba.

Trenér Pavel Vrba, Michal Krmenčík, Aleš Hruška, Daniel Kolář po utkání:

FC Viktoria Plzeň – FK Partizan Bělehrad 2:0 (0:0)

Branky: 67. Krmenčík, 90+4. Čermák, ŽK: Pantić, Tošić, Rozhodčí: Kehlet – Hummelgaard, Sørensen (vš. Dánsko). Diváci: 10 185.

Plzeň: Hruška – Řezník, Hejda, Hubník (C), Limberský – Hořava, Hrošovský – Kopic, Kolář (87. Čermák), Zeman (72. Petržela) – Krmenčík (84. Chorý).

Partizan: Stojković – Vulićević, Miletić, Ostojić, Urošević – Jevtović (65. Ožegović), Zdjelar – Janković (78. Soumah), Pantić, Tošić – Tawamba.

Čtsa, kc, audio, foto: www.fcviktoria.cz

 

 

 

Napsat komentář