Česká osmnáctka zlato z Hlinkova memoriálu neobhájila

Ve finále Memoriálu Ivana Hlinky podlehla česká osmnáctka Kanadě a po loňském titulu se musí spokojit se stříbrnými medailemi. Celkově jde o 8. stříbro pro český tým v historii turnaje. Svěřenci Davida Bruka se ale rozhodně nemají za co stydět. Po celý turnaj předváděli bojovný a týmový hokej. Bronz berou po výhře 4:3 po prodloužení nad Ruskem mladíci ze Švédska.

Už od samého začátku finále bylo patrné, jaký obraz hry bude nastolen. Zatímco Kanaďané se nezdráhali kombinovat v útočném pásmu, Češi pečlivě bránili a vyčkávaly na brejky. Favorit ze zámoří Čechy v prvním dějství přestřílel. Úctyhodný počet osmnácti projektilů dokázal brankář Dostál zneškodnit, na jeden však nedosáhl.

Gólová radost Kanady přišla po několika neúspěšných pokusech v 17. minutě. Od modré čáry si Jared McIsaac vybruslil až na vrchol pravého kruhu, kde využil dostatku prostoru k rychlé jedovce. Lukáš Dostál toho moc přes bránícího hráče neviděl, nezbylo mu ale než vyškrábnout puk ze sítě – 1:0.

Druhá branka přišla hned na začátku druhé třetiny. Joseph Velenosi u pravé tyčky počkal na vyraženou střelu, kterou pak uklidil do odkryté části české svatyně – 2:0.

Těsně před polovinou zápasu už se ale radovala i česká střídačka. Při zmatcích před kanadským brankovištěm se nejlépe zorientoval Dominik Arnošt, který dokázal odražený puk zasunout za brankovou čáru – 2:1. Čechy vstřelená branka nakopla a v ofenzívní zóně se začali osmělovat, půl minuty před druhou sirénou ale inkasovali potřetí. To když Kevin Bahl napřáhl na modré lajně a kotouč zaplul přesně do pravého horního rohu – 3:1.

Z poslední dvacetiminutovky neuplynulo ani šedesát vteřin, když se ve slušné šanci ocitl Ty Smith. Osamocen zkoušel na Dostála kličku mezi nohy, tento minisouboj ale vyhrál český brankář. To jeho kanadský kolega Jack McBain už se o pár minut později na listinu střelců zapsal. Zámořský útočník přijel ke skrumáži v brankovišti z druhé vlny, bleskově našel puk a nemýlil se – 4:1.

Kanada hrála jistě a nepouštěla Čechy do příliš šancí, naopak sama se stále snažila útočit. V závěru třetiny měl ještě český tým k dispozici dvě přesilové hry, využít je však nedokázal. Kanaďané žádné drama nepřipustili, výsledek si pohlídali až do konce a po závěrečné siréně se mohli těšit z vítězství. Češi po loňském triumfu letos vybojovali druhé místo.

Ohlasy trenérů

Brent Kisio (Kanada): Vyhrát je úžasný pocit. Ale musím Čechy pochválit, hráli tvrdě a odehráli dobrý zápas. Jejich brankář byl výborný a věděli jsme, že když jim dovolíme přečíslení, mohli by z nich rychle těžit. Zodpovědně se vraceli, takže jsme věděli, že pokud se dostanou do vedení, mohl by to být problém. Ale vedení jsme získali my a udrželi ho celý zápas. Myslím, že tohle bylo pro zápas zásadní. Atmosféra v hale byla parádní a jsme rádi, že jsme toho mohli být součástí.

David Bruk (Česko): Samozřejmě jsme spokojení, vůbec jsme nebyli pasováni na adepta finále a překvapili jsme. Vážíme si toho, že jsme porazili silné soupeře Ameriku a Rusko a mohli jsme si zahrát finále. Kanada byla v zápase jednoznačně lepším týmem, byl to náš nejlepší soupeř na turnaji. Nestíhali jsme s nimi bruslit a byli celkově lepší. Je pravda, že jsme do utkání nastoupili bez třech obránců a čtyři hráči sotva drželi hokejku, přesto ale naskočili do finálového utkání. Před svými hráči hluboce skláním klobouk.

Poslední hrací den Memoriálu Ivana Hlinky 2017

Finále: Kanada vs Česko 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Branky a asistence: 17. McIsaac (McBain), 23. Veleno (McBain, Dobson), 40. Bahl (Dobson, Thomas), 48. McBain (Smith, Thomas) – 27. Arnošt (Sedlák).

Střely: 46:19 (19:4, 16:9, 11:6).  Vyloučení: 4:2, navíc Merkley (CAN) 10 min.. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3003.

Kanada: Rodrigue – Addison, Smith (A), Woo (A), McIsaac, Merkley, Dobson, Bahl, Shepard – Thomas, Hayton, Foote – Noel, Veleno (C), McBain – MacDonald, Groulx, Burzan – Dudas, Dellandrea, Fortier.

Česko: Dostál – J. Michálek, Dluhoš, Klejna, Kowalczyk, Malík, Adámek – Blümel (A), Pekař, Lauko (C) – Plášek, Střondala, Jeník – Kvasnica, Čajka (A), Gajarský – Sedlák, Arnošt, Matiášek – Pavel.

O 3. místo: Švédsko vs Rusko 4:3 pp (0:1, 0:1, 3:1 – 1:0)

Branky a asistence: 50. Berggren (Ginning), 53. Boqvist (Sandin), 57. Hållander (Wernblom), 65. Olofsson – 1. Zavgorodnij, 28. Sokolov (Biljalov, Žuravljov), 60. Ochoťuk.

Střely: 29:20 (10:7, 11:7, 7:6 – 0:0).  Vyloučení: 1:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.  Rozhodčí: Baluška, Konc D. – Výleta, Šefčík. Diváků: 350.

Švédsko: Lindbom (Hellsten) – Ginning, Johansson, Sandin, Boqvist, Fransson, Andersson, Granberg – Bäck, Wernblom, Hållander – Olofsson, Fagemo, Westfält – Gustafsson, Berggren, Jakobsson – Nässén, Lilja, Eriksson – Finn Olsson.

Rusko: Miftachov (Rybalkin) – Žuravljov, Ochoťuk, Solopanov, Pribylskij, Žiljakov, Malyšev, Babincev, Kaliničenko – Žabrejev, Zavgorodnij, Rotenberg – Rtiščev, Guskov, Ischakov – Biljalov, Šabanov, Sokolov – Ďaděňkin, Cybin.

Ondřej Kalát, Český svaz ledního hokeje

Foto: ČSLH/Karel Švec)

 

 

Napsat komentář