Lvíčata porazila doma, v kvalifikaci ME 2019 San Marino 3:1

Česká fotbalová jednadvacítka porazila v kvalifikaci o postup na ME 2019 v Ústí nad Labem, San Marino 3:1. Brankami 63. a 76. Zajíce, 71. Sáčka, za hosty snížil v 92. minutě D´ Addario, zároveň si připsala důležité tři body.

Do velice důležitého utkání proti San Marinu nastoupila reprezentace do 21 let v ofenzivním složení a se dvěma nováčky, stoper Ondřej Bačo, záložník Antonín Vaníček, kteří za Lvíčata zatím neodehráli ani minutu, ale zažili první premiéru. Poprvé v kvalifikačním utkání i pravý obránce Michal Řezáč, který dres jednadvacítky oblékl na 45 minut v přátelském utkání s Tureckem

Hosté hned v úvodu vytvořili obranný blok, přes který se český tým těžko dostával. Přesto první zahrozili Češi v sedmé minutě střelou z dvaceti metrů Krále, která skončila nad brankou. Následně ve dvanácté minutě vyrážel brankář De Angelis střelu Provoda na rohový kop.

O pět minut později se snažil po centru hlavičkou o vedení Zajíc, jenže jeho míč pod břevno vyrazil hostující gólman na roh, z kterého dokázal zlikvidovat další šanci českého týmu z dorážky Zajíce.

Ve 24. minutě vyrazil hostující brankář střelu Mihálika z malého vápna, který se tři minuty netrefil hlavičkou do branky. Třetí šanci Mihálika tečoval obránce ve třicáté minutě na roh, následná hlavička Bača, těsně minula pravou tyč. Ve 36. minutě se dostal do výhodné střelecké pozice Zajíc, kterou zakončil střelou vedle branky. Ve 45. minutě trefil Trubač levou tyč a poločas skončil bez branek.

Druhý poločas začal obrovskou šancí, když si na centr zleva ve vápně naběhl Mihálik, jenže jeho hlavička skončila nad břevnem. V 51. minutě Král našel centrem na hranici velkého vápna Vaníčka, jehož střelu vyrazil brankář na roh.

Češi dostali v dalších minutách svého soupeře pod tlak, který hosté s velkou námahou odvraceli. V 61. minutě si narazil míč Mihálik s Vaníčkem, který netrefil branku. Po dvou minutách se konečně Lvíčata radovali z vedení, když trefil Vaníček zblízka prudkou střelou hostujícího brankáře a vyražený míč poslal do branky zcela volný Tomáš Zajíc 1:0.

V 68. minutě se snažil Zajic navýšit vedení, po vyražené střele Kulhánka, ale trefil ležícího brankáře. V sedmdesáté minutě trefila hlavička střídajícího Takácse břevno. Následně vybojoval míč Takács, míč přihrál Michalu Sáčkovi, ten umístěnou střelou z dvaceti metrů prostřelil brankáře 2:0. Zaslouženou výhru potvrdil v 76. minutě po přihrávce Mihálika do prázdné branky druhým gólem Zajíc 3:0.

V nastaveném čase hosté snížili, kdy z přímého kopu skóroval D´Addario hlavou 3:1. Pro San Marino, to byl první gól v kvalifikaci po 450 minutách.

Se ziskem tří bodů byl trenér Vítězslav Lavička spokojen, se hrou již méně: „ Splnili jsme povinnost, ale bylo vidět, že máme pořád velké rezervy. Věděli jsme, že soupeř má hru založenu na dobře organizované obraně, ve středu dokázal hrát v Chorvatsku, hodinu s jedním inkasovaným gólem. Stejné to bylo i dnes. První poločas jsme hráli příliš složitě, hodně jsme zbytečně kombinovali kolem pokutového území.  Přesto jsme si po přestávce zvýšenou snahou vypracovali góly. Chtěli jsme skóre v závěru navýšit, ale soupeř využil jedné standardní situace a dal nám gól z poslední akce zápasu.“

„Stále ale máme co zlepšovat a na čem pracovat, abychom se mohli měřit s týmy, které jsou v tabulce nad námi, tedy s Chorvatskem a Řeckem,“ dodal Lavička a adresu útočníka Tomáše Zajíce poznamenal: „Dal dva góly a to se u útočníka pochopitelně cení. Ale pokud jde o hru, potřebuje ještě něco vylepšit.“

„Jsou to moje první dva góly v jednadvacítce, jsem samozřejmě rád, že jsem je proměnil, ale tentokráte, to nebylo tak složité. Je důležité, že jsme poprvé vyhráli, získali jsme zasloužené tři body, teď už můžeme myslet na další zápas s Moldavskem,“ řekl po zápase Tomáš Zajíc.

Tomáš Zajíc a trenér Vítězslav Lavička po utkání:

Výsledek kvalifikačního utkání na ME 2019:

ČR „21“ – San Marino „21“   3:1 (0:0)

Góly:  63. a 76. Zajíc, 71. Sáček – 92. D´ Addario. Rozhodčí: Michajl Vilkov – Alexej Voroncov a Dmitrij Žvakin (vš. Rusko). ŽK:  21. Tamagnini, 41. Lunadeti, 45. Gatti, 82. Della Vella. Diváci:  1 473.

ČR: Staněk – Řezáč, Bačo, Král, Provod – Kulhánek, Sáček  (77.  Kratochvíl) – Trubač (46. Knejzlík), Mihálik, Vaníček (67. Takács) – Zajíc  Trenér: Vítězslav Lavička.

San Marino: De Angelis – D’Addario, Censoni, Casadei, Grandoni – Battistini (56. Vultaggio) – Mularoni, Lunadei, Gatti, Tamagnini (90. Venerucci), Tomassini – Gatti (76. Della Valle). Trenér: Fabrizio Costantini

Češi mají po třech kvalifikačních utkáních v tabulce čtyři body, na vedoucí dvojici ve skupině Chorvatsko a Řecko ztrácejí osm bodů, ale oba týmy odehrály o zápas víc. V úterý se svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky představí na hřišti Moldavska, kde mají jediný cíl vybojovat další tři body.

Na evropský šampionát, který se uskuteční v roce 2019 v Itálii a San Marinu postoupí vítězové devíti kvalifikačních skupin, nejlepší čtyři celky z druhých míst se střetnou v baráži o zbylá dvě místa.

Tabulka kvalifikační skupiny 1:

  1. Chorvatsko    4   4   0   0    15:2    12
  2. Řecko  4   4  0   0    14:1     12
  3. Bělorusko  5   2  1    2      6:6   7
  4. ČR   3   1  1   1      5:7     4  
  5. Moldavsko  5    1  0   4     4:13    3
  6. San Marino  5    0 0   5     1:16    0

Čtsa, kc, zdroj, foto: FAČR www.fotbal.cz

 

Napsat komentář