Vysočina sahala po výhře, nakonec v poslední minutě přišla o bod

Snad každý zápas Plzně v Jihlavě utkví domácím fanouškům dlouho v paměti. Výjimkou nebude ani ten nedělní ve 4. kole HET ligy, neboť Vysočina v něm podala výborný výkon, už ve 27. sekundě se díky trefě Davise Ikauniekse ujala vedení, které proti velkému favoritovi držela více než hodinu. Poté však krásnou ránou vyrovnal Hrošovský a rozhodnutí zajímavého zápasů, který nabídl mnoho šancí a sporným momentů, bylo pro domácí nanejvýš kruté – v poslední minutě nastavení skóroval Bakoš.

Kouč Ivan Kopecký oproti duelu se Slavií Praha učinil hned čtyři změny v sestavě. Místo Kryštůfka, Fulneka, Popoviće a Daníčka nastoupili Tlustý, Vaculík, Novotný a Klíma.

Vysočina zažila doslova snový úvod utkání, když své čekání na první branku v novém ligovém ročníku ukončila již po 27 sekundách! Po dlouhém nákopu domácích se v souboji s Hronkem srazili Limberský a Hájek, Ikaunieks se díky tomu dostal do sóla a překonal Kozáčika – 1:0. Za nejrychlejší trefou v historii soutěže zaostal o 16 sekund. Ve 12. minutě mohl srovnat Krmenčík, ale gólman Rakovan jeho střelu po Kopicově centru s pomocí brankové konstrukce vyrazil na roh. Domácí brankář si ve 20. minutě poradil i s nepříjemnou Řezníkovou střelou. Viktoria držela míč, ale chybovala v defenzívě, čehož Jihlava toho využívala k nebezpečným brejkům, které jí přinesly tři dobré šance. Hronek v 16. minutě vypálil z úhlu nad, ve 23. minutě Ikauniekse vychytal Kozáčik a následná Klímova dorážka mířila jen do boční sítě. Ve 38. minutě šel po Hronkově vysunutí Ikaunieks ze strany sám na branku, ale poskakující kulatý nesmysl netrefil ideálně. Hosté před pauzou soupeře zatlačili, ale Krmenčíkovi chyběly na zadní tyči k míči centimetry.

První desetiminutovka druhé půle patřila velmi dobře hrající Vysočině. Ve 48. minutě se po Hronkově centru marně dožadoval penalty Novotný. Plzeň postupně zvyšovala tlak a v 64. minutě se dočkala vyrovnání. Odražený míč druhým dotykem napálil za vápnem Hrošovský a parádní přízemní střela zapadla k zadní tyči – 1:1. Viktoria měla dál herní převahu, ale k šancím se dostávala těžce. Naopak gól znovu mohla dát Vysočina, kdyby hlavičku střídajícího Dvořáka v 77. minutě nechytil Kozáčik. Vzápětí se domácí hodně zlobili, že rozhodčí Julínek udělil Hájkovi za faul na unikajícího Dvořáka jen žlutou kartu. V 89. minutě Kozáčik pokazil odkop, ovšem Dvořák ale míč z pětadvaceti metrů napálil vedle tyče prázdné brány. Už se zdálo, že Vysočina cennou remízu udrží, ale v nastavení po faulu plzeňského Bakoše na domácího Keresteše, který k překvapení diváků hlavní rozhodčí neodpískal, kopali hosté rohový kop, ten rozehrál Zeman a Bakoš zblízka hlavou překonal Rakovana – 1:2.

„Zápas se mi samozřejmě nehodnotí dobře. Inkasovat rozhodující branku v posledních vteřinách je vždy nepříjemné. Do utkání jsme vstoupili velmi dobře, kdy se nám podařilo vstřelit hned zkraje utkání branku. Tento moment nám hodně pomohl. Připravovali jsme se na dobré plzeňské držení míče a těšilo mne, že kluci perfektně plnili pokyny, které jsme si před zápasem řekli. Mrzí mne, že při našich šancích nedokázali přidat druhou branku. Přežili jsme nápor soupeře i standardní situace, když to kluci dobře ubránili,“ řekl kouč Jihlavy Ivan Kopecký.

„Zápas měl náboj, emoce a spoustu dobrých věcí na obou stranách. Obě mužstva se snažila útočit a nabídla zajímavý fotbal. Nakonec jsme byli šťastnější a jsem hrozně rád, že se nám utkání povedlo dovést do vítězného konce. Stejně jako ve čtvrtek jsme prohrávali po obrovské chybě. Potom jsme kombinovali trochu víc než domácí, ale bohužel jsme ve dvou třech situacích nebyli úspěšní. Rakovan chytil fantasticky střelu Krmenčíka, kdy jsme mohli vyrovnat. Nakonec se nám ale podařilo otočit,“ zhodnotil zápas Pavel Vrba trenér Plzně.

FC Vysočina Jihlava – FC Viktoria Plzeň 1:2 (1:0)

Góly: 1. Ikaunieks – 64. Hrošovský, 90+2. Bakoš. Rozhodčí: Julínek – Pospíšil, Antoníček. ŽK: 56. Zoubele, 90+3. Vaculík – 79. Hájek, 84. Řezník. Diváci:4 013.

Vysočina: Rakovan – Nový, Tlustý, J. Krejčí, Keresteš – Vaculík, Zoubele (89. Štěpánek) – Hronek, D. Ikaunieks, Novotný (66. Popović) – Klíma (73. Dvořák). Náhradníci: Soukup – Rosa, Fulnek, Daníček.

Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Hájek, Limberský – Hrošovský, Živulić (38. Bakoš) – Kopic (87. Řezníček), Čermák (80. Hořava), Zeman – Krmenčík.

Čtsa, Miroslav Fuks, zdroj: www.fcvysocina.cz 

 

Napsat komentář