HMČR za účasti největších hvězd!

O nadcházejícím víkendu proběhne vrchol domácí halové sezóny. V hale Otakara Jandery v pražské Stromovce se odehraje mistrovství České republiky mužů a žen. Startovat by měli téměř všichni naši nejlepší atleti včetně Tomáše Staňka, Pavla Masláka nebo Michaely Hrubé.

Velmi rychlé časy a možná i útoky na národní rekordy se dají očekávat v nejkratším sprintu na 60 metrů. Našim sprinterům se letos totiž nebývale daří. V mužské kategorii si hned dva z nich zajistili start na halovém mistrovství světa v Birminghamu. Bude to tedy souboj mezi čerstvým vedoucím mužem letošních tabulek Zdeňkem Stromšíkem, který před necelým týdnem v Linci zaběhl 6.60 a kometou této halové sezóny Dominikem Záleským, jenž hned v jejím úvodu zaznamenal čas 6.61. Halový český rekord je v držení Františka Ptáčníka a má hodnotu 6.58. V rámci mistrovského klání nesmíme zapomínat na loňského mistra a už pětinásobného halového šampiona Jana Velebu. I on pomýšlí na časy pod 6.70.

Na šedesátce žen bude jasnou favoritkou Klára Seidlová. I ona už vyhověla nominačním požadavkům pro start na HMS. Letos pravidelně běhá časy pod 7.30. Na mítinku Czech Indoor Gala v Ostravě zaostala jen o jedinou setinu za národním rekordem Kateřiny Čechové. Na loňském MČR byla druhá za Barborou Procházkovou, která nebude chybět na startu ani letos a ráda by svou tréninkovou kolegyni potrápila.

Na dvoustovce se můžeme těšit na Pavla Masláka, jenž bude testovat svou rychlostní formu před nadcházejícím halovým vrcholem a na halových „mistrákách“ na této distanci předvádí vždy velmi rychlé časy. V loňském roce získal ve Stromovce titul za 20.58. I tentokrát mu bude největším soupeřem někdejší bronzový medailista z ME do 22 let a loni stříbrný Jan Jirka.

Velmi zajímavou podívanou nabídnou závody na 400 metrů. Čeští čtvrtkaři si totiž svými časy řekli o účast na HMS ve štafetovém závodě a mistrovský závod bude přímým soubojem o to, kdo se vejde do kvartetu, který nás bude v Birminghamu reprezentovat. Kromě Pavla Masláka a Víta Müllera startují všichni možní kandidáti. Z těch má nejlepší čas Patrik Šorm, který má výkonem 46.68 splněno i na individuální start. Čtvrté místo prozatím drží Michal Desenský (46.91), ale nedaleko za ním je však Filip Šnejdr (47.05). Na štafetovou účast pomýšlí i Jan Tesař a Daniel Němeček.

Čtvrtkařky sice zatím potřebný průměr nezaběhly, ale díky juniorskému národnímu rekordu 52.95 Lady Vondrové není jejich šance nereálná. Vondrová bude závodit i ve Stromovce a je hlavní favoritkou na zisk titulu. Velmi slušně má zaběhnuto také další kandidátka na cenný kov Zdeňka Seidlová (53.91). K potřebnému průměru by mohly napomoci loňská mistryně Marcela Pírková a dorostenecká světová šampionka Barbora Malíková, které sice letos nemají tak rychlé časy, ale obě absolvovaly na čtvrtce pouze jeden start, který se dal považovat spíše za tréninkový. Pod 55 vteřin letos běžely také Tereza Petržilková a Martina Hofmanová.

Velmi silné obsazení bude mít patnáctka mužů, kde budou startovat Jakub Holuša i Filip Sasínek. Oba své sezónní maximum zaběhli na mítinku v Düsseldorfu. Holuša zaostal časem 3:39.54 pouhé čtyři setiny za nominačním požadavkem pro start na HMS. Sasínek zaběhl 3:40.98. Oba jistě mají reálnou šanci splnit limit pro start na halovém vrcholu. Jasnou favoritkou ve stejné disciplíně žen bude Simona Vrzalová. Svěřenkyně trenéra Augustina Šulce má v hledáčku rekord šampionátu, který má hodnotu 4:13.69.

Nad mužskými překážkami by se měl poprvé od svého zdravotního problému, který ho postihl na Czech Indoor Gala, představit Petr Svoboda. Atlet hájící barvy Olympu Praha je jednou z hlavních nadějí pro Birmingham, jelikož svým časem 7.51 figuruje v letošních světových statistikách opravdu vysoko. Bude zajímavé sledovat, v jaké se aktuálně nachází formě. Halu Otakara Jandery má ovšem rád a vždy se mu v ní daří. Mezi ženami se může jednat o další z tradičních soubojů mezi Kateřinou Cachovou a Lucii Koudelovou, do kterého ovšem může tentokrát výrazně promluvit i Helena Jiranová, která se loni nad překážkami výrazně zlepšila a na ME do 22 let obsadila sedmé místo.

Do koulařského kruhu se postaví vedoucí muž letošních světových tabulek a národní rekordman v hale i venku Tomáš Staněk. Stříbrný medailista z loňského HME v Bělehradě je letos opravdu suverénní a ještě v této sezóně neokusil hořkost porážky. Je jediným koulařem, kterému se letos podařilo pokořit dvaadvacetimetrovou hranici. V Düsseldorfu jeho náčiní dopadlo na 22.17. O víkendu by rád minimálně vylepšil hodnotu vlastního rekordu mistrovství, který je 20.90.

I přesto, že je jí pouhých devatenáct let, bude výškařka Michaela Hrubá usilovat o svůj již pátý titul halové mistryně. Svěřenkyně trenéra Pogányho je výkonem 193 centimetrů držitelkou letošního nejlepšího českého výkonu a vysoko figuruje i ve světových tabulkách. Nereálný není ani její útok na rekord šampionátu, který je 197 centimetrů a drží ho Zuzana Hlavoňová. O cenné kovy se budou chtít prát také Lada Pejchalová, Nikola Strachová nebo vícebojařka Eliška Klučinová. Mezi muži bude favoritem nestárnoucí Jaroslav Bába, jenž má ve své sbírce již deset halových titulů a jistě by rád vylepšil své loňské stříbrné umístění.

Domácího prostředí bude chtít využít dálkař Radek Juška. Tomu se zatím letos ještě nepodařilo přeskočit osm metrů. Nejblíže k tomu měl v Jablonci, kde dolétl na 796 centimetrů. Právě ve Stromovce by rád tuto hranici překonal. Vždyť jeho halový osobní rekord je 810, což je pouhý centimetr za rekordem šampionátu, který má v držení Milan Gombala.

V tyčkařském sektoru se můžeme těšit na klasický duel mezi Janem Kudličkou a Michalem Balnerem. Kudlička je šestinásobným halovým šampionem a Balner má ve svém držení čtyři mistrovská zlata. Loni zvítězil Kudlička a Balner byl druhý. Vyrovnaná bitva se dá očekávat i tentokrát. V úterý na mítinku Zimní pražská tyčka oba zdolali shodně 550 centimetrů a jsou spoludržiteli letošního nejlepšího českého výkonu, který by ovšem rádi o víkendu vylepšili. Na Zličíně se dařilo Jiřině Ptáčníkové, když vyhrála a vylepšila si sezónní výkon na 455 centimetrů. Na MČR by tak mohla útočit na vlastní rekord mistrovství, který je jen o dva centimetry výše. Při neúčasti Romany Maláčové by jí měla být největší soupeřkou česká juniorská rekordmanka Amálie Švábíková.

Program halového mistroství České republiky mužů a žen odstartuje v sobotu 17. 2. v 13:00 hod. výškou mužů a vyvrcholí v neděli 18. 2. v 15:00 hod. závěrečnými štafetami. Celý průběh šampionátu bude možné sledovat prostřednictvím streamu na facebookových stránkách Česká atletika.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář