Středoškolský pohár putuje do Tábora a Trutnova

Na břeclavském atletickém stadionu proběhlo finále šestatřicátého ročníku Středoškolského atletického poháru. Tentokrát se z triumfu radovali chlapci z Tábora a dívky z Trutnova.

Klání chlapecké kategorie mělo jasné vítěze a těmi se stali studenti ze SPŠ Tábor, kteří posbírali celkem 9462 bodů. Stříbrnou příčku obsadili atleti z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově. Jejich součet činil 9075 bodů. Na pomyslný bronzový stupínek vystoupali chlapci z poděbradského gymnázia (9030 b.).

Mezi dívkami se konečně po dvou druhých místech dočkaly primátu atletky z trutnovského gymnázia, které jako jediné bodově přesáhly devět tisíc bodů. Celkem jich získaly 9034. Loňské vítězky ze Šumperka se musely tentokrát spokojit se stříbrnou příčkou za 8690 bodů. Bronz putuje do Prahy zásluhou studentek Gymnázia Nad Štolou (8616 b.).

Padala i řada zajímavých individuálních výkonů. Velkou kvalitu měla například koule chlapců, kterou opanovali bratři Forejtovi, kteří nás letos reprezentovali na světovém šampionátu dorostu v keňském Nairobi. Úspěšnější byl o dvě minuty starší Michal, jenž poslal své náčiní na rovných osmnáct metrů. „Jsem překvapen, že to letělo tak daleko. Nečekal jsem to na konci sezóny. Na druhou stranu jsme měli o prázdninách konečně čas trénovat dvoufázově, takže forma stále drží,“ nechal se slyšet. Druhý byl Jakub, který zaznamenal 16.94 a i on byl se svým výkonem spokojen. „Mám z toho dobrý pocit, není to daleko od osobáku,“ doplnil.

Dalším zajímavým jménem byla Lada Pejchalová. Pátá z letošního mistrovství Evropy juniorů v italském Grossetu absolvovala dokonce tři disciplíny. Ve výšce si s jistotou a poklidem vyskákala vítězství a stačil jí k tomu v chladném počasí výkon 172 centimetrů. Následně vybojovala pro trutnovské gymnázium druhé místo v dálce za 551 centimetrů. Tam zaostala tři centimetry za vítěznou Barborou Hůlkovou z Jablonce (554). Na závěr svého „trojboje“ si střihla dvousetmetrový úsek ve štafetě. „S výškou příliš spokojená nejsem, ale bylo opravdu chladno, tak se mi neskákalo úplně dobře. Naopak dálka mě potěšila, jelikož ji v podstatě vůbec netrénuji. Jsem ráda, že se nám zadařilo i ve štafetě. Snad se nám podaří zvítězit i celkově,“ řekla bezprostředně po doběhu.

Na dvoustovce byla nejrychlejší příbramská Agáta Kolingerová v solidním čase 24.86 a k tomu ještě přidala druhé místo na šedesátce za 7.95. Tam se jí stala přemožitelkou Amálie Nováková z Pardubic (7.90). Nejkratší sprint na 100 metrů chlapců opanoval dle očekávání Štěpán Hampl. Semifinalista letošního MEJ v Grossetu prolétl rovinku za 10.88. Osmistovka vyšla nejlépe Adéle Sádlové z Trutnova (2:20.55). Na patnáctce měl nejrychlejší finiš táborský Jakub Škrdela (4:01.07). V dálkařském sektoru vyhrál liberecký Vítek Moznar (674).

Po jedenácti letech vystřídal v patronátu Středoškolského poháru Barboru Špotákovou tyčkař Jan Kudlička. Český rekordman a několikanásobný medailista má sám bohaté zkušenosti se závoděním v této soutěži a klání v Břeclavi si náležitě užíval. „Není to tak dlouho, kdy jsem i já závodil na Středoškolském poháru a vzpomínám na ty časy rád. Jedná se o týmovou soutěž, takže je to něco speciálního. Všichni se navzájem povzbuzují a je cítit ten týmový duch. Člověk se musí pro tým rozdat. Pamatuji si, že jsem si při jednom ročníku udělal tržnou ránu na hlavě, nechal si ji obvázat a závodil dál, abych pomohl družstvu. Na břeclavském stadionu jsem v minulosti závodil mnohokrát a mám zde naskákané skvělé výkony v tyči i ve skoku do dálky. Také počasí se nakonec celkem vybralo,“ řekl. Společně se svou partnerkou a též národní rekordmankou ve skoku o tyči Jiřinou Ptáčníkovou pak ochotně rozdávali podpisy a fotili se mladými atlety.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace, foto ČAS,

 

 

Napsat komentář