Sparta remizovala v dramatickém zápase!

Sparta remizovala ve 3. kole HET ligy u liberecké Nisy se Slovanem Liberec 1:1. A tak sparťané cílené tři body z Liberce nevezou, přestože se ujali vedení Martinem Frýdkem, za domácí vyrovnal, Radim Breite. Od poloviny druhého poločasu za stavu 1:0 pro Pražany hrál Slovan o devíti hráčích, přesto dokázal vyrovnat a nerozhodný stav udržet do konce zápasu.

Sparta nastoupila do zápasu opět ve stejné základní vítězné sestavě z minulého kola v Mladé Boleslavi. Rovněž Slovan poslal do hry co nejsilnější složení, které měl trenér Trpišovský k dispozici, mimo hráčů letenského klubu, kteří jsou v Liberci na hostování.

Utkání začalo za silného deště, přesto si domácí hned po několika minutách vypracovali dvě nebezpečné brankové šance, nejprve Malinský po Coufalově centru z pravé strany, netrefil ideálně míč a brankáře Koubka neohrozil. Další šanci z rychlého protiútoku sparťané odvrátili.

Ve 24. minutě unikl po pravé straně Biabiany na hranici velkého vápna, na jehož centr si naběhl Lafata, jenže ho nedokázal na malém vápně zpracovat.

Sparta se radovala z vedení po třech minutách po centru Čiviče z levé strany do vápna, kde míč tečoval za záda brankáře Koláře do branky Frýdek 0:1.

Sparťané se začali v dalších minutách prosazovat a neustále dostávali domácí pod tlak, takže si během deseti minut vypracovali další gólové šance, kdy Frýdek hlavičkou poslal vedle pravé tyče a následně do stejného místa tečovaná střela Lafaty.

Liberečtí se přesto v závěru prvního poločasu vzchopili a vytěžili jen dva rohové kopy, které vyrovnání nepřinesli a tak do kabiny odcházeli spokojeně víc sparťané.

Do druhého poločasu udělal domácí trenér jednu změnu v sestavě a hned v úvodu zahrozili z rohového kopu a následně umístněnou střelou Ševčíka z dvaceti metrů, která skončila vysoko nad Kobkovou brankou.

Rovněž Sparta hned v úvodu střídá, do hry nastoupil Tomáš Rosický. Obraz hry se nepatrně změnil, ale domácí začali druhé dějství opět aktivně, přesto nevydrželi nervově a po dvou velice nebezpečných faulech obdržel Kúdela a Kerbr druhou žlutou kartu, následně červenou a oba museli předčasně pod sprchu.

V 63. minutě domácí vyrovnali ze standardky z hranice velkého vápna, kdy střelu Potočného brankář Koubek nevychytal a míč dorážkou poslal do brankové sítě, Breite 1:1.

Po inkasovaném gólu se situace pro sparťany nepatrně zhoršila, kdy do sprch po druhé žluté kartě musel Eldar Ćivić a sparťané hráli o deseti.

V závěrečných minutách, přestože hráli domácí o dva hráče oslabeni, nebyl pro ně žádný míč ztracený a důslednou defenzivou, dokázali i zahrozit. Rovněž Sparta se snažila o zkorigování nepříznivého skóre, jenže jejich snaha končila nepřesnou přihrávkou, střelou ve finálním zakončení. Nakonec se oba celky rozešly jednogólovou remízou, pro Spartu to znamená ztráta dvou bodů.

Velice nepřesně rozhodoval, zejména dramatické utkání ve druhém poločase, hlavní rozhodčí Miroslav Zelinka, který nedokázal v průběhu zápasu rozlišovat velice nebezpečné zákroky, s běžnými, takže padlo tolik žlutých a červených karet. Rovněž bylo chybné rozhodnutí pomezního rozhodčího Matěje Vlčka, který odmával ofsajd sparťanskému Zahustelovi a jeho spoluhráč Štětina následně vsítil gól.

„Celé utkání jsme byli lepší, hráli jsme velice dobře, bohužel jsme z jedné situace dostali po centru gól. Druhý poločas jsme chtěli hrát opět aktivně, takže začátek byl výborný. Bohužel do toho vstoupily dvě červené karty. Bylo po dlouhé době vyprodáno na ligu. Bylo mi to strašně líto kvůli lidem. První zákrok nebyl na žlutou. To by muselo dostat žlutou kartu šedesát hráčů. Kúdela říkal, že jí obdržel za to, že přiběhl k rozhodčímu. Ben Chaim nám nadával a říkal, že si naše hráče koupí jako trpaslíky na zahradu. Vím, že to rozhodčí mají složité. Pak jsou ve hře šlapáky, za to karty nejsou. Myslím, že to bylo necitlivé. Vybojovali jsme bod. Hráči dokázali, jaký mají charakter, morálku. Jak jsme dokázali Spartu v devíti napadat, to bylo neuvěřitelné. Hráče z toho budeme pět dní dostávat, byl to neskutečný běžecký a bojovný výkon,“ zhodnotil Jindřich Trpišovský trenér Liberce.

Jindřich Trpišovský, Ondřej Kúdela, Radim Braite po utkání:

„Že jsme patnáct minut hráli jedenáct proti devíti, tak jsme bohužel nedokázali změnit náš styl hry. Stále jsme hráli, jako jedenáct na jedenáct. Je to obrovská chyba. Měli jsme být rychlejší, přímočařejší a nehrát pořád kolem vápna. Neproměnili jsme šanci Ben Chaimem a dostali gól po přímém kopu, kdy volný domácí hráč dorážel míč před brankářem. Na hráče jsem křičel od střídačky, kdy jsem jim předával pokyny. Do hry přišel Tomáš Rosický, protože jsem chtěl mít na trávníku lídra. Pokud jste top tým a hrajete v jedenácti proti devíti, zápas prostě musí být nakonec vítězný. Všichni jsme velmi zklamaní, protože na konci prvního poločasu jsme hráli velmi dobře. Škoda, že jsme za stavu 1:0 nepřidali druhý gól. Myslím si, že jsme také byli připraveni o druhý gól, neboť Zahustelovi byl odmáván ofsajd, který nebyl. To byl pro nás další nešťastný okamžik. Jsem si hodně jistý, že kdyby nedošlo k vyloučení Čiviče, tak jsme to zvládli. Ztratili jsme čtyři body za dvě remízy po dvou herních situacích, které se neměly stát,“ řekl po zápase Andrea Stramaccioni trenér Sparty.

Stramaccioni, Ondřej Zahustel, Martin Frýdek po utkání:

FC Slovan Liberec – AC Sparta Praha 1:1 (0:1)

Branky: 63. Breite – 27. M. Frýdek. Rozhodčí: Zelinka – Hrabovský, Vlček. ŽK: Kúdela, Ševčík, Kerbr, Coufal – Sáček, Mandjeck, Ben Chaim, Ćivić, Rosický. ČK: Kúdela, Kerbr – Ćivić. Diváci: 9 800.

Slovan: Kolář – Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr – Malinský (46. Graiciar), Folprecht (90. Voltr), Mikula, Breite, Ševčík – Potočný.

Sparta: Koubek – Zahustel, Mareček, Štetina, Ćivić – Mandjeck, Sáček (67. Rosický) – Biabiany, M. Frýdek, Ben Chaim (81. Janko) – Lafata (73. Šural).

Čtsa, kc, foto: www.sparta.cz

Napsat komentář