Češi vyšlou do Koreje lyžaře a hokejisty!

Čtyřiadvacet sportovců včetně trasérů zrakově handicapovaných lyžařů vyšle na paralympijské hry do Pchjongčchangu Česká republika. Zastoupení budou mít české barvy z alpském lyžování a sledge hokeji. Curlingový tým nakonec kvůli rozhodnutí IPC o účasti ruských sportovců pod neutrální vlajkou zůstává doma.

Původně čtyřčlenná výprava alpských lyžařů, když nepočítáme traséry, se nakonec rozrostla na šest jmen, když divoké karty dostali Tomáš Vaverka (kategorie stojících) a Tadeáš Kříž se svým trasérem Radimem Nevrlým.

Vaverka už na jedné paralympiádě startoval, v Soči 2014 ještě jako snowboardista obsadil páté místo. Kříž je víceméně nováčkem, který sbírá zkušenosti, ale podle trenérů má velký potenciál a zlepšuje se závod od závodu.

Kromě nich se na svazích v Koreji představí ještě Pavel Bambousek (kategorie sedících), který doléčuje zlomeninu nohy, Miroslav Lidinský (kategorie stojících), Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou a Anna Pešková s Michaelou Hubačovou (Hetmer i Pešková jezdí v kategorii zrakově handicapovaných). Právě Patrik Hetmer má přitom z českých lyžařů asi největší šanci na dobré umístění.

„V současné době bude umístění do pátého místa v kterémkoli závodě úspěch, tím spíš, když se vracím po zranění. Ale rádi bychom samozřejmě zabojovali o nějakou medaili, kdyby to cinklo, to by byla senzace! Největší šance v tomto ohledu vidím v rychlých disciplínách, superG a sjezd, ale zadaři se může i v obřím slalomu, nicméně v nabité konkurenci to bude těžké. Soupeři mají daleko víc naježděno než my. A ve slalomu si reálné šance na dobré umístění vůbec nedávám, to je naše nejslabší disciplína… i když, stát se může cokoli, je to sport,“ usmál se Patrik Hetmer.

S patnácti hráči v sestavě může počítat trenér sledge hokejového týmu Jiří Bříza, a většinou se jedná o ostřílené borce, kteří už zkušenosti z vrcholné akce mají.

„Jsem rád, že jsme v přípravě absolvovali turnaj v Naganu, kde jsme konečně měli možnost vidět Korejce, což je náš přímý soupeř v tabulce paralympijského turnaje. Byla to velmi dobrá zkušenost. Korejci jedou už dva roky v režimu profesionálů a dospěli k obrovskému výkonnostnímu posunu. Proto si troufám říct, že hned první zápas ve skupině, který nás čeká právě s domácí Koreou, rozhodne o tom, jestli budeme hrát semifinále a o bronz, nebo jestli odehrajeme zbytek turnaje ve druhé části tabulky a budeme se snažit ‚jen‘ vyrovnat nejlepší umístění z paralympiády, kterým je pátá příčka,“ nastínil šance českého sledge hokejového týmu Jiří Bříza.

V únoru nás čekají ještě tři víkendová soustředění, ale jako trenér samozřejmě nejsem spokojen s objemem přípravy, potřebovali bychom trénovat daleko víc. Nicméně uděláme maximum pro to, abychom podali dobrý výkon a dosáhli na co nejlepší výsledek. Pokud každý hráč na svém postu odvede to nejlepší, na co má, můžeme překvapit,“ zmínil Bříza.

JMENNÁ NOMINACE SPORTOVCŮ NA PARALYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU:

Alpské lyžování: Hetmer Patrik (trasér Miroslav Máčala), Pešková Anna (trasérka Michaela Hubačová), Kříž Tadeáš (trasér Nevrlý Radim), Bambousek Pavel, Lidinský Miroslav, Vaverka Tomáš

Sledge hokej: Doležal Pavel, Geier Michal, Hábl Zdeněk, Hrbek Miroslav, Klíma Zdeněk, Krupička Zdeněk, Kubeš Pavel, Kudela Martin, Motyčka David, Novák Martin, Palát David, Raul Jiří, Šafránek Zdeněk, Vápenka Michal, Wágner Karel.

Mgr. Tereza Kubíčková (Jelínková), tisková mluvčí ČPV

 

Napsat komentář