Nováčci Kavka a Rosůlek proměnili reprezentační premiéru v titul mistrů světa

Jihlava, Pardubice – Dozvuky zlatého českého úspěchu na mistrovství světa v malém fotbale ještě rezonují a výrazně zasáhly také Pardubice a Jihlavu. Oba oblastní svazy vyslaly do tuniského Nabeulu po jednom zástupci, kteří prožili snový debut v dospělém národním dresu. Premiéra pardubického zadáka Jana Rosůlka a jihlavského útočníka Daniela Kavky se proměnila v titul světových šampionů.

Čeští reprezentanti ovládli suverénně druhý ročník mistrovství světa v malém fotbale, když vyhráli všech sedm utkání a zlatou jízdu zakončili finálovým triumfem 3:0 nad Mexikem. „Mistrovství jsem si samozřejmě užil parádně. Byl to pro mě velký zážitek. To že jsme vyhráli zlato, je snad sen,“ radoval se Rosůlek.

Český celek se spoléhal tradičně na soudržnou partu, do které zapadli také jediní dva nováčci v reprezentačním dresu. „Hráli jsme jako jeden celek a na všechny soupeře nás skvěle připravil realizační tým, takže nás nikdo nepřekvapil,“ pronesl čtyřiadvacetiletý Kavka.

Nominace obou dvou hráčů na vrcholný turnaj vzbudila překvapení, protože chyběli na červnovém evropském šampionátu v Brně, kde český celek vybojoval stříbro. „I mě určitě překvapila, ani jsem nějak nepřemýšlel, že se můžu zúčastnit mistrovství světa. Jsem moc rád, že jsem dostal šanci a zažil něco neuvěřitelného,“ rozplýval se Kavka.

S Rosůlkem se znají velmi dobře, před rokem v Praze pomohli české reprezentaci do 21 let k historicky prvnímu titulu evropských šampionů. Kavka se stal nejlepším hráčem turnaje, Rosůlek exceloval v defenzivní formaci. „Zažil jsem velký skok. Konkurenční týmy byly úplně někde jinde hlavně individuálně, takže se to s jedenadvacítkou nedá vůbec srovnat,“ hodnotil tuniský turnaj pardubický obránce.

Kavka začal šampionát v základní sestavě, nastupoval na hrotu takzvané moravské pětky. „Spíš jsem počítal, že budu využíván v obraně než v útoku, na což jsem zvyklý ze Superligy. Neměl jsem žádný problém, s většinou hráčů jsem se znal a jsou to skvělí fotbalisté, bylo to s nimi fajn,“ popsal forvard.

Proti Argentině při výhře 10:0 vstřelil dvě branky, víc jich na turnaji nezaznamenal. V play-off už naskakoval jako střídající hráč. „Popravdě jsem čekal, že to bude z mé strany trošku lepší a dostanu větší prostor, ale byl jsem nováček a vše jsem teprve nasával, okoukával. Věřím, že pokud dostanu zase šanci, bude to jen lepší,“ vyhlížel Kavka.

V utkání s Argentinou naskočil v základní sestavě také Rosůlek, který jinak chodil do hry až jako střídající trumf. „Postupně jsem dostával víc prostoru a byl jsem za to rád. Většinou jsem šel do zápasu za vedoucího stavu, takže jsem spíš bránil. S klukama jsme si sedli, hráli jsme jednoduchý, ale zato účinný styl,“ uvedl čtyřiadvacetiletý Rosůlek.

Právě drtivá výhra s Argentinou v něm zanechala nejvýraznější dojem. „Odehrál jsem celé utkání a nestává se dnes a denně, že nasekáte Argentině deset kusů,“ lebedil si řízný obránce, lehce na hřišti rozpoznatelný díky své vášni pro tetování.

Mistrovské oslavy si také nejmladší členové českého výběru pořádně užili. „Nebyly dlouhé, zato náročné. V Praze jsem to už moc nezvládal a po návratu do Jihlavy byly oslavy taky náročné. Holt být mistr světa něco stojí,“ rozesmál se Kavka.

Jaroslav Kára, tiskový mluvčí,

Napsat komentář