Rozhovor s Luďkem Mikloškem směrem k podpisu smlouvy Matěje Kováře v Manchesteru United!

Luděk byl s Matějem přítomen na předchozích stážích v Manchesteru a společně se zástupci anglické pobočky SI byl také u samotného podpisu smlouvy.

Viktor Kolář

Jakýkoliv přestup do anglického klubu je velkou událostí. Zvlášť v případě celosvětové značky, jakou bezesporu Manchester United je. Matěj byl během svých několika pobytů v Manchesteru testován s výborným výsledkem, ukázal svoji oddanost fotbalu, koncentraci v tréninkovém procesu a výborné chování. Je teprve na začátku dlouhé a náročné cesty, ale má dobrou startovní pozici. Podobný transfer, který navázal na nedávný přesun Víti Jaroše do Liverpoolu, by nebyl možný bez poctivé práce naší londýnské pobočky a také osobnosti Luďka Mikloška. Jsem hrdý na to, že další z mladých talentů si splní svůj sportovní sen.

Jak se stane, že se Manchester United začne zajímat o mladého brankáře z českého klubu?

V minulém roce jsem byl s Manchesterem na jednom mládežnickém turnaji a s lidmi ze sportovního úseku jsme se bavili obecně o jejich potřebách na doplnění jednotlivých týmů. Matěje jsem jim s čistým svědomím doporučil jako talentovaného a inteligentního kluka, který má sportovní i osobnostní předpoklady pro anglický fotbal. Po dalších jednáních byl Matěj pozván na testy, na kterých jednoznačně zaujal. A zde je třeba zdůraznit, že nestačí sportovní výkon. Jde o celkové vystupování hráče, ačkoliv fotbalové dovednosti jsou samozřejmě základním předpokladem.

Je tento přestup ve vašich očích výjimečný?

Pro každého hráče je ctí, pokud o něj klub podobného kalibru projeví zájem. Samozřejmě si všichni uvědomujeme, že podpisem smlouvy vše teprve začíná. Ale už tento stav je důkazem toho, že je Matěj na dobré cestě. Nyní bude muset každý den dokazovat, že klub touto investicí udělal správný krok.

Má předpoklady pro to, aby třeba jednou oblékl slavný dres v Premier League?

K tomu ho čeká dlouhá cesta, vždyť v historii Manchesteru United se objevuje s českou vlajkou pouze Karel Poborský. Pro mě je zásadní, že Matěj má na to, aby o tuto šanci reálně bojoval. Znám ho, spolupracujeme dlouho, a proto vím, co všechno fotbalu obětuje. Nechá si poradit, nebojí se dřiny a nezlomí ho dílčí neúspěch. Tento kontrakt si v mých očích stoprocentně zaslouží. A věřte mi, že já nechválím často. Zároveň je třeba vyzdvihnout práci Slovácka, kde se gólmanům pečlivě a trpělivě věnuje Petr Drobisz. Řešili jsme, na čem je třeba v Matějových trénincích pracovat a progres v posledních měsících je markantní. V neposlední řadě je ve vývoji mladých hráčů zásadní vliv rodiny. Ta Matějova ho podporuje, fandí mu, přitom stojí nohama na zemi. Jsem přesvědčen, že při jiném rodinném zázemí by dnes Matěj smlouvu s United nepodepsal.

Co přesně nyní brankářský talent čeká?

Skok do jiného světa. Matěj zde již byl na stážích, což je standardní způsob anglických klubů, jak si hráče otestovat a zároveň mu představit svá očekávání a možnosti. Přesto bude start angažmá velkou změnou. Zázemí, tréninkové plochy a regenerační klinika, zápasy, zahraniční turnaje. Pečlivě naplánované tréninky, denní testování s využitím nejmodernějších metod. Navíc zde přichází tlak spojený se společenským postavením fotbalu v Anglii. Je to náboženství, styl života. Manchester United je pak v tomto kontextu ještě speciální, je to globální značka. Měl jsem možnost být s týmem kategorie U15 na týdenních turnajích v Irsku a v Anglii, na každý zápas dorazilo minimálně 1500 fanoušků. To je něco, s čím se hráči ze zahraničí musí srovnat.

A nejbližší dny?

Okamžitá práce. Už dnes absolvoval brankářský trénink s týmem U23 a následně herní část s kategorií U18. Pozná i společenskou stránku nového působiště, protože společně se spoluhráči odjel na Old Trafford na jednu z akcí spojenou s blížícím se výročím 60 let od leteckého neštěstí United. Už včera jsme ho nastěhovali do rodiny, kde mu budou na startu angažmá dělat neoficiální průvodce spoluhráči ze Slovenska a Itálie. A před sebou má velký turnaj kategorii U18 v americkém Dallasu.

Dá se odhadnout, jaký bude jeho sportovní vývoj?

Tyto debaty jsou součástí přestupových rozhovorů. Dvě hodiny jsem seděl s trenérem brankářů a rozebírali jsme tréninkový plán i postupné cíle. Půl roku by měl Matěj trénovat paralelně s týmy U23 a U18, od léta by pak mohl být pevnou součástí celku U23. Vše samozřejmě závisí na něm a jeho výkonnosti. Poté by se již otevírala vrátka k možnému hostování a seznámení se s dospělým fotbalem. Ale to předbíháme. V prvé řadě se musí dobře zapsat na začátku, potvrdit očekávání, s kterými do Manchesteru přichází.

O české brankářské škole je opět v posledních letech slyšet. Souhlasíte, že na tomto postu český fotbal nemá problém?

Měl ho několik let nazpět, kdy vyjma Petra Čecha a Jaroslava Drobného chyběly velké osobnosti. V posledních letech se však gólmani opět prosazují a především pak hrají důležitou roli v zahraničních klubech. Ať už se bavíme o Koubkovi, Pavlenkovi nebo Vaclíkovi. I v mladších kategoriích se pak dají najít talentovaní kluci, kteří mohou cestu starších kolegů zopakovat. Základem však je, aby se s nimi doma dobře pracovalo.

Nastavil se v tomto v Čechách pozitivní trend?

Vždy je co zlepšovat a já jsem obecně v tomto hodně kritický. Ale je pravdou, že například projekt akademií dává velkou nadějí. Ti kluci budou od 14 let pracovat s profesionálním trenérem brankařů a to je obrovsky znát. Stejně tak je to nastaveno v některých klubech. Abychom měli další gólmanské osobnosti, musíme v tomto trendu pokračovat.

Vaší agentuře Sport Invest se v posledním roce ohledně brankařů daří. Dá se říct, že jste specialisty na tento post?

Je pravdou, že se v poslední době podařilo dotáhnout například přestupy Jirky Pavlenky, Tomáše Koubka nebo Víti Jaroše. Kvalitních gólmanů v čele s Petrem Čechem máme v portfoliu více a troufám si tvrdit, že s nimi umíme pracovat. Především však jsme v Evropě zavedenou značkou, kluby nám věří a ví, že přicházíme s kvalitními a připravenými fotbalisty.

Pomáhá v Anglii také fakt, že jste si udělal jako aktivní hráč výborné jméno?

Zní to neskromně, ale samozřejmě je to ku prospěchu věci. Anglie je také v tomto specifickým světem, bývalí hráči zde mají vysoký společenský status. V klubech mám dveře otevřeny, na mnoha pozicích působí moji bývalí spoluhráči i soupeři. Navíc je obrovskou devízou, že Sport Invest má v Anglii fungující pobočku s místními profesionály. Detailně znají místní trh, jednotlivé skauty i hráče. Jednání o jakémkoliv fotbalistovi tak vedeme s někým, kdo zná nás i naši práci.

Pavel Pillár, Ředitel komunikace,

SPORT INVEST Marketing

 

Napsat komentář