Plzeň po podzimu a výhře nad Jabloncem si vybojovala rekordní počet bodů!

Fotbalisté Viktoria Plzeň opět potvrdili, že jsou nejlepším celkem v nejvyšší české fotbalové soutěži, když v posledním podzimním zápase 16. kola HET ligy v Dossan areně porazili Jablonec 2:0. V úvodu zápasu se odehrálo slavnostní předání, věnované záložníku Danielu Kolářovi, který vstoupil s 300 ligovými starty do klubu legend.

Viktoriáni zároveň vyhráli osmé domácí utkání v sezoně, když vítězství Viktorie zařídil dvěma góly útočník Michael Krmenčík, který se stal nejlepším střelcem podzimu s 11 brankami. Po výborných výkonech v podzimní ligové části, jsou Západočeši v čele tabulky s rekordním počtem 46 bodů a historicky nejvyšším náskokem 14 bodů před pražskou Slavií a Olomoucí.

Do plzeňské základní sestavy se vrátil nejlepší střelec ligy Krmenčík a vykartovaného obránce Davida Limberského nahradil Milan Havel. Jablonecký kouč Zdeněk Klucký udělal dvě změny v sestavě, oproti remízovému zápasu doma se Slavií nastoupil Michal Trávník a Stanislav Tecl.

Severočeši začali utkání velice aktivně a již v úvodu se dostal bývalý útočník Západočechů Tecl do první brankové příležitosti, když v osmé minutě unikl domácí obraně, ale jeho následnou střelu na bližší tyč, gólman Kozáčik vyrazil na roh. Na druhé straně přihrávka Kopice na nabíhajícího Koláře do vápna, skončila vedle tyče.

V 17. minutě Krmenčík našel přihrávkou ve vápně volného Koláře, ale brankář hostů Valeš vyrazil jeho střelu na břevno. O minutu později Kolář obešel několik protihráčů, našel Krmenčíka, který přízemní střelou skóroval 1: 0.

Domácí v následujících minutách nepouštěli Jablonec do výraznějších šancí, naopak mohli navýšit vedení, kdy Kopic se snažil po úniku skórovat, jenže brankář Valeš včasným vyběhnutím jeho snahu zlikvidoval. Následně v 29. minutě skončil Hořavův pokus na břevnu.

Začátek druhé půle přinesl dvě jablonecké šance, nejprve se dostal Mihálik do vyložené šance po Masopustově přihrávce, ale neuspěl, následně Trávníkova střela z hranice velkého vápna prověřila Kozáčikovu pozornost. V 69. minutě Kopic tvrdou střelou z přímého kopu těsně minul branku Severočechů.

Deset minut před koncem zápasu definitivně rozhodl o vítězství domácího celku Krmenčík, ale nejprve Kolář, trefil tyč. Míč se odrazil k volnému útočníkovi, který si připsal jedenáctý gól v sezoně, v tabulce střelců je zaslouženě na první příčce o tři góly před Teclem.

„Sehráli jsme sympatické utkání, ale nevstřelili jsme branku. Naopak jsme dvakrát neuhlídali Krmenčíka, takže Plzeň vyhrála zaslouženě. Herně to bylo z naší strany v pořádku,“ řekl jablonecký kouč Zdeněk Klucký. „Chybí nám však hladovost ve vápně a rvavý útočník. Potřebovali bychom mít na útočném hrotu Krmenčíka. Bez něj by Plzeň měla rovněž problémy,“ dodal.

Stanislav Tecl Jablonec po utkání:

„Čekal nás nebezpečný soupeř, jsme proto rádi, že jsme utkání zvládli. Rozhodně to nebylo nic jednoduchého. První šanci měl soupeř, kdy šel Tecl ze strany sám na brankáře, ale podržel nás Kozáčik. Pak měl šanci Kolář a vzápětí jsme dali gól. Michael Krmenčík potvrzuje celý podzim, že je nejlepším útočníkem v lize. Při prvním gólu to byla ukázková akce. Máme náskok 14 bodů, 14 kol před koncem ligy. Ale Slavia nehraje tak špatně, jak se píše, ale neměla takové štěstí, aby měla bodů více. Poslední slovo ještě neřekla. V létě jsem věřil, že budeme silní, ale samozřejmě jsem nečekal, že povedeme ligu o 14 bodů. Jsem opravdu hodně spokojený,“ zhodnotil Pavel Vrba trenér Plzně.

Milan Petržela Plzeň po utkání:

FC Viktoria Plzeň – Jablonec 2:0 (1:0)

Branky: 18. Krmenčík, 81. Krmenčík. Rozhodčí: Berka – Nádvorník, Hájek. ŽK: Hubník – Holeš, Zelený, Jovovič. Diváci: 9 452.

Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Hubník (C), Havel – Hořava, Hrošovský – Petržela (73. Čermák), Kolář (85. Ivanschitz), Kopic – Krmenčík (89. Bakoš). Trenér: Vrba.

Jablonec: Valeš – Holeš, Pernica (C), Kysela, Hanousek – Masopust (69. Jovovič), Kubista (44. Považanec), Trávník (79. Doležal), Zelený – Mihálik, Tecl. Trenér: Klucký.

Čtsa, kc, foto: www.fcviktoria.cz

 

 

 

Napsat komentář