VH FAČR se uskuteční 12. prosince v Nymburku

Mimořádná valná hromada Fotbalové asociace ČR, na které se bude volit nové vedení, proběhne 12. prosince letošního roku v Nymburku. Dnes o tom rozhodl výkonný výbor FAČR. Jde o náhradní variantu za valnou hromadu z 2. června, na níž ani ve třetím kole nebyl zvolen předseda a výkonný výbor FAČR.

FAČR dnes ve svém sídle také jednala se zástupci FIFA (Nodar Akhalkatsi) a UEFA (Eva Pasquier) o tom, jak se v budoucnu v rámci VH podobné situaci vyvarovat. Asociace nyní řeší způsob úpravy vlastních stanov tak, aby na dalších valných hromadách nehrozil další pat. Zástupci FIFA a UEFA však dnes zároveň ujistili, že tématem pro ně není případné zrušení dvoukomorového systému ČECHY/MORAVA. „O tom řeč vůbec nebyla. Na nás je, abychom do další valné hromady šli již se změněnými stanovami a volby probělhy podle nich. Pevně věřím, že se tak uděje. Jakmile úpravu stanov schválíme, další valná hromada tak již nemůže být neúspěšná,“ řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Možnou variantou je podle něj minimální změna Stanov FAČR v článku 21 odstavci 5D, kdy by po 3. kole voleb nenásledovalo dohadovací řízení, ale 4. kolo voleb s tím, že by předsedu asociace stanovila absolutní většina hlasů přítomných delegátů z české i moravské komory.

„Jsme tady proto, abychom FAČR poskytli maximální podporu. V celosvětovém měřítku znamenají paty při zdejší valné hromadě úplné unikum a my chceme nabídnout pomocnou ruku tak, aby se podobným blokádám v budoucnu předcházelo. Pro image českého fotbalu to není dobrá věc a nic takového si nezaslouží za to, kolik práce se zde za poslední roky udělalo. Všichni chceme, aby se tady fotbal nezastavil a naopak fungoval dál ve všech svých skvělých aktivitách. Důležité tedy je, aby příští valné hromady přinesly výsledek a byl pokaždé zvolen předseda s výkonným výborem,“ uvedla Eva Pasquier, vedoucí mezinárodních vztahů UEFA.

Zástupce FIFA Nodar Akhalkatsi uvedl, že federace bude dění v českém fotbale dál sledovat a 4. července se současná situace také stane tématem při zasedání národních asociací. „Uvědomujeme si vážnost okamžiku a jsme připraveni poskytnout maximální součinnost pro dobro celé české fotbalové rodiny. Předali jsme FAČR naše doporučení a budeme pevně doufat v úspěšné volby na konci letošního roku,“ podotkl Nodar Akhalkatsi.

Tisková konference: Eva Pauqnier, Rudolf Řepka:

Čtsa, www.fotbal.cz

 

Napsat komentář