Jubilejní dvacáté setkání hokejových a fotbalových legend se vydařilo!

Vždycky se těším na kamarády, říká  Milan Nový – Golonka opět nechyběl.

Agentura Quick studio Praha ve spolupráci s firmou  Sport technik Bohemia, Advantage Cars, Fotbalovou asociací ČR a Českým svazem ledního hokeje uspořádala již 20. ročník setkání s generacemi  hokejistů a fotbalistů, kteří proslavili naši vlast.

Hockey -Football Memories 2017, jak se akce oficiálně nazývá, se opět uskutečnila  v Hluboké nad Vltavou v krásném hotelovém areálu generálního sponzora Milana Vopičky, který býval vynikajícím hokejistou a tenistou a léta úspěšně podniká ve výstavbě nejrozmanitějších sportovních  staveb a hřišť s využitím moderních i klasických materiálů.

Tentokrát do Hluboké přijelo více než dvacet borců, kteří získávali na mistrovstvích Evropy a světa a olympijských hrách medaile, nebo v kanadsko-americké NHL nejcennější trofeje. Mohli jsme se setkat s fotbalovými mistry Evropy 1976 Panenkou a Dobiašem, olympijským vítězem 1964 Geletou a jeho spoluhráči z Dukly Jelínkem, Knebortem a Vacenovským,  hokejovými mistry světa Klapáčem, Kaberlem, Horešovským, Králíkem,  Fardou, Kochtou, Jiřím Holíkem, Novým a Pouzarem, který se může pyšnit i trojnásobným vítězstvím ve Stanleyově poháru, mistrem  Evropy, vicemistrem světa a držitelem stříbrné a bronzové olympijské medaile Havlem, který jako kouč vedl veterány k titulu  mistrů světa.

Mezi  hokejisty a fotbalisty, z nichž Tadeáš Kraus byl v 85 letech vůbec ze všech nejstarší, švagr Milana Vopičky  wimbledonský vítěz Jan Kodeš a olympijský vítěz ve střelbě malorážkou Jan Kůrka.  Jako mezi svými se cítil i stříbrný medailista, veslař  Oldřich Svojanovský, předseda Klubu českých olympioniků.

Mirka Rychterová z pořádající agentury Quick studio a Milan Vopička se netajili tím, že by na setkání rádi  uvítali  vítěze hokejového olympijského turnaje v Naganu. Pozváni byli, ale  nikdo nedorazil. Zřejmě se chystají  na  příští rok, kdy od jejich triumfu uplyne 20 let.

Většinu legend doprovázely manželky, které byly při svých  mužích i ve chvílích kdy se jim nedařilo. Debaty nebraly konce. Vzpomínalo se na někdejší líté boje,  na domácích i zahraničních kolbištích, hovořilo se o dětech a vnoučatech, ale jako vždy se pamatovalo na aktivní sportování v neobvyklých soutěžích. K nim patří tradičně i mariáš,  pro který si karbaníci přinesli  někdejší drobné mince. Králem mariáše se stali Pražáci, nejlepší byl Knebort a jen o „prsa“ zůstal  nezmar Havel, který  se ještě objevil v brance při florbalovém mači, ve kterém byli k vidění i otec a syn Válkové a s chutí si zahrál i Panenka.  Zatímco  Havel, zvaný  Gusta, se  potil nad kartami, jeho manželka dominovala  nedaleko na kolbišti šipkařů.

Ze zájezdu starých gard přijeli  na závěrečnou část  ještě další fotbalisté Mareš, Lubas a D.Herda, všichni se náramně bavili na  společenském večeru, kde se  o dobrou náladu starala skupina Karla Vágnera , zpěváci Heidi Janků a  Standa Hložek.

Jako málokdy byla příležitost si při sklence vína pohovořit s borci, kteří  se nám v minulých letech přičinili o radostné chvíle.  Všem se v areálu moc líbilo a těší se, že za rok opět přijedou.

Hezky to vyjádřil hokejový kanonýr Milan Nový:  “ Kdy a kde jindy si můžeme tak  pokecat! Dnes si Jarda Pouzar  ze mě dělal legraci , že jsem mu to jako centr kazil. Hned jsem se ohradil, že jsem byl na ledě od toho, abych dával góly, a on aby mi na ně nahrával. A na jeden, a dokonce jediný gól, kterým jsem rozhodl o prohře Kanady, se všemi esy z NHL, se nezapomíná.“

Josef Vacenovský vzpomínal na staršího bratra, který  prý byl lepší  fotbalista než on.  “ Neměl takové štěstí jako já. A bohužel předčasně zemřel. Dnes mi tady chybí dlouholetý parťák Honza Brumovský, který v kruhu rodinném oslavuje osmdesátku.  Mě  taková oslava čeká za dva týdny,  ani se nechce věřit, že jsem tak starej.“ Jen dodáváme, že na osmdesátiletého seniora vůbec nevypadá.  Stěží na sedmdesát.

Velmi emotivní je každé setkání  s Jožou Golonkou, rovněž potencionálním osmdesátníkem. Jediný ze všech slavných slovenských fotbalistů a hokejistů pravidelně jezdí na setkání  legend.“ Pořád se cítím Čechoslovákem a je mi moc dobře mezi bývalými  českými spoluhráči.“

Joža je stále nesmírně temperamentní, nezkazí žádnou zábavu.  Když se zastaví u nějaké skupiny u kulatých stolů, je hned  veselo. Sype vtipy jako z rukávu a hned se jim  upřímně směje. Jedině se na chvíli rozzlobil, když podepisoval knihu, nazvanou prostě „Golonka. “ Ten vydavatel mě oškubal, ale už je pryč,  s tím asi už nic nenadělám.“  Z Hluboké odjížděl mezi posledními v neděli dopoledne a loučil se slovy: “ Tak za rok na shledanou a zase přijedu s manželkou, té se takové akce hodně líbí.“

Dlouholetým mediálním partnerem sportovní – společenské akce Hockey – Football Memories je Česká tisková sportovní agentura.

ČTSA (Přemysl Hrubý), kc,

https://goo.gl/photos/iQ94g53ptkjVuiKYA

Foto: Václav Mudra,

 

 

Napsat komentář