Restaurace U Pecků míří v Lize mistrů výš, Ostravský Zábřeh opět poženou fanoušci

Terme Čatež – Dohromady 76 týmů rozdělených do 19 skupin vstoupí v pátek od devíti hodin ráno do druhého ročníku evropské Ligy mistrů EMF v malém fotbale ve Slovinsku. Mezi nimi také tři čeští zástupci. Stejně jako loni pražský tým Restaurace U Pecků a Ostravský Zábřeh, doplňuje je nováček Laguna Pardubice, která si účast zajistila triumfem v Českém národním poháru.

Množství účastníků odpovídá také počet utkání. Na deseti travnatých hřištích se za jeden den odehraje až sto zápasů. Finále Ligy mistrů je naplánované na neděli v šest hodin večer. Restaurace U Pecků došla loni až do čtvrtfinále turnaje, kde vypadla až na pokutové kopy s pozdějším finalistou, rumunským týmem Juventus Sibiu. „Vždycky když se do něčeho pouštím a věnuji tomu úsilí, mám největší očekávání. Chceme se dostat minimálně tam, kam minule, kdyby se to povedlo ještě o krůček dál, bude to perfektní,“ prohlásil pražský trenér David Pecka.

Na poslední chvíli však obdržel tři omluvenky. „Odmítli jet z důvodu zranění nebo rodinných problémů, takže moje představa hrát na dvě pětky se zhatila. Jsme v osmi lidech do pole, což ke konci může být limitující. Myslím si, že i tak je kádr hodně silný, máme osm top hráčů. Letos jsme turnaj pojali tak, že určitě nejdeme na výlet. Minulý rok jsme si jej vyzkoušeli, ve čtvrtfinále jsme byli naprosto vyrovnaný soupeř, proto jsem se letos snažil utvořit doopravdy top tým a s ním se pokusit klání zvládnout,“ doplnil Pecka.

Čtvrteční večerní los v lázeňském městě Terme Čatež jeho svěřencům do základní skupiny J přisoudil za soupeře irský celek Transylvania FC, maďarské ECECE a rumunský tým Imperium EBS lasi. „Nic moc nás nepřekvapí, je to malý fotbal na vysoké úrovni, protože se pohybuju u výběru Prahy, skok do Ligy mistrů není tak veliký. Kluci musí k zápasům doopravdy přistoupit tak, jako když jdou hrát za výběr Prahy a ne Hanspaulku. Kvalitu máme, jen v hlavách hráčů potřebuji vyburcovat, aby k tomu přistoupili na sto dvacet procent,“ měl jasno Pecka.

Také Ostravský Zábřeh před rokem v Mariboru postoupil mezi 32 nejlepších celků a pomýšlí výš. „Neklademe si ambice jako loni, kdy pro nás byl úspěch postup ze skupiny, letos už musíme jít výš. Bavili jsme se o tom, že bychom si rádi zahráli proti Rumunům z Juventusu, kteří před rokem hráli finále. Loni nás na republice všechny jednoznačně převálcoval Most, letos jsme jej v základní skupině porazili. Teď bych si rád zkusil zápas s Rumuny, i když pro postup ze skupiny by to asi nebylo dobré. Nevím, jak na tom jsou nyní kvalitně,“ přemítal zkušený ostravský hráč René Bulař.

Přání se mu pro základní skupinu G vyplnilo částečně, protože v ní narazí na rumunský celek Old Boys a s ním ještě na rakouský IKZ Graz a slovenský L-Trade Zvolen. Ostravský tým opět podpoří hlasití fanoušci přímo ve Slovinsku, kde chtějí setrvat až do závěrečné nedělní fáze turnaje. „Letos máme ještě větší doprovod, je nás tady celkově šestačtyřicet hráčů i fanoušků, takže se soupeři mají na co těšit. Jsme připravení,“ usmál se Bulař.

Ostravský Zábřeh sice v domácí lize skončil až druhý a prohrál i finále poháru, ale chuť si spravil semifinálovou účastí v Českém národním poháru. „Prvořadý úkol pro nás byl postup na republiku. Věděli jsme, že čtvrté místo je strop, na který musíme dosáhnout, což se podařilo a beru ho jako dobrý výsledek po neúspěšné sezoně, když jsme skončili na druhém místě v lize a prohráli finále našeho poháru,“ pravil Bulař, jehož tým obsadil na republikovém šampionátu čtvrtou pozici.

Český národní pohár vyhrála Laguna Pardubice, kterou čeká premiéra v evropské Lize mistrů. „Hraje se ve Slovinsku, takže tam bude spousta týmů z bývalé Jugoslávie, turnaj asi bude kvalitně obsazený a bude hodně těžké udělat dobrý výsledek, ale pokusíme se o něj. Nevím co čekat. Kluci, co hrají Superligu malého fotbalu a dostali se do nároďáku, mají větší zkušenosti s Evropou, nebude tam určitě žádný lehký soupeř,“ odtušil čtyřiačtyřicetiletý pardubický veterán Miroslav Semerád.

S podobnou soutěží má přitom zkušenosti. Před sedmi lety ovládl mistrovství Evropy v malém fotbale. Jednotlivé země tehdy zastupovali kluboví šampioni a Českou republiku reprezentoval pardubický Aegon, předchůdce Laguny. Semerád zvedal nad hlavu vítěznou trofej na slavném Old Trafford, domovském stánku fotbalistů Manchesteru United. „Aspoň jsme ve světě něco absolvovali, ale už je to dlouho. Byla tam spousta evropských států, zatímco Liga mistrů je na klubové úrovni, nicméně to bude asi podobné. V roce 2010 jsme vyhráli domácí kvalifikaci a jeli za Českou republiku, teď hrají semifinalisté z mistrovství republiky. Tehdy jsme měli pestřejší soupeře, nyní můžeme narazit na český tým, což by bylo smutné,“ dodal Semerád.

Minimálně v základní skupině H se českému soupeři Laguna Pardubice vyhne, její protivníci budou L Lourosa FC/ Florgrade z Portugalska, Dentim Clinic Katowice z Polska a Zenit Nord z Izraele. Trofej obhajuje maďarský tým Aramis SE – Mad Dogs.

Aktuální výsledky sledujte na adrese: http://emfchampionsleague.com/eumf/ecl/ecl2017/

Čtsa, Jaroslav Kára, tiskový mluvčí,

Napsat komentář