Překvapení v 17. kole HET ligy – Slavia prohrála v Jihlavě, Boleslav doma!

Fotbalisté Mladé Boleslavi vstoupili do jarní části 17. kola první ligy domácí porážkou 0:1 s Karvinou. Přestože byli doma v průběhu zápasu aktivnějším týmem, tak jejich snahu o zisk bodů vychytal a likvidoval výborný gólman Patrik Le Gianga. Hosté se víc zaměřili na zajištěnou a důslednou defenzivu, kterou nedokázali domácí hráči přehrát.

O výhře a tří bodů moravského týmu rozhodl v nastavení bývalý hráč domácích Tomáš Wágner, po centru z přímého kopu umístněnou hlavičkou. A tak Karviná ve čtvrtém vzájemném utkání bodovala, když z podzimní časti měla zvenku jediný bod, naopak bilance Boleslavi doma je neúspěšná, když vyhrála dva z posledních deseti domácích zápasů a počtvrté za sebou prohrála.

„Pro nás je to smolné utkání. Dostali jsme gól v nastavení. Standardce nepředcházel náš faul. Možná, že to bylo z ofsajdu. Takže jsem hrubě nespokojený s verdiktem rozhodčího. Byla tam penalta na Hubínka. Ale jsem nespokojený s tím, co jsme předváděli na hřišti. Zcela zbytečně jsme ztráceli míče. Vypracovali jsme si několik šancí, abychom utkání rozhodli. Jenže jsme byli málo důrazní ve vápně. Místo abychom skórovali, tak si necháme dát gól v nastavení. Jsme v pásmu, kde bojujeme s týmy na konci ligové tabulky, přesto musíme zachovat klid, neboť předvedená hra nebyla tak špatná,“ řekl zklamaný Dušan Uhrin ml. trenér M. Boleslavi.

„Odehráli jsme těžké utkání se šťastným koncem pro nás. Začali jsme dobře, od 30. minuty byla Boleslav lepší v kombinaci. Podržel nás hodně brankář, který předvedl výborný výkon. Byl náš nejlepší hráč. V posledních dvaceti minutách jsme měli navrch v kombinaci, byli jsme trpěliví a nakonec se přiklonilo štěstí na nás při standardce, kterou Budínský přesně kopnul. Pro nás jsou to velmi důležité tři body, které nás nakopnou do dalších bojů. Jenže nás čeká ještě třináct těžkých ligových kol,“ spokojený Josef Mucha trenér Karviné.

Fotbalisté Slovácka po zlepšeném výkonu oproti podzimu vyhráli na úvod jarní části, boj o záchranu v Ostravě. Po gólech Stanislava Hofmanna a Tomáše Zajíce v 17. kole HET ligy zvítězili na půdě patnáctého Baníku 2:1 a domácímu týmu v boji o udržení se v tabulce vzdálili na čtyři body. Slovácko se radovalo konečně z venkovní výhry po čtrnácti měsících a čtrnácti zápasech bez plného bodového zisku.

Naopak Baník nastoupil do důležitého zápasu, se sedmi zimními posilami, které nezklamaly, ale územní převahu soupeř v průběhu eliminoval bez problémů, zejména před vlastní brankou. V závěru se baníkovci ještě snažili aspoň o vyrovnání a jeden bod, jenže jejich snaha vyzněla naprázdno.

Fotbalisté Zlína na úvod jara nedokázali doma vyhrát nad pražskou Duklou, která byla domácímu týmu rovnocenným soupeřem a tak se museli nakonec spokojit s remízou 1:1, zároveň si připsali s Pražany ztrátu bodů, posedmé za sebou. Hosté se ujali vedení v 62. minutě po hezké kombinační, akci zásluhou Daniela Tetoura, za domácí vyrovnal v 73. minutě Petr Hronek. O zaslouženou remízu a zisku jednoho bodu se zasloužil hostující brankář Filip Rada, který nádherným zákrokem zneškodnil penaltu Mirzadu Mehanovičovi. Ale Dukla se opět na devátý pokus nedočkala venkovní výhry v nejvyšší fotbalové soutěži.

Fotbalisté Jablonce porazili v úvodním jarním kole HET ligy Teplice 2:1. Hosté se ujali vedení již v šesté minutě, kdy se trefil umístněnou střelou z hranice velkého vápna po dlouhodobém zranění Jakub Hora. V 36. minutě vyrovnal po neustálém herním tlaku Vladimir Jovovič. V závěru prvního dějství se oba týmy snažily strhnout vedení na svoji stranu, ale scházela přesná střelecká úspěšnost.

Ve druhém poločase hosté přidali na důrazu a několikrát zahrozili a moc nescházelo, aby vyrovnali. Naopak jablonečtí bez problémů, jakýkoliv pokus soupeře likvidovali. Tři minuty před koncem zápasu po faulu hostujícího Kučery na pronikajícího Masopusta, nařídil rozhodčí Královec penaltu, kterou proměnil Jan Chramosta, nová posila z Boleslavi, která nakonec rozhodla o zasloužené výhře domácího celku a zisku tří bodů. V samotném závěru mohl ještě Janeček vyrovnat, ale v rozhodujícím okamžiku po centru z pravé strany netrefil z blízka nůžkami branku. Vítěznou ligovou premiéru na lavičce Jablonce si připsal trenér Petr Rada, který v minulosti koučoval Teplice. V ligové tabulce se jablonečtí posunuli v ligové tabulce o bod před hostujícího soupeře.

Fotbalisté pražské Slavie nedokázali zvládnout vstup do jarní části ligy, přestože měli v průběhu zápasu na hřišti posledního celku tabulky Jihlavy neustálou herní převahu a tak v prvoligové premiéře trenéra Jindřicha Trpišovského, nečekaně prohráli 0:1. Úřadující mistr v zápase 17. kola nejvyšší fotbalové soutěže, nedokázal nakonec odpovědět na vedoucí vítězný gól domácích z desáté minuty, který padl po perfektní přihrávce Ikauniekse mezi obránce, po úniku Pavla Dvořáka, který prostřelil zimní posilu Slavie vyběhnuvšího brankáře Koláře. Radovat se mohl na lavičce Vysočiny naopak trenér Martin Svědík, kterému vyšel soutěžní debut, když se jeho svěřenci posunuli na patnácté místo tabulky,  o dva body před Ostravu.

Trenér Martin Svědík Jihlava – trenér Slavie Jindřich Trpišovský po utkání: 

Fotbalisté Bohemians 1905 porazili v úvodním jarním kole 17. kola HET ligy Zbrojovku Brno 1:0 a zároveň se posunuli na šesté místo ligové tabulky. Zápas začal oboustranně velice opatrně, neboť nikdo nechtěl udělat chybu a tak se na vyložené gólové šance v prvním poločase čekalo marně. Obraz hry se změnil ve druhém poločase, Klokani přidali na důrazu, zpřesnili přihrávku a současně si vypracovali několik nebezpečných brankových příležitostí. Naopak brněnští se víc zaměřili na defenzivu a překvapivé, rychlé úniky, které jim moc nevycházely, jen na velké vápno, kde ztráceli míče po špatné přihrávce. O výhru Pražanů rozhodla 63. minuta z penalty, kterou proměnil Dominik Mašek 1:0. Domácí za bouřlivé podpory fanoušků, výhru nakonec udrželi, přestože hráli od 66. minuty v deseti, kdy byl vyloučen po dvou žlutých kartách Siima Luts.

Brno se sice následně snažilo o vyrovnání, jenže jejich snaha převážně končila na hranici velkého vápna nepřesnou přihrávkou a střelou. Bohemce se nakonec za velké radosti z výhry a tří bodů povedla odveta za lednové prohrané finále zimního turnaje Tipsport ligy s Brnem. Velice zklamaný byl trenér Zbrojovky Roman Pivarník, kterému nevyšel dle jeho představ návrat do pražského Ďolíčku, kde nedávno trénoval a zrovna v den 51. narozenin.

„Prvních 15 minut jsme byli nervózní. Následně jsme do konce poločasu hru ovládli. Byli jsme přesvědčeni, že když takhle budeme aktivně pokračovat v druhém poločase, budeme odměněni gólem. Po změně stran opět začátek slabší, pak přišla krásná kombinační akce, penalta a gól. V dalším průběhu jsme hráli o deseti, takže jsme se soustředili na bránění. Přestože jsme měli problémy s obranou, tak jsme nepustili soupeře do žádné šance. Tříbodová výhra a šesté místo v tabulce, má vliv na náladu v kabině. Navíc máme velkou jistotu záchrany, což se promítne do dalších ligových zápasů,“ zhodnotil Martin Hašek st. trenér Bohemians.

Dominik Mašek:

„Na Bohemce se nikdy nehraje dobře, přesto jsme si s tím poradili. Hráli jsme kompaktně, slušně jsme kombinovali, ale chybělo tam z naší strany více finálních přihrávek a šancí. Bohemka se v druhém poločase do šancí nedostávala, takže nakonec rozhodla penalta. Dál jsme se po červené kartě dostali do přesily, ale z tlaku jsme neměli klid v koncovce. Moje pokažené narozeniny jsou výsledkové, ale s výkonem jsem byl spokojen. Určitě bychom vyměnili výhru v Tipsport lize za neúspěšný výsledek v dnešním zápase. V Bohemce jsem strávil krásné dva roky, člověk si to prostředí zamiloval, ale tak důsledně jsem to nebral,“ řekl po zápase Roman Pivarník trenér Brna.

Výsledky 17. kola HET ligy:

FK Mladá Boleslav – MFK Karviná 0:1 (0:0)

Branka: 90.+1 Wágner. Rozhodčí: Julínek – Pelikán, Horák. ŽK: Hubínek, Matějovský, Křapka – Štepanovský, Šisler, Kalabiška. Diváci: 2 166.

Boleslav: Šeda – Pauschek, Klíma, Takács, Křapka – Jánoš – Přikryl (84. Magera), Matějovský (61. Valenta), Hubínek, Mareš – Mebrahtu (71. Ladra). Trenér: Uhrin ml.,

Karviná: Le Giang – Čolič, Janečka, Hošek, Eismann – Šisler, Panák (76. Smrž) – Štepanovský (90. Lingr), Budínský (90.+3 Štěrba), Kalabiška – Wágner. Trenér: Mucha.

FC Baník Ostrava – 1. FC Slovácko 1:2 (0:1)

Branky: 74. Poznar – 33. Hofmann, 51. Zajíc. Rozhodčí: Hrubeš – Koval, Flimmel. ŽK: Jirásek – Zajíc, Hofmann. Diváci: 6 074.

Ostrava: Laštůvka – Pazdera, Psyché, Procházka, Fleišman – Jirásek – Fillo, Hrubý, Diop (46. Mičola), De Azevedo (59. Granečný) – Poznar. Trenér: Kučera.

Slovácko: Heča – Juroška, Hofmann, Břečka, Divíšek – Janošek, Daníček – Havlík, Sadílek (78. Machalík), Petr (66. Navrátil) – Zajíc (90. Kubala). Trenér: Kordula.

FC Fastav Zlín – FK Dukla Praha 1:1 (0:0)

Branky: 73. Hronek – 62. Tetour. Rozhodčí: Příhoda – Mokrusch, Dresler. ŽK: Ostojič (Duk.). Diváci: 3 024.

Zlín: Dostál – Kopečný (67. Ekpai), Hnaníček, Gajič, Matejov – Vukadinovič (82. Džafič), Hronek, Jiráček, Holzer – Mehanovič – Beauguel (46. Traoré). Trenér: Páník.

Dukla: Rada – Miloševič, Ostojič, Jiránek, Podaný – Bilovský, Holík (84. Doumbia), Tetour – Brandner (74. Djuranovič), Holenda, Koreš (89. Schranz). Trenér: Hynek.

FK Jablonec – FK Teplice 2:1 (1:1)

Branky: 36. Jovovič, 87. Chramosta z pen. – 6. Hora. Rozhodčí: Královec – Hájek, Myška. ŽK: Lischka – Ljevakovič. Diváci: 1 710.

Jablonec: Hrubý – Holeš, Pernica, Lischka, Hanousek – Hübschman – Masopust, Trávník, Považanec (79. Doležal), Jovovič (87. Zelený) – Chramosta (90. V. Kubista). Trenér: Rada.

Teplice: Diviš – Hyčka, Čmovš, Král, Krob – Ljevakovič, Kučera – Vošahlík (88. Trubač), Hora (67. Žitný), Rezek (88. Červenka) – Vaněček. Trenér: Šmejkal.

FC Vysočina Jihlava – SK Slavia Praha 1:0 (1:0)

Branka: 10. Dvořák. Rozhodčí: Pechanec – Kotík, Kříž. ŽK: Schumacher, Ikaunieks – Sýkora, Kolář, Danny, Deli. Diváci: 3 789.

Jihlava: Rakovan – Vaculík (65. Holík), Tlustý, Buchta, Schumacher – Ljovin – Fulnek (83. Klíma), Urblík, Dvořák, Zoubele (86. Štěpánek) – Ikaunieks. Trenér: Svědík.

Slavia: Kolář – Frydrych (73. Danny), Kúdela, Deli, Sýkora – Ngadeu – Mingazov (46. Stoch), Hušbauer (78. Necid), Bucha, Zmrhal – Škoda. Trenér: Trpišovský.

Bohemians Praha 1905 – FC Zbrojovka Brno 1:0 (0:0)

Branka: 63. Mašek z pen. Rozhodčí: Franěk – Arnošt, Boček. ŽK: Luts – Kryštůfek, Krejčí, Sukup. ČK: 66. Luts (Boh.). Diváci: 3 855.

Bohemians: Fryšták – Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič – Martin Hašek ml., Jindřišek – Reiter (77. Vaníček), Mašek (72. Švec), Luts – Nečas (82. Kabajev). Trenér: Martin Hašek st.

Brno: Melichárek – Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil – Polák – Acosta (60. Ashiru), Pilík, Krejčí, Lutonský (75. Juhar) – Zikl (67. Škoda). Trenér: Pivarník.

Tabulka po 17. kole HET ligy:

1. FC Viktoria Plzeň 17 15 2 0 47 34:5 29 23
2. SK Sigma Olomouc 17 9 6 2 33 23:10 13 6
3. SK Slavia Praha 17 9 5 3 32 27:8 19 8
4. AC Sparta Praha 17 9 4 4 31 23:12 11 4
5. FC Slovan Liberec 17 9 3 5 30 24:18 6 6
6. Bohemians Praha 1905 17 6 7 4 25 16:14 2 -2
7. FK Jablonec 17 6 6 5 24 23:21 2 -3
8. FK Teplice 17 6 5 6 23 21:19 2 -1
9. FC Fastav Zlín 17 5 6 6 21 19:24 -5 -6
10. FK Dukla Praha 17 5 5 7 20 19:30 -11 -4
11. MFK Karviná 17 5 2 10 17 17:25 -8 -10
12. FK Mladá Boleslav 17 5 2 10 17 19:30 -11 -10
13. 1.FC Slovácko 17 3 6 8 15 15:24 -9 -9
14. FC Zbrojovka Brno 17 4 3 10 15 12:24 -12 -9
15. FC Vysočina Jihlava 17 4 1 12 13 16:32 -16 -14
16. FC Baník Ostrava 17 2 5 10 11 22:34 -12 -13

Čtsa, kc, audio, foto: www.fcvysocina.cz

Napsat komentář