Reprezentační test v Dauhá: zápasy s Islandem a Katarem

Dvojzápas v Kataru, dějišti MS 2022, obstará v listopadu poslední zápasový test české fotbalové reprezentace v letošním kalendářním roce. Tým kouče Karla Jarolíma čekají v metropoli Dauhá atraktivní výzvy: ve středu 8. listopadu (15:45 CET) se nejprve národní tým střetne s Islandem, který si v říjnu zajistil jako vítěz kvalifikační skupiny přímý postup na mistrovství světa do Ruska v příštím roce, a o tři dny později (11. listopadu, 17:30 CET) Češi narazí na domácí Katar.

Reprezentační výběr se již v Kataru začne připravovat na zápasy nově vytvořené Ligy národů a zároveň kvalifikace o postup na ME 2020.

„Jsme velmi rádi za možnost konfrontace se soupeři se dvěma odlišnými herními styly, což Island a domácí Katar jednoznačně splňují. Jsem rád, že máme možnost odehrát další dva kvalitní zápasy a zároveň v ideálních podmínkách bezmála týden společně pracovat na každodenní bázi,“ uvedl Jarolím.

„Osloveni jsme byli katarským fotbalovým svazem, měli velký zájem o duely s tradičními evropskými soupeři. Po stránce sportovní i ekonomické se jedná o ideální variantu pro nadcházející listopadový termín a jsme velmi spokojeni, jak se celou akci v relativně krátkém čase podařilo zorganizovat,“ uvedl k turnaji také generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Island, 21. tým žebříčku FIFA, prožívá nejúspěšnější období v historii: v roce 2016 se poprvé kvalifikoval na vrcholnou akci při ME ve Francii a nyní jeho hráči premiérově uspěli i v bojích o světový šampionát, kam vyrazí jako vítězové kvalifikační skupiny I. V ní předčili soupeře z Chorvatska, Ukrajiny, Turecka, Finska a Kosova.

Katar v žebříčku FIFA figuruje na konci první stovky jako 97. tým světa a také jeho výběr bere blížící se miniturnaj jako přípravu na další kvalifikaci. Katarský výběr se totiž do Ruska nepodívá: ovládl sice hladce první část kvalifikace před Čínou, Hong-Kongem, Maledivami a Bhútánem, ale v další fázi skončil v konkurenci Íránu, Korejské republiky, Sýrie, Uzbekistánu a Číny poslední a zůstal daleko za postupovými příčkami.

Martin Gregor, Zástupce ředitele oddělení PR a IT

 

 

Napsat komentář