Brno vyhrálo v Jihlavě a je mimo sestupových příček!

Fotbalisté Zbrojovky Brna dokázali po zlepšeném výkonu porazit v 15. kole nejvyšší fotbalové soutěže domácí Jihlavu 2:0 a poprvé v sezoně vyhráli venku. O vítězství Zbrojovky rozhodl dvěma góly Michal Škoda. Zároveň Brno odskočilo z pásma sestupu na rozdíl pěti bodů, naopak Vysočina může klesnout na poslední příčku.

Domácí trenér Ivan Kopecký udělal oproti duelu na Spartě tři změny v sestavě, místo Kryštůfka, Popoviće a Zoubeleho nastoupil Krejčí, Novotný a Nový.

Naopak v souboji o záchranu se hosté museli obejít bez trojice opor Poláka, Pilíka a Koného, přesto do utkání vstoupili od začátku aktivněji. Domácí, ale hru postupně vyrovnali, přesto se spíš boj odehrával mezi šestnáctkami, takže šancí v průběhu zápasu málo.

První branková příležitost se zrodila až v 21. minutě, kdy po sérii rohových kopů se snažil z hranice malého vápna po přetaženém centru o vedení domácí Keresteš, jenže brankář Melichárek jeho střelu vyrazil. Následně po několika minutách střela Nového z dvaceti metrů skončila nad brankou.

Po půlhodině hry se hosté ze spolupráce Lutonského s Vraštilem ujali z centru vedení, kdy míč našel trestuhodně volného Michala Škodu, který umístněnou hlavičkou skóroval do odkryté branky 0:1.

Na inkasovaný gól odpověděl Ikaunieks, který vnikl po levé straně do velkého vápna soupeře, ale na jeho zpětnou si žádný spoluhráč nenaběhl. Ve 43. minutě Jihlava chybovala ve středu pole, míč se dostal k Ziklovi, ten se uvolnil přes Krejčího, jeho následnou střelu brankář Hanuš dokázal vyrazit, jenže k dobíhajícímu Škodovi, ten skóroval do nekryté brány 0:2. V závěru prvního poločasu mohl po standardní situaci ještě navýšit vedení Pavlík, jenže jeho snahu vychytal brankář Hanuš.

Do druhého dějství provedl trenér Kopecký dvě změny v sestavě, takže navíc Nový a Ikaunieks se posunuli na jiné posty. Ale snaha otočit vývoj utkání po neustálém tlaku zůstala neúspěšná. Vysočina ale nedokázala přehrát dobře fungující obranu Zbrojovky.

V 61. minutě se z rohového kopu míč dostal k Ikaunieksovi, jenže jeho tvrdou střelu z třiadvaceti metrů zneškodnil brankář Melichárek. V následujících minutách se sice domácí hráči neustále snažili o zvrat, domácí trenéři dokonce posílili ofenzívu s příchodem Klímy, jenže žádný recept na brněnskou obranu nenalezli. Naopak hosté si premiérovou venkovní výhru zkušeně pohlídali. A tak důležité a cenné tři body putovaly do Brna.

„Utkání se nám vůbec nevydařilo, přestože jsme se na něj poctivě připravovali. Zejména jsme nezachytili vstup do utkání, přestože jsme chtěli být od prvních minut důrazní a agresivní. Jenže to bylo naopak. Soupeř nás v celém utkání předčil agresivitou a důrazem, dokázal v ofenzívě udržet balóny. Vypracovali jsme si první velkou brankovou příležitost ve 20. minutě, ale Melichárek skvěle zneškodnil střelu Keresteše. Příčinu naší porážky vidím v našem nedůrazu při zakládání útoků. Do druhého poločasu jsme za nepříznivého stavu museli provést změny. Sáhli jsme ke dvěma střídáním a v sestavě jsme učinili další posuny. Posílili jsme hru konstruktivními a ofenzivními typy, Zoubelem a Urblíkem. Vypracovali jsme si pasáže, kdy jsme jejich předností dokázali využít, ale vše končilo před velkým vápnem. Hosté se v závěru zatáhli, dobře bránili a tříbodový zisk si dobře pohlídali,“ řekl domácí kouč Ivan Kopecký.

„Vrátil jsem se do známého fotbalového prostředí, kde se mi jako trenérovi dařilo, daří se mi tu i s mužstvy, které dál trénuji, ale přijíždím s nimi jako soupeř. Dnešní zápas byl pro nás nesmírně důležitý, dokázali jsme poprvé venku výsledkově zápas zvládnout. Podali jsme v průběhu velmi dobrý taktický a herní výkon. Zápas jsme hodně odběhali, a úspěšně jsme ho vybojovali. Jsem velice spokojený a myslím, že jsme vyhráli zaslouženě,“ spokojeně řekl Roman Pivarník trenér Brna.

FC Vysočina Jihlava – FC Zbrojovka Brno 0:2 (0:2)

Branky: 30. a 43. Škoda. Rozhodčí: Berka – Hrabovský, Horák. ŽK: Keresteš, Nový, Tlustý (vš.Jihlava). Diváci: 2 455.

Jihlava: Hanuš – Fulnek (46. Urblík), Tlustý, J. Krejčí, Keresteš – Nový – Záviška (68. Klíma), Dvořák, Vaculík, Novotný (46. Zoubele) – Ikaunieks. Trenér: Kopecký.

Brno: Melichárek – Gomes, Pavlík, Kijanskas, Vraštil – Sedlák – Přichystal, Kratochvíl, Škoda (81. L. Krejčí), Lutonský (90. Fortes) – Zikl (84. Janošek). Trenér: Pivarník.

Čtsa, kc, zdroj: www.fcvysocina.cz

Napsat komentář