Stanciu poprvé v tréninku!

Nicolae Stanciu – hráč AC Sparta Praha. Toto spojení definitivně platí od úterního odpoledne, kdy byl přestup rumunského fotbalisty z Anderlechtu na Letnou potvrzen. Čtyřiadvacetiletý záložník rumunského národního týmu následně poprvé trénoval se svými novými spoluhráči v Tréninkovém centru na Strahově.

„Jednání s Anderlechtem se poměrně táhla, ale jsem šťastný, že už je vše vyřešeno a jsem hráčem Sparty,“ řekl Stanciu v rozhovoru pro klubový web.

Na Strahov dorazil společně s rumunským parťákem Bogdanem Vatajelu a následně poprvé v trénoval s týmem.

„Všichni mě přivítali pěkně. Jsem rád, že je tu Bogdan Vatajelu, se kterým se znám, ale přijetí od ostatních bylo velmi vřelé,“ uvedl Nicolae.

„Mluvil jsem samozřejmě i s trenérem Stramaccionim, který mě přivítal v klubu. Moc se těším na zápasy, které nás společně čekají, a věřím, že budeme úspěšní.“

Ve čtvrtek Spartu čeká na Strahově přípravný zápas s Vltavínem, do kterého by mohl Nicolae již zasáhnout. „Pokud budu hrát, tak to bude můj první zápas v dresu Sparty a moc se na to těším. Je důležité, abychom se se spoluhráči, co nejlépe poznali přímo na hřišti,“ dodal Stanciu.

Na ambice i tlak jsem zvyklý

Sparťanští fanoušci se konečně dočkali. Po dlouhých jednáních byl přestup Nicolae Stanciua z Anderlechtu Brusel definitivně potvrzen.

Nicu, když jsi přijel ve čtvrtek na Letnou, vzpomněl sis na zápas, který jsi tu odehrál před rokem a půl proti Spartě?

Ano, je to hezká vzpomínka, tenkrát jsem dal gól. Pamatoval jsem si stadion a přišlo mi to velmi známé. Vím, že tehdy jsem dal Spartě tři góly, ale nyní jsem jejím hráčem a cítím se velmi dobře.

Před koncem minulého kalendářního roku jsi prohlásil, že tě láká stát se hráčem Sparty a spolupracovat s trenérem Andreou Stramaccionim. Jednoduchá otázka, proč?

Pro mě osobně bylo nejdůležitější po celou dobu jednání, že jsem cítil opravdový zájem ze strany Sparty, abych se stal jejím hráčem. Všichni, se kterými jsem se při jednáních setkal, byli velice příjemní a moc bych si přál, abych splatil důvěru, kterou ve mě Sparta vkládá. A to můžu udělat jedině výkony přímo na hřišti.

Mluvil jsi o svém přestupu do Sparty s Bogdanem Vatajelu?

Samozřejmě. Jsme v kontaktu velmi často a od chvíle, kdy se začalo jednat o mém příchodu do Prahy, tak si píšeme a voláme v podstatě denně. Během soustředění ve Španělsku mi pořád psal, kdy už přijedu. (úsměv) Celkově mi ale povídal o klubu i městě a všem kolem, takže se moc těším, až to vše poznám osobně.

Sparta je klubem, který chce být úspěšný nejen na domácí scéně, ale i na té evropské. Může pro tebe být výhodou, že tyto ambice jsi zažil i v Anderlechtu nebo ve Steaue?

Hodně jsem o tom přemýšlel. Myslím, že díky zkušenostem z minulosti, kdy jsem hrál za nejslavnější kluby v Rumunsku a Belgii, se nemusím bát, že bych měl strach kvůli tomu, že hraju za historicky nejúspěšnější a nejslavnějších český klub. Naopak, mi to opravdu může pomoct. Vím, že Sparta vyhrála z českých klubů nejvíce trofejí a má nejvíce fanoušků v zemi. Všichni ji sledují, i když ji přímo nefandí. Jsem moc rád, že jsem se stal hráčem tak velkého klubu a udělám vše pro to, abych mu pomohl dostat se Ligy mistrů nebo Evropské ligy.

Tvůj přestup z Anderlechtu je největším přestupem v historii české ligy. Jak tohle vnímáš?

Není to pro mě věc, kvůli které bych se měl cítit pod tlakem. Já se budu snažit předvádět, co nejlepší výkony a pomáhat vyhrávat zápasy v dresu Sparty. Všechno ostatní je nepodstatné.

Hráč tvého typu byl pro Spartu prioritou. Bylo i tohle jedním z důvodů, proč se stát hráčem Sparty, protože jsi tím hráčem, kterého klub hledal?

Byl to jeden z důvodů. Ale nemyslím si, že je to pouze o jednom hráči. Vždy záleží na celém mužstvu. Viděl jsem několik zápasů a znám hodně hráčů z týmu. Bude důležité pracovat jako tým, abychom dosáhli těch správných výsledků a byli společně úspěšní.

Zmínil jsi, že znáš hráče současného kádru Sparty. Které?

Především znám jejich jména, ale například znám Ria Mavubu, protože v mém volném čase rád koukám na fotbalové zápasy z celého světa, takže vím, že hrál za Lille. Ale znám i další a těším se, že je poznám brzy osobně.

Co jsou tvé největší cíle tvého angažmá ve Spartě?

Trofeje. Všichni hrajeme fotbal, abychom vyhrávali trofeje. V dresu Steauy i Anderlechtu bylo mým hlavním cílem vyhrávat trofeje, takže jsem na velké ambice zvyklý ať už v domácích soutěžích nebo na evropské scéně. Moc rád bych na to navázal i v dresu Sparty. Vím, že v této sezóně to bude těžké, protože ztráta na první místo v lize je velká, ale doufám, že se nám podaří ztrátu snížit co nejvíc a v té další sezóně budeme mnohem lepším týmem.

Čtsa, zdroj: www.sparta.cz

 

 

 

Napsat komentář