Sparta v Bělehradě – 3. Předkolo Evropské ligy

Sparťanská výprava dorazila ve středu do Bělehradu před čtvrtečním utkáním třetího předkola Evropské ligy. Na stadionu proběhl tradiční předzápasový trénink i tisková konference, které se účastnili kapitán David Lafata a trenér Stramaccioni.

„Všichni jsme rádi, že sezóna už začne. Je pravda, že začátek to bude ostrý. Co se tak bavíme v kabině, tak i noví hráči se těší. Mají zkušenosti s takovými zápasy, takže i to by nám mohlo do takového zápasu pomoct,“ prohlásil sparťanský kapitán.

„Viděli jsme rozbor soupeře, z čehož je patrné, že nás nečeká nic jednoduchého, ale rozebírat podrobnosti nechci. To jsou naše interní věci a uvidíme, jak si s tím poradíme ve čtvrtek večer,“ pokračoval David, jenž byl tázán také na Srdjana Plavšiće.   

„Srdjan je kvalitní fotbalista s velkým potenciálem. Věřím, že bude úspěšný a pomůže Spartě k úspěchům,“ řekl Lafata na adresu dnes již bývalého hráče bělehradského týmu.

„Zatím nevím, zda budu vůbec hrát a uvidíme, jak sestavu poskládá a jaké úkoly budeme každý mít,“ reagoval na dotaz ohledně jeho případného nasazení do sestavy na postu podhrotového útočníka.  

Stramaccioni: Soustředím se jen na zápas

Sparťanský kouč přivezl do Srbska k prvnímu zápasu i nejnovější posily Mavubu, Mandjecka a uzdravujícího se Tal Ben Chaima, ovšem ve výpravě chyběli Michal i Václav Kadlec a zranění Costa s Néstorem.

„Michal Kadlec není společně s týmem v Bělehradu. David Hovorka potřebuje ještě čas, aby se dostal zpět do plného tréninku. Tomáš Rosický pracuje na svém návratu. Václav Kadlec není v nominaci, protože jsem nebyl spokojený s jeho výkony. Řekl jsem mu to během naší debaty v Praze. Proto jsou hlavními útočníky pro tento zápas Marc Janko a David Lafata,“ uvedl Stramaccioni na tiskovce před zápasem.

„Tal ben Chaim se zapojil do plného tréninku v tomto týdnu, ale nebude zřejmě hrát od úvodní minuty. Co se týče Mandjecka a Mavuby, tak Mandjeck je připraven v tuto chvíli lépe,“ pokračoval trenér.

„O základní sestavě jsem rozhodnutý, ale jediný otazník je u Ondry Zahustela, který má problémy se zády. Pokud bude v pořádku, tak bude na střídačce připraven do zápasu, pokud ne, mezi náhradníky bude Milan Piško, kterého jsme vzali s sebou právě kvůli tomu, že Ondra není zcela v pořádku,“ řekl kouč Sparty.

„V tuto chvíli se starám pouze o čtvrteční zápas. Spekulace někdy vytváří situace, které nemám rád, zvlášť v blízkosti zápasů. Pokud bude nějaký další přestup, budu rád, pokud se uzavře, co nejdříve a tým bude připraven na start ligy,“ reagoval na dotaz směřující na přestupové spekulace.

„Hráči nepotřebují, abych jim připomínal, jak bouřlivá atmosféra může na stadionu Marakan být, všichni mají dost zkušeností, aby si s tím poradili. Může to být i motivace pro sparťanské fanoušky, aby příští týden vytvořili výbornou atmosféru při odvetě v Praze. Věřím, že budeme ve čtvrtek večer kompaktní a silní, abychom udělali první krok k postupu,“ dodal.

Martin Frýdek, který přišel o téměř celou minulou sezónu, je zpět v plné síle a vyhlíží start nového soutěžního ročníku.

Věřím, že vše už je definitivně v pořádku. Žádná omezení nemám, odtrénoval jsem vše poctivě, koleno drží,“ usmíval se Martin při úterním setkání s novináři před středečním odletem do Bělehradu.

„Na soutěžní zápas se moc těším, je to zase nový začátek a těším se na něj. Pokud budu hrát, bude to pro mě po dlouhé době první soutěžní start. Těším se opravdu hodně, až to zase vypukne,“ pokračoval Martin, jenž se chystá na novou sezónu i se všemi novými spoluhráči. „Těším se i na atmosféru, měl by to být zážitek.“

„Nejsem ve Spartě placený od toho, abych komentoval příchody nových hráčů, ale především od toho, abych hrál a podával, co nejlepší výkony já sám. Soustředím se především sám na sebe, abych mohl hrát. Nejdůležitější pro Spartu ale je, aby trenér vybral ty nejlepší a hrála ta nejlepší jedenáctka,“ uvedl Martin.

„Zatím jsme neměli moc času se vzájemné všichni poznat, ale řekl bych, že všichni noví hráči zapadli do kádru dobře a přijali jsme je mezi sebe naprosto bez problémů. Všichni věříme, že to bude klapat.“

Hned na začátek sezóny čeká Frýdka a spol. těžký soupeř z Bělehradu. „Je to samozřejmě důležitý zápas hned na začátku, ale já si myslím, že pro Spartu je důležité každé utkání. Pro nás je to složité vždy, je na nás vyvíjen tlak, ale všichni se s tím popereme a chceme postoupit do skupiny,“ řekl Martin.

„Oproti generálce musíme zlepšit hodně věcí. Jednou z nich je například rozehrávka, ta se nám vůbec nedařila a celkově nám to nevyšlo, jak jsme si představovali. Jsme ale hráči Sparty a musíme se s tím umět poprat. Musíme to nyní hodit za hlavu a snažit se hned v dalším zápase hrát lépe,“ řekl Martin ohledně zápasu s Vitesse.

O Martinovi je známo, že může hrát na více postech, ovšem on má o své preferované pozici jasno. „Rád bych hrál ve středu zálohy, ale v této konkurenci musím dělat vše pro to, abych vůbec byl v sestavě. Už za trenéra Ščasného jsem hrál pozici s více ofenzivními úkoly a bavilo by mě tuhle pozici hrát, ale záleží na trenérovi, koho na tento post vybere.“

„Nejsem si jistý, zda nyní po všech těch příchodech tlak ještě víc narůstá, Řekl bych, že ne, protože ve Spartě je ten tlak zkrátka na nejvyšší úrovni neustále. Byl na nás vyvíjen tlak postoupit do Ligy mistrů a vyhrát titul, což se bohužel nepodařilo. Naopak se nám dařilo v Evropské lize, ale tlak byl, je a vždy bude. Nemyslím, že to bude jiné, než v předchozích sezónách,“ prohlásil Martin ohledně případného zvýšeného tlaku na tým.0,

„Do Bělehradu rozhodně neletíme bránit, chceme vyhrát každý zápas. Pro mě osobně je základem nedostat gól, výhra by mi udělala radost,“ dodal Martin.

Čtsa, zdroj: www.sparta.cz

 

 

Napsat komentář