Do nové fotbalové sezóny – Projekt videorozhodčí a výročí 25 let české fotbalové soutěže

Již v pátek 28. července se rozběhne nový ročník české fotbalové nejvyšší soutěže, která premiérově ponese název HET liga, dle generálního partnera společnosti HET. Kromě velkých zahraničních fotbalových jmen a boje o přímý postup do milionářské Ligy mistrů se mohou fotbaloví fanoušci těšit na další novinky.

Jedná se o velice zajímavý projekt Ligové fotbalové asociace „Videorozhodčí“, který vstoupí do své on-line fáze, to znamená zapojení videorozhodčí do průběhu ligového utkání. Generální partner ve spolupráci s ligou připravil speciální soutěž pro fanoušky a pětadvacetileté výročí samostatné české fotbalové soutěže.

„LFA podepsala smlouvu s FIFA a pravidlovou komisí IFAB a od ledna 2017 se zapojila do programu testování videorozhodčí. Během jarní části sezóny bylo v off-line fázi při přenosech O2 TV realizováno 24 utkání. V květnu letošního roku proběhla inspekce FIFA a IFAB a projekt v českém podání obdržel hodnocení „very high quality“, informoval na tiskové konferenci předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

V nadcházející sezóně dospějí videorozhodčí u nás do další fáze, a to sice on-line. V praxi to znamená aktivní zapojení videorozhodčí do průběhu utkání.

Po úspěšném zvládnutí utkání v on-line režimu (přípravná, modelovaná případně v Juniorské lize), který bude sloužit k vyškolení všech zainteresovaných (hlavní rozhodčí a jejich asistenti, 4. rozhodčí, videorozhodčí a asistent videorozhodčího, operátor, technik u hřiště), takže bude možné zažádat FIFA o možnost spustit on-line režim i v ligových utkáních již v sezóně 2017 – 2018.

Projekt nabral dynamický vývoj, na který FIFA zareagovala a v příští sezóně již budou v některých nejvyšších fotbalových soutěžích (např. Německo, USA) videorozhodčí součástí utkání. Přesto je projekt považován za testovací a výsledky budou nadále vyhodnocovány univerzitou v belgické Lovani.

Ligová fotbalová asociace předložila návrh novely disciplinárního řádu Fotbalové asociaci České republiky, který se týká simulování a byl schválen na Výkonném výboru FAČR. V praxi to znamená, že dává možnost Disciplinární komisi Ligové fotbalové asociace od nadcházející fotbalové sezóny dodatečně trestat hráče za simulování v průběhu zápasu.

„Stávající disciplinární řád neumožňoval trestat simulování a případné narušení řádného průběhu hry. To se v této novele změní. Pro disciplinární komisi to bude nástroj, který chování hráčů z profesionálních domácích soutěží vymýtí,“ informoval předseda disciplinární komise Richard Baček. A tak simulujícím hráčům hrozí trest, zákaz činnosti až na dvě soutěžní utkání a uložení peněžité pokuty.

Českou nejvyšší fotbalovou soutěž čeká pětadvacáté výročí od samostatného fungování. Takže si Ligová fotbalová asociace připravila pro fotbalové fanoušky mimořádný videoseriál, který bude věnovat nejlepším hráčům tohoto období. Seriál zahájí Ligová fotbalová asociace v šestém kole HET ligy.

Červenobílá pražská Slavia, modročervená Viktorka Plzeň, rudá Sparta Praha a bílomodrý ostravský Baník. To jsou klubové barvy, které jsou nejsilnějším poutem fanouškovského vztahu s klubem svého srdce. A tak partnerství mezi HETem a fotbalovou ligou se stal akce „Fandi svým barvám!“

Tradičně velké boje o mistrovský titul dostávají v sezoně 2017/18 další odměnu pro mistra HET ligy, přímý postup do základní skupiny prestižní evropské soutěže Ligy mistrů. „Moc si přejeme, aby nový ročník HET ligy byl zcela výjimečný,“ řekl před startem ligy jednatel HETu Jiří Sokol.

V rámci fotbalového spojení si společnost HET připravila pro své zákazníky soutěž o atraktivní ceny! Od září po dobu nové fotbalové sezóně, bude ve hře iPhone SE, fotbalové míče Puma a HET ligová polo trika. Šanci vyhrát bude mít každý účastník, který si případně u stovky partnerských prodejen HET nakoupí zboží HET nad 200 Kč.

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda:

Čtsa, kc, foto kc,

Napsat komentář