Středoškoláci se sjedou do Břeclavi

  1. ročník Středoškolského atletického poháru vyvrcholí republikovým finále. Závod, který je určen pro studenty SOŠ, SOU a gymnázií se bude konat již zítra na stadionu TJ Lokomotiva Břeclav

O finálové vavříny

Finálového klání se každý rok zúčastňuje jak v kategorii dívek, tak i chlapců celkem osmnáct týmů. Všichni vítězové čtrnácti krajských kol, držitelé divoké karty, kterou obdrží týmy s nejlepším součtem bodů na dalších místech a také pořadatelská škola. Závodit budou studenti prvního až čtvrtého ročníku středních škol a gymnázií narození v letech 1998-2002. Chlapci budou soutěžit v disciplínách 100 – 400 – 1500 – výška – dálka – koule a štafeta 100, 200, 300, 400. Dívky se utkají na distancích 60 – 200 – 800 – výška – dálka – koule – štafeta. Pro finálový závod může každý tým postavit maximálně deset závodníků.

Třinec a Šumperk za obhajobou

V kategorii dívek zopakují svou finálovou účast všechny tři školy, které se loni umístily na stupních vítězů. O třetí triumf v řadě budou usilovat atletky z Gymnázia v Šumperku. Ty opanovaly finále v letech 2015 i 2016. To gymnazistky z Trutnova se v předešlých dvou ročnících mohly těšit ze stříbrné medaile a třeba se letos konečně dočkají primátu. Výraznou oporou by jim měla být Lada Pejchalová, která letos obsadila páté místo na mistrovství Evropy juniorů v italském Grossetu ve skoku do výšky. Na divokou kartu také postoupila loni bronzová děvčata z Gymnázia v Příbrami. Své slovo do pranice jistě budou chtít říct i domácí závodnice z Břeclavi.

Také mezi chlapci nechybí všichni tři loňští medailisté. Prvenství z roku 2016 budou obhajovat studenti z Gymnázia v Třinci, kteří se loni radovali ze svého historicky prvního triumfu. Divoká karta posunula do finálových bojů také loni stříbrné studenty z Gymnázia ve Zlíně. Bronzovou pozici budou hájit atleti z Gymnázia v Ústí nad Labem.

Kudlička střídá v patronátu Špotákovou

V posledních jedenácti ročnících byla tradiční patronkou Středoškolského poháru oštěpařka Barbora Špotáková. V této pozici ji pro letošní ročník vystřídal tyčkař Jan Kudlička. Český rekordman a několikanásobný medailista z velkých mezinárodních akcí sám v mládí prošel soutěžemi Středoškolského poháru a na tuto soutěž má jen dobré vzpomínky. „Každá týmová soutěž má svůj náboj a svého ducha a já mám tato klání rád. Člověk se vždy musí pro družstvo vydat ze všech sil, a to jistě platí i u Středoškolského poháru,“ nechal se slyšet náš úspěšný reprezentant a čerstvý patron. Společně s ním bude na místě i Honzova partnerka a Jiřina Ptáčníková, která je též českou rekordmankou ve skoku o tyči. Oba naši atleti budou mít v průběhu soutěží i autogramiádu.

Program finálového závodu Středoškolského poháru odstartuje v úterý 10. října v 10:00 na stadionu TJ Lokomotiva Břeclav. O vítězích bude rozhodnuté v 15:00, kdy proběhne slavnostní vyhlášení i za účasti Jana Kudličky, který předá ceny nejlepším.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

 

Napsat komentář