HET liga zažije premiéru on-line videorozhodčího!

Projekt Ligové fotbalové asociace videorozhodčí se v neděli dočká své další významné fáze. V rámci šestnáctého kola HET ligy mezi AC Sparta Praha a FK Mladá Boleslav bude poprvé v historii české nejvyšší soutěže nasazen videorozhodčí v on-line režimu. Hlavní rozhodčí tak bude moci využít videotechnologii, kterou po dlouhých měsících příprav Ligová fotbalová asociace nasadí do posledního podzimního utkání.

HET liga zažije premiéru on-line videorozhodčího. Za podpory generálního partnera společnosti Datart se tak stane v duelu Sparta – Mladá Boleslav

„Jsem rád, že jsme od mezinárodní pravidlové komise IFAB obdrželi povolení k tomu, abychom v rámci HET ligy vyzkoušeli tuto revoluční novinku. Pečlivé období zkušebních testů a příprav budeme moci přetavit ve zkoušku, po které volají fanoušci i odborná fotbalová veřejnost. Je to významný krok k budoucímu zavedení videotechnologie do českého fotbalu,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Revoluční projekt ligového fotbalu podpořila společnost Datart, která se stává generálním partnerem videorozhodčích.

„Věříme, že video rozhodčí přispěje k férovější hře a že se fotbal stane díky této novince ještě akčnější a atraktivnější pro diváky. Fair play a inovativní novinky podporujeme nejen ve sportu, ale i v našem businessu,“ vysvětlil Jan Samko, marketingový ředitel Datartu.

„V projektu videorozhodčích jde stále o  testovací režim, nicméně mám radost z toho, že  jsme splnili náš cíl stanovený před podzimní částí sezóny a to on-line test v jednom utkání HET ligy.V rámci utkání Juniorské ligy jsme vše pečlivě testovali a já věřím, že i v neděli proběhne vše tak, jak má,“ řekl výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta.

Hlavním videorozhodčím bude při nedělním duelu Roman Hrubeš, jenž od začátku projektu plní roli hlavního školitele.

„Po mnoha zápasech a testech jsme připraveni absolvovat tu nejtěžší zkoušku, a to sice on-line fázi v české nejvyšší soutěži. Je to pro nás významný mezník a já věřím, že dopadne dobře. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na přípravě podíleli. Je třeba vnímat, že videorozhodčí neopraví všechny sporné verdikty během utkání, ale měl by pomoci odstranit hrubé chyby,“ dodal Roman Hrubeš.

Společnost Datart se nestala jediným partnerem projektu Ligové fotbalové asociace. Dalším z nich je Česká podnikatelská pojišťovna, hlavním technickým partnerem je O2 TV Sport a mediálním partnerem pak Isport.cz. Právě v přenosovém voze O2 TV Sport zaujme své stanoviště videorozhodčí a jeho asistent. Utkání bude snímat jedenáct kamer, které budou mít tito dva k dispozici tak, aby v případě nutnosti, zkoumali dostupné záběry.

Čtsa,audio, foto, www.hetliga.cz

 

Napsat komentář