Česká reprezentace v malém fotbale míří do Rakouska pro třetí triumf v řadě

Praha, Brno – V pozici světových šampionů vstoupí české reprezentační áčko v malém fotbale do jubilejního třicátého ročníku mezinárodního halového turnaje v Altheimu. V sobotním celodenním klání se navíc pokusí o třetí triumf v řadě. První tým doplní v Rakousku také česká reprezentace do 21 let. Dresy národních mužstev oblékne hned šest brněnských hráčů a také jeden zástupce Blanenska.

Mezi domácími výběry platí světoví šampioni z Tuniska a vicemistři Evropy z Brna za hlavního favorita. „Pořadatelé nás tak berou, dali přímo do propozic a rozlosování, že jsme mistrovství světa vyhráli. Zdůrazňují to i tak, že nám do názvu vložili mistři světa, takže máme hrozně dlouhé jméno týmu. Rozhodně jedeme s největšími ambicemi, byť je to úplně jiný sport. Spíš nám však jde o atmosféru v nároďáku, do kterého jsme tentokrát pozvali hráče, kteří v reprezentaci ještě nebyli nebo v ní spíš paběrkovali. Doteď jsme měli v mužstvu jen hráče ze Superligy, teď nově přibyli třeba dva kluci z Ostravy,“ popisuje generální manažer českého áčka Luděk Zelenka.

V jeho výběru není jediný hráč, který se podílel na světovém titulu nebo se zúčastnil evropského šampionátu. „Celý kádr je nový. Mně turnaj samozřejmě přinese určitý výstup, jak se hráči budou na hřišti chovat ve stresových situacích, jak řeší přečíslení, defenzivní práci. Dá se z toho těžit, i když fotbalové věci jsou na tomto klání jiné. Chceme hráče prověřit a na druhou stranu jim dát možnost za reprezentaci hrát, byť je to turnaj, který nemá úplně malofotbalovou podporu. Dáme klukům šanci, aby ukázali, že příště mohou startovat na velké akci, dostanou možnost bojovat o český dres,“ podotýká manažer.

Největší zastoupení v nominaci prvního týmu má obhájce superligového titulu Brno, které vyslalo pět hráčů – Tomáše Pospiše, Stanislava Lercha, Davida Presla, Vlastimila Ryšavého a Tadeáše Zezulu. Tři dodala Olomouc, dva Ostrava a jednoho fotbalistu Praha, když Jiří Sodoma na poslední chvíli nahradil jihlavského útočníka Jakuba Götha. „Dvakrát jsme turnaj vyhráli hlavně díky kvalitě, teď jsme ji trošku upozadili na úkor toho, abychom pozvali nové hráče, kteří se nám jevili dobře v Superlize, případně hráli v Ostravě. Hráči se mezi sebou extra neznají, snad jen pár Brňáků. Tentokrát tam nebudou kluci, na kterých hru stavíme, pro nové to bude samozřejmě složité. Z toho pohledu pro mě bude důležité, jak zvládnou těžké situace. Rakušané nekoukají, zda proti nim hraje Linec nebo mistři České republiky, jsou stále blázni, nebudou nás šetřit. Tím, že jsme mistři světa, mají o to větší motivaci. Už takhle jsme tam hráli na krev a kluci si museli sáhnout na dno,“ uvědomuje si Zelenka.

Česká jedenadvacítka kláním v rakouském Altheimu startuje přípravu na vrchol sezony, kterým na podzim bude historicky první světový šampionát této věkové kategorie. „V loňském roce jsme neměli žádnou významnější akci, nyní se chci pracovně vrátit do roku 2015, kdy jsme začali tvořit jedenadvacítku a stavěli jsme nejdřív tým z hráčů, kteří jsou zodpovědní, pracovití, týmoví. Proto jsme hned v úvodu roku postavili typologicky mužstvo z fotbalistů, kteří tvoří jádro jedenadvacítky, jsou zodpovědní a do party. Záměrně jsme nevzali nadstandardní, typologicky nadstavbové hráče, kterým chybí trošku zodpovědnost. Chceme pracovat od základů, následně do týmu doplníme hráče, kteří jsou víc kreativní,“ objasňuje výběr generální manažer a vedoucí reprezentace do 21 let Petr Brejla.

V nominaci lvíčat se objevilo pět loňských aktérů klání v Altheimu, kde mladíkům chyběl jediný gól v posledním duelu k postupu ze základní skupiny. „Nezáleží nám na výsledku, i když si samozřejmě vždycky přejeme dosáhnout co nejlepšího umístění. V Altheimu jde o první turnaj v roce, navíc v hale, s jiným balonem i jiným počtem hráčů, takže je to vyloženě příprava, abychom hráče pozorovali, udělali si o nich obrázek a všichni jsme se viděli. Neměli bychom ani jinou možnost si nyní zahrát. Loni jsem vůbec nevěděl, co očekávat, teď se hrozně těším, což umocňuje i fakt, že jedeme s A týmem všichni společně autobusem, což je super pro vzájemné sdružování hráčů,“ pochvaluje si manažer jedenadvacítky.

Do Rakouska mohl vzít jen deset hráčů, protože se hraje systémem s jedním brankářem a čtyřmi fotbalisty v poli. Nastoupí ovšem pět evropských šampionů do 21 let z roku 2016 v Praze: brněnský brankář Dominik Kunický, pražská dvojice Petr Hulinský a Tomáš Mařík, mostecký zadák Lukáš Haspra a blanenský forvard Adam Širůček. „Spoustu hráčů jsme museli nechat doma, ale samozřejmě máme v hledáčku také jiné. Víme i o nových klucích, kteří nastupuji také v nesuperligových oblastech, určitě se v sezoně dostane na docela překvapivá jména,“ přibližuje Brejla.

Nominace české reprezentace A:

Brankář: Jaroslav Běhalík. Hráči do pole: Pavel Kryl, Antonín Čech (všichni Olomouc), Tomáš Pospiš, Stanislav Lerch, David Presl, Vlastimil Ryšavý, Tadeáš Zezula (všichni Brno), Karel Klos, Martin Váňa (oba Ostrava), Jiří Sodoma (Praha). Realizační tým: Luděk Zelenka, Stanislav Bejda, Jiří Novák.

Nominace české reprezentace U21:

Brankář: Dominik Kunický (Brno). Hráči do pole: Tomáš Mařík, Petr Hulinský, David Baran (všichni Praha), Dominik Fejl, Dominik Šibal (oba Pardubice), David Lošťák (Olomouc), Adam Širůček (Blanensko), Lubor Trojánek (Jihlava), Lukáš Haspra (Most). Realizační tým: Petr Brejla, Zdeněk Parůžek, Jaroslav Kára, Petr Dům.

Jaroslav Kára, komunikace PR,

Napsat komentář