I po tvrdé skandinávské lekci zůstávají čeští sdruženáři optimisty

(PRAHA, 5. prosince 2017) – Vstup do nové sezony Světového poháru se českým reprezentantům v severské kombinaci nevydařil. Ačkoliv v průběhu Letní Grand Prix podávali velice slibné výkony, do úvodu zimní olympijské sezony si formu nepřenesli. V úvodních čtyřech startech v Ruce a Lillehammeru získali Miroslav Dvořák s Tomášem Portykem dohromady pouhých deset bodů a zůstali za očekáváním. Trenéři i samotní závodníci však zůstávají optimisty a věří, že už v příštích individuálních závodech 16. a 17. prosince v Ramsau se v klasifikaci vrátí do druhé či první desítky.

„Z úvodu sezony jsme zatím zklamaní. Po neúspěchu na letošním světovém šampionátu v Lahti jsme přebudovali systém přípravy. V létě už se změny při Grand Prix osvědčily a reprezentanti dosahovali velice dobrých umístění. V olympijské sezoně je způsob tréninku odlišný, sdruženáři ladí formu až na tento vrchol, což je třeba nyní i případ Němců. U Tomáše Portyka výkony ve Skandinávii nepochybně ovlivnilo onemocnění a očekáváme jeho zlepšení. Mirek Dvořák však musí mnohem víc bojovat – má na to, aby se umisťoval v elitní desítce, ale musí se srovnat především skokansky. Zá se mi však, že některé země – konkrétně Finsko a Norsko – zvládají poněkud lépe přechod mladých talentů do seniorské kategorie,“ říká Radek Cikl, předseda Úseku severské kombinace SLČR.

Skokanské výpadky

Mnozí účastníci Světového poháru hořekovali nad náročnými podmínkami, které panovaly při premiéře Světového poháru ve finském areálu Ruka u Kuusama. Stěžovali si zejména na silný a nevyzpytatelný vítr, který jim na můstku bral veškerou naději. Právě skokanské výpadky byly příčinou nepříliš utěšených umístění českých reprezentantů ve čtvrté a páté desítce. Přitom ještě výsledky úvodního provizorního kola signalizovaly na můstku pohodu. Právě kvalitním skokanům, jako jsou Portyk a Pažout, se dávala na krátké, 5 km dlouhé trati naděje na úspěch.

„Kluci vypadali v tréninku velice dobře, vyšla jim i příprava na prvním sněhu a do začátku Světového poháru šli s velkým očekáváním. Jenže najednou se všechno sesypalo. Na vítr se nemůže nikdo vymlouvat – na to jsou už všichni dost zkušení, aby se přizpůsobili. Portyk, kterému se v tréninku dařilo, onemocněl, což mělo značný vliv na jeho vystoupení. Pažouta diskvalifikovali kvůli kombinéze a Dvořákův nezdar se podepsal psychicky i na jeho dalších výkonech. Ačkoliv v Lillehammeru nastalo u našich závodníků mírné zlepšení, pořád se jim nedaří skokansky a bez toho kvalitního umístění nelze dosáhnout. Tomáš i Mirek mají rozhodně ambice na to, aby končili kolem 10. – 15. pozice. Nejsem však pesimista, rozhodující závody jsou na programu počátkem nového roku. Tam půjde o to, aby kluci nabrali formu před mistrovstvím světa juniorů i olympiádou,“ komentuje vstup do sezony Tomáš Slavík, sportovní ředitel Úseku severské kombinace SLČR.

Po premiéře přišel útlum

Trenéra Vladimíra Šmída nyní čeká pečlivá analýza aktuální situace, a především hledání příčin zlomu, v němž forma i sebevědomí jeho svěřenců spadly o pořádný kus dolů. Před sezonou vše nasvědčovalo, že jsou na správné cestě. Také soustřední na prvním sněhu proběhlo hladce, závodníci absolvovali pět vydařených skokanských tréninků a neztratili se ani při kontrolních závodech s Finy, Francouzi a Rakušany. Ještě v provizorním kole před prvním dějstvím v Ruce měl trenér důvod ke spokojenosti, ale poté se „něco“ pokazilo.

„Bohužel, start hodně ovlivnilo onemocnění Tomáše Portyka, jehož už při závodě bolela hlava a do běhu vůbec nenastoupil. Mirek Dvořák nezvládl klimatické podmínky a na pomalejším nájezdu nebyl schopen se dostat do ideálního nájezdového postavení. Ondra Pažout skákal dobře, jenže rozhodčí ho diskvalifikovali kvůli kombinéze. Najednou bylo družstvo v útlumu, negativně začala pracovat hlava a začal převládat stres. Jsme rádi, že Portyk vydržel do Lillehammeru, a přestože zdaleka ještě není v optimální formě, nastoupil do štafety. Nyní se musíme v přípravě zaměřit na to, aby byli kluci uvolněnější a věřili si. Je stále teprve úvod sezony, není důvod k panice. Máme odtrénováno víc než kdykoliv jindy, závodníci se ještě cítí trochu unavení, ale budou mít dostatek času, aby se rozjezdili. Pro mladíky Ondřeje Pažouta a Lukáše Daňka je Světový pohár obrovskou školou – na špičku zatím nemají, ale je důležité, že v konkurenci 71 účastníků se dokáží kvalifikovat do hlavního závodu,“ hodnotí dosavadní výkony trenér Vladimír Šmíd.

S antibiotiky to nešlo

Také v této sezoně se bude česká reprezentace v severské kombinaci opírat o dva nejzkušenější sdruženáře – juniorského mistra světa z roku 2016 Tomáše Portyka a trojnásobného medailistu ze světových šampionátů juniorů z let 2005 a 2006 Miroslava Dvořáka. Oba už nasbírali ve Světovém poháru umístění v desítce nejlepších a Dvořák stál dokonce třikrát na stupních vítězů.

„Moje vystoupení na severu Evropy nebylo určitě pozitivní. Myslím, že jsem však byl dobře připravený a vše probíhalo podle plánu až do té doby, než jsem dostal krátce před premiérou v Ruce chřipku a musel jsem brát antibiotika. Ačkoliv mi pomáhali lékaři, nic s tím nešlo dělat. Už jsem se chystal k odjezdu domů, ale nakonec jsem se rozhodl, že když to jen trochu půjde, zkusím nastoupit do štafety, aby si ostatní kluci zazávodili. Nebojím se, že by mě takový začátek ovlivnil v dalších závodech – už mám přece jen nějaké zkušenosti. V Lillehammeru ve druhém startu jsem moc chtěl, ale úplně jsem netrefil odrazovou hranu. Skokansky se mi v této sezoně daří, teď jde o to jen být zdravý a formu potvrdit,“ přeje si Tomáš Portyk.

Vladimír Zemánek, tiskový mluvčí

Napsat komentář