Na Czech Indoor Gala padaly světové výkony!

Druhý ročník mezinárodního mítinku Czech Indoor Gala nabídl opět jedinečnou atletickou podívanou. Koulař Tomáš Staněk a běžkyně Hellen Obiriová předvedly nejlepší světové výkony letošní halové sezóny. Ze splnění nominačních standardů pro start na HMS se radovaly Michaela Hrubá a Simona Vrzalová. České triumfy pak zaznamenali Pavel Maslák a Petr Svoboda.

Hned svůj první letošní start proměnil koulař Tomáš Staněk v parádní představení, když soutěži jasně dominoval v letošním nejlepším světovém výkonu. Už ve druhé sérii předvedl parádních 21.36 a v té další poslal své náčiní do vzdálenosti 21.61. U tohoto výkonu už svítila značka WL. Náš reprezentant s přehledem přehodil limit na halový světový šampionát a podařilo se mu posunout i hodnotu rekordu mítinku. K posledním dvěma pokusům pak již nenastoupil, aby šetřil poraněný prsní sval. Nové osobní maximum 20.68 vyneslo druhé místo Mesudu Pezerovi z Bosny a Herzegoviny. Třetí skončil Chorvat Stipe Žunič (20.54). Až čtvrtý byl loňský vítěz Polák Konrad Bukowiecki (20.29).

Letošní nejlepší světový výkon byl k vidění i na trati 3000 metrů žen. Postavení hlavní favoritky v něm potvrdila mistryně světa z Londýna Hellen Obiriová z Keni, která závod opanovala v čase 8:38.81. V závěrečném okruhu se rychlým finišem dostala před svou krajanku Beatrice Chepkoechovou, která byla druhá v novém halovém osobáku 8:39.15. Třetí byla Etiopanka Fantu Workuová. I pro ni je výkon 8:39.55 novým kariérním maximem. „Byl to můj první letošní start. Věřím v další rychlé časy na mítincích před mistrovstvím světa. Moc jsem si to tady užila. Minulý rok pro mě byl hodně úspěšný, ale také náročný. Měla jsem ovšem nějaký čas na odpočinek, strávila ho s rodinou a v listopadu začala opět trénovat. Nyní se vrátím zpět do Nairobi a budu se připravovat na mistrovství světa,“ sdělila své nejbližší plány vítězka. Důvod k radosti měla i Simona Vrzalová, která si nejenže vylepšila osobní rekord na 8:57.07, ale vyhověla i nominačnímu kritériu pro účast na halový světový šampionát v Birminghamu. Svěřenkyně trenéra Šulce se navíc zařadila na druhé místo českých historických tabulek na této distanci.

Náročná mise čekala Pavla Masláka, který měl na programu hned dva běhy na 300 metrů. V tom prvním jasně dominoval v čase 32.83 a druhému Slovinci Jure Grkmanovi (33.94) nadělil více než vteřinu. „Byli jsme s trenérem dohodnutí, že ten první běh nebude úplně naplno, tak doufám, že i v tom druhém udržím dnešní neporazitelnost,“ sdělil bezprostředně po doběhu. V závěru večera pak kraloval i druhému běhu, když odrazil útok Poláka Karola Zalewského a vyhrál za 32.52. Zalewski zaostal o osm setin zpět (32.60). Třetí Luguelin Santos vylepšil halové historické maximum své země na 33.16.

Ve výškařském sektoru se odehrál dramatický duel mezi Ukrajinkou Irynou Heraščenkovou a loňskou vítězkou Michaelou Hrubou. Oběma se podařilo o tři centimetry překonat rekord mítinku, když se shodně přenesly úspěšně přes 193 centimetrů. Lepší zápis pak přisoudil vítězství Heraščenskové. „Na 195 jsem se cítila už hodně unavená. Možná bylo tím, že pokusy šly rychle za sebou. Navíc jsem byla poslední dva týdny nemocná, ale líbí se mi hala i sektor. Byl to jeden z mála závodů, které letos v hale absolvuji. Pro start na HMS potřebuji skočit 197 centimetrů, tak uvidíme, jak to půjde,“ uvedla. Spokojena byla ovšem i Hrubá. Výkonem 193 centimetrů si vylepšila sezónní maximum a navíc splnila nominační standard, který je nutný pro start na HMS.

Žhavé želížko v ohni jsme měli v dálce mužů, kde startoval český rekordman Radek Juška. Ten však tentokrát našel přemožitele, kterým se stal řecký mladík Miltiádis Tentoglou, jenž si ve třetí sérii vylepšil halový osobní rekord na 793 centimetrů, přičemž se jednalo o jeho jediný platný pokus. Radek se tak musel spokojit s druhou příčkou, když dolétl nejdále druhým pokusem, a to na 788 centimetrů. Třetí byl Ir Adam McMullen za 777 centimetrů.

Netradiční klání párů ve skoku o tyči vyznělo nejlépe pro dravé mládí, jelikož se z primátu radovala dvojice Amálie Švábíková a Emmanouil Karalis. Součet jejich skoků činil 9.94. Následovala je ryze česká dvojka Michal Balner a Romana Maláčová (9.74) a třetí skončili zástupci Beneluxu Menno Vloon a Fanny Smetsová (9.64). Nejlepší mužský výkon zaznamenal Emmanouil Karalis, který skočil rekord mítinku 562 centimetrů. „Dnešní závod jsem si moc užíval. Myslel jsem i na překonání juniorského světového rekordu, ale až to příjde, tak to přijde. Rád se vracím  závodit do České republiky. Daří se mi tu,“ svěřil se. Mezi ženami byla nejúspěšnějí Romana Maláčová. Ta se jako jediná dostala přes 442 centimetrů.

Očekávaný duel se odehrál na šedesátce překážek mužů. Nejrychejší rozběhový čas zaznamenal Petr Svoboda, když stanovil hodnotu rekordu mítinku na 7.56. Pozadu však nezůstal ani jeho rival Jarret Eaton ze Spojených států, který si v rozběhu vylepšil sezónní maximum na 7.60. Finálový závod pak patřil také Petru Svobodovi, když i přes nepovedený start triumfoval v čase 7.61. Eaton doběhl na druhém místě za 7.66. Třetí příčku bral Polák Damian Czykier (7.70).

Na nejkratším sprintu na 60 metrů se podařilo kubánskému rodákovi ve španělských barvách Yunieru Perézovi vylepšit rekord mítinku, když prolétl rovinku za 6.53 a maximum tohoto podniku z loňského roku posunul o čtyři setiny dolů. „Po prvním kole jsem neočekával tak rychlý čas. Jsem šťastný, že se mi v Ostravě podařilo zvítězit. Je zde velmi rychlá dráha. Je to pro mě skvělý vstup do sezóny,“ neskrýval nadšení. Oproti minulému roku si polepšil i druhý Jamajčan Everton Clarke. Radost si udělal novým osobákem 6.55. Třetí byl slovenský rekordman Ján Volko (6.63), který o jedinou setinu porazil Dominika Záleského, jehož finálový čas byl 6.64 (v rozběhu 6.63).

Na šedesátce žen byla nejrychlejší Polka Ewa Swobodová, která si zaběhla sezónní výkon 7.21. „Jsem opravdu spokojena. Neočekávala jsem při své prvním startu takový čas. Beru to jako známku toho, že nám jde příprava opravdu dobře. Mám ráda Ostravu, jelikož zde mám hodně podporovatelů, manažera, trenéra i přítele. Možná proto jsem měla takovou motivaci zde běžet rychle,“ řekla. Velmi zdatnou soupeřkou jí ovšem byla Klára Seidlová. Svěřenkyně trenéra Uhra dosprintovala na druhém místě v novém osobáku 7.25. Tímto časem zaostala pouhou setinu za národním rekordem Kateřiny Čechové a připsala si cenný skalp nizozemské favoritky Jamile Samuelové (7.29).

Možná trochu překvapivého vítěze měla trojka mužů. Stal se jím Mohammed Ayoub Tiouali. Běžec s Bahrajnu si rozvrhl své síly nejlépe ze všech a proběhl cílem jako první v novém rekordu mítinku 7:44.58, což je zároveň i jeho nové osobní maximum. Druhé místo bral vítěz loňské Zlaté tretry ve stýplu Benjamin Kigen z Keni za 7:44.77 a třetí skončil Etiopan Tilahun Haile (7:45.34). Z osobáku se radoval i nejlepší český zástupce Jan Friš (8:10.70). Filip Sasínek závod nedokončil.

Na třístovce žen zaběhla halový národní rekord své země Slovinka Anita Horvatová. Té časomíra v druhém běhu ukázala 37.34. „Dnešní závod jsem brala jako součást tréninku. Mým hlavním cílem je splnění limitu pro start v Birminghamu. Běh jsem si moc užila. Je zde moc dobrá dráha se skvělými zatáčkami,“ pochvalovala si. Další tři závodnice zaznamenaly ve dvou výkon 37.60. Jednou z nich byla i Marcela Pírková, která opanovala první běh, když v těsném souboji porazila Alexandru Bezekovou (historicky nejlepší slovenský výkon 37.70).

Národní program

Hned v úvodu národního programu padl letošní nejlepší český halový výkon na trati 800 metrů. Postaral se o něj Vojtěch Mlynář, jenž si dokázal výrazně vylepšit svůj halový osobní rekord, když proběhl cílem v čase 1:48.62. Ze svého dosavadního kariérního maxima ukrojil téměř dvě vteřiny. „Chtěl bych poděkovat hlavně vodiči, který to rozběhl na setinu přesně. Pak už to byl boj sám se sebou. Škoda, že jsem zůstal sám. Nevím, jestli poběžím ještě v hale závod, možná za dva týdny, ale v létě bych se chtěl určitě dostat na ME v Berlíně,“ uvedl. Z osobáku pod 1:50 se mohl těšit i vítkovický Lukáš Symerský, který doběhl druhý za 1:49.69.

Na stejné distanci se zaskvěla i Pavla Štoudková z Blanska, která dokázala časem 2:11.29 vylepšit svůj jen pár dnů starý český žákovský rekord. Zároveň zatím tímto výkonem figuruje na čele letošních českých halových tabulek. „Čekala jsem, že do mě soupeřky více půjdou. Naštěstí jsem měla v závěru hodně sil. Chtěla jsem běžet pod 2:12 a nakonec je z toho osobák o vteřinu, takže jsem moc ráda,“ nechala se slyšet.

Výsledky

Petr Jelínek, Michal Procházka, www.atletika.cz ČAS, foto: E. Erben,

www.sportovnizurnal.cz

 

 

Napsat komentář