Škodův gól pomohl Slavii k postupu

K prohře 1:2 přispěl chybující Jugas – Borisov především na útočné vlně – Za postup tučné prémie: 148 miliónů korun.

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý věřil, že jeho tým ve středeční odvetě třetího předkola Ligy  mistrů dá v běloruském Borisovu aspoň jeden gól. A věřil v postup!  To se také stalo,  slávisté se mohou radovat z postupu do čtvrtého kola, ale po výkonu, který zanechal  značné rozpaky.

Bylo až neuvěřitelné kolika nepřesností v rozehrávce a zejména  v  obraně se Pražané dopouštěli.  Na zápas v  Borisovu nebude rád vzpomínat stoper Jugas, který se podepsal na obou gólech, zejména na druhém, kdy  místo razantního odkopu doslova namazal míč Staševičovi.  Za stav u 2:1 hned v úvodu druhého poločasu narostla domácím fotbalistům doslova křídla a zatlačili slávisty do hluboké defenzívy. Teprve po půlhodině hry si mohli slávisté na chvíli vydechnout a zaútočit a dokonce při pěkné akci Škody, který dobře  centroval před Ščerbického branku, mohl Deli nebo Jugas ve skluzu dopravit míč do sítě. V závěru utkání se však slávisté většinou jen bránili a se štěstím ubránili  skóre 2:1.

Jestliže v Praze po vyloučení Jablonského byli diváci svědky neustále se bránícího týmu Bělorusů, v odvetě to byl, jak se dalo očekávat, pravý opak. Všichni se hnali do útoku, jak jsou zvyklí z domácí ligy a k ofenzívě jim na začátku obou  poločasů nahrávali vstřelené góly. A když jsme viděli fatální selhání slávistické obrany, počínaje Jigasem a pokračující Ngadaem a konče nevhodně vyběhnuvším Laštůvkou, kdekdo lámal nad slávisty hůl.  Proto jako dar z nebes  po sérii standardních situací byl perfektně Dannym rozehraný rohový kop ve 44. minutě a přesná hlavička kapitána Škody, proti níž byl gólman bezmocný.

A tento, doslova zlatý Škodův gól zajistil Slavii  postup do čtvrtého předkola  s prémií 148 miliónů korun a při případném vyřazení z LIgy mistrů, účast v základní skupině Evropské ligy. Už v  pátek se dovíme los čtvrtého předkola, dá se předpokládat, že dalším soupeřem bude tým z této pětice: Olympiakos Pireus, Celtic Glasgow, FC Kodaň, APOEL NIkosie a Maribor.

„Všichni máme obrovskou radost z toho, co se nám podařilo. Děkujeme fanouškům, co sem přijeli a mohutně nás podporovali. Další poklona patří soupeři, který hrál velice dobře. Myslím, že zkušenosti, které má Bate v evropských pohárech, musíme teprve sbírat a jsem rád, že jsme přes takového soupeře přešli,“ oddechl si po zápase trenér Jaroslav Šilhavý.

„Očekávali jsme, že na nás Bate vlítne, bohužel se to potvrdilo. Věřil jsem, že to zvládneme aktivitou a dobrou obranou, bohužel, šli do vedení už v 5. minutě a měli 85 minut, aby postoupili. Ty věci, které jsme soupeři nabízeli, on z nich vytěžil rychlé góly, nás stály nervozitu,“ uvědomoval si Šilhavý.

BATE Borisov – SK Slavia Praha 2:1 (1:1)

Branky: 6. Signěvič, 46. Staševič – 44. Škoda. Rozhodčí: van Boekl ( Nizoz.). ŽK: Milunovič, Staševič. Diváci: 12 436.

Borisov: Ščerbickij – Bagu, Milunovič, Baljat, Poljakov ( M. Voloďko) – Staševič, A. Voloďko (76. Gvilla), Dragun, Ivanič, Gordejčuk (89. Tuominen) – Signěvič. Trenér Jermakovič.

Slavia: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Deli, Bořil – Ngadeu – van Buren (61. Zmrhal), Hušbauer (85. Souček. Rotaň, Danny (70. Švento) – Škoda. Trenér Šilhavý.

ČTSA (ph), kc, foto: www.slavia.cz

 

Napsat komentář