Kormidlo FC Vysočina převezme Martin Svědík!

Fotbalisté FC Vysočina zítra vstoupí do zimního drilu pod vedením nové trenérské dvojice. Na prahu přípravy na jarní boje v HET lize je přivítá třiačtyřicetiletý hlavní kouč Martin Svědík a jeho šestačtyřicetiletý asistent Michal Šmarda. Trojici východočeských trenérů ve vedení jihlavského prvního týmu doplní trenér gólmanů Luboš Přibyl.

„Jsem moc rád, že jsme s Martinem našli společnou řeč a že se ujme týmu od začátku zimní přípravy. Před podpisem smlouvy zbývá doladit již jen administrativní formality. V okamžiku, kdy jsme po vyhodnocení všech aspektů spolupráce s odcházejícími trenéry připustili možnost, že dojde ke změně na trenérském křesle, tak jsme museli najít kouče, který bude splňovat naše představy jak po profesní, tak po lidské stránce. Máme za to, že Martin Svědík je progresivní trenér, který tvrdě pracuje a je schopen přenést toto své zaujetí také na hráče, což je základní předpoklad pro úspěch v jarní části sezóny. Současně věříme, že je tím pravým člověkem, který bude zúročovat práci naší mládežnické akademie. FC Vysočina se tak stane dobrou adresou a bránou do ligy i pro mladé hráče odjinud než z Jihlavy,“ okomentoval angažování nového trenéra ředitel klubu Jan Staněk.

„Po srpnovém předčasném konci mladoboleslavského angažmá jsem si doplňoval trenérské vzdělání, absolvoval jsem poučnou stáž ve Werderu Brémy a pro reprezentaci U21 jsem prováděl analýzu hry dvojice kvalifikačních soupeřů. Po trénování se mi už stýskalo, tudíž jsem možnost vést FC Vysočina uvítal. Mám fotbal rád a s velkou chutí se chopím nového angažmá. Jihlavská záchrana v nejvyšší soutěži bude pro nás všechny velkou výzvou a motivací,“ zdůraznil nový jihlavský kouč Martin Svědík, jenž svoji volbu dále objasnil: „Velmi příjemně mne překvapil způsob jednání ze strany vedení FC Vysočina a jejich zájem o moji osobu. Oslovila mne nabídka zcela konkrétní formy sportovní práce s týmem.“

Martin Svědík (nar. 27. 6. 1974) patřil k velkým fotbalovým nadějím. V roce 1993 přestoupil z Pardubic do Ostravy, záhy si připsal první starty v nejvyšší soutěži i reprezentační jedenadvacítce. Slibnou kariéru však zabrzdila vážná zranění kolen, tudíž zůstalo jen 31 zápasů v I. lize v dresu Baníku, Olomouce a Lázní Bohdaneč. Hráčskou kariéru dohrával v nižších soutěžích. Jako trenér začínal coby asistent u hradeckého béčka, později se stal prvním trenérem v druholigových Pardubicích. Od léta 2013 byl jmenován koučem Baníku Ostrava. Po podzimu se však přesunul na pozici asistenta, když klub angažoval Františka Komňackého. Po jeho odvolání během jara 2014 se vrátil k vedení týmu, ale po podzimu 2014 byl překvapivě z páté příčky odvolán. V roce 2015 krátce působil jako asistent Dušana Uhrina mladšího v Minsku, poté se od léta 2015 ujal reprezentace do 20 let. V prosinci 2016 jej angažovala Mladá Boleslav, kterou v ročníku 2016/17 dovedl ke konečné 4. příčce a kvalifikaci do bojů o Evropskou ligu. V létě však jeho role v Mladé Boleslavi byla dost upozaděna s nástupem sportovního manažera a faktického hlavního trenéra Dušana Uhrina mladšího. V srpnu pak za zvláštních okolností doplatil na špatný mladoboleslavský start do HET ligy a byl od týmu odvolán.

Michal Šmarda (nar. 31.1.1971) je úspěšným odchovancem Hradce Králové a zde také zahájil svoji bohatou ligovou kariéru. V roce 1996 přestoupil do Olomouce a odtud v roce 1998 do Sparty Praha. V lize dále pokračoval v Blšanech, Viktorii Žižkov a vrátil se do Hradce Králové. Kariéru ukončil v Bohemians 1905. V lize odehrál 341 utkání a vstřelil 19 gólů. Se Spartou získal v sezóně 1998/99 ligový titul, s Žižkovem byl dvakrát v lize třetí. Po skončení aktivní kariéry působil jako asistent trenéra Václava Kotala v Hradci Králové a v ročníku 2012/13 byl v téže roli v Jablonci. Později se stal hrajícím asistentem mužstva krajského přeboru Jiskra Hořice. V září 2013 následoval kouče Kotala do Zbrojovky Brno, kde setrval až do června 2016. Následoval návrat do Hradce Králové, kde vedl juniorský tým. V květnu se po boku hlavního kouče Havlíčka pokoušel o záchranu Votroků v I. lize. Po této neúspěšné misi u týmu zůstali i pro aktuální druholigový ročník.

Miroslav Fuks vedoucí marketingu a tiskový mluvčí V., J.,  

Napsat komentář