Mládežnická elita změří síly v Jablonci

Severočeský Jablonec je „Mekkou“ mládežnické atletiky a zároveň také tradičním pořadatelem republikových šampionátů nejrůznějších kategorii. Tentokrát se zde sejdou nejlepší závodníci v kategorii juniorů a dorostu. Ve startovních listinách figuruje řada zajímavých jmen a dají se očekávat kvalitní výkony i dramatické souboje o mistrovské medaile.

Jednou z disciplín, kde by se mohlo útočit nejen na rekord mistrovství, ale i na ten národní, je kladivo juniorek. Kateřina Skypalová zvládla přechod z tříkilového náčiní na čtyřkilové na jedničku. V průběhu letošní sezóny si dokázala posunout v Halle osobní rekord až na 66.55 a na historické maximum Kateřiny Šafránkové ztrácí necelé dva metry. V reálném ohrožení je rekord mistrovství, který má v držení též Šafránková a jeho hodnota je 59.87, což je meta, kterou Skypalová letos přehazuje téměř každým závodem. Závodní sebevědomí si svěřenkyně Lucie Plašilová ještě zvýšila před necelými dvěma týdny v Třinci, kdy poprvé v kariéře vybojovala mistrovský titul i mezi ženami. „Do Jablonce se moc těším. Budu se snažit o další vylepšení svého osobního rekordu, protože cítím velkou formu. Trošku mě mrzí, že neházíme přímo na stadionu, ale mimo něj. Přesto věřím, že můžu hodit opravdu daleko,“ nechala se slyšet.

Další elitní vrhačkou, která se na severu Čech představí je ostravská Nikol Tabačková. Dívka, která loni vybojovala čtvrté místo na juniorském mistrovství světa, se potýká se zdravotními problémy, přesto by na jabloneckém stadionu předváděla daleké hody. „Poslední dobou mě trápily zdravotní potíže, takže bych ráda absolvovala mistrovství republiky ve zdraví. Bude to pro mě taková zkouška a ukazatel směrem k evropskému šampionátu v Grossetu. Na MČR se vždy těším a věřím, že výrazně přehodím padesátimetrovou hranici,“ sdělila své přání.

Bez menších zdravotních patálií se neobešla ani sezóna výškařky Lady Pejchalové. Přesto má letos již skočeno 186 centimetrů a pod vedením trenéra Zdeňka Lubenského se jí dostalo i zdravého sebevědomí. I přes tréninkový výpadek by ráda atakovala osobní rekord, který má hodnotu 190 centimetrů. „Před startem v Jablonci se cítím docela dobře. Kotník se zdá být v rámci možností vyléčen. Před závodem si ho nechám zatejpovat a uvidím, co předvedu. Ráda bych si vylepšila své letošní maximum směrem k 190 centimetrům,“ odhalila své ambice.

V ideálním rozpoložení se před domácím juniorským vrcholem nachází vícebojařka Jana Novotná. Před týdnem si dokázala při TNT Express Meetingu Kladno vylepšit vícebojařské osobní maximum. Zazářila hlavně v dálkařském sektoru, kde si vylepšila osobák na 624 centimetrů, čímž splnila další limit pro MEJ v Grossetu. „Cítím se skvěle a na Gigant se moc těším. V rámci přípravy na vícebojařský pohár, který se koná o týden později ve Španělsku, jsme se s trenérkou rozhodly absolvovat krátké překážky, dálku a kouli. Spokojená bych byla, kdybych se přiblížila výkonům z kladenského vícebojařského mítinku. Chci se také pokusit o koulařský osobák,“ řekla.

Nejvyšší ambice má i další skvělá vícebojařka a tou je dorostenka Anna Kerbachová. Svěřenkyně trenéra Františka Ptáčníka má již splněné vícebojařské limity jak pro start na světovém šampionátu do 17 let v Nairobi, tak i na mistrovství Evropy juniorů v Grossetu. V Jablonci se představí na překážkách a v oštěpu. Jedním z vrcholů šampionátu by mohl být její souboj s čerstvou dorosteneckou národní rekordmankou na stovce překážek Markétou Štolovou. Kerbachová pro změnu drží národní rekord v dorostenecké kategorii na halové šedesátce překážek. „Stále ještě doháním manko z přípravy, ale cítím se velice dobře. Mistrovství republiky půjdu z plného tréninku, což jsem ještě nikdy neabsolvovala, tak uvidíme, jak to zvládnu. Půjdu krátké překážky a oštěp. Na Kladně jsem se přesvědčila, že hlavně oštěpařská forma je dobrá, takže se do Jablonce těším,“ uvedla.

Nesmíme však zapomínat ani na chlapecké kategorie. Nesmírně zajímavý bude jistě souboj mezi juniorskými tyčkaři. Hned trio atletů má totiž už splněný limit do Grosseta. Sestava Dan Bárta, Matěj Ščerba a David Holý může předvádět skoky vysoko nad pět metrů. Bez šance není ani Ondřej Kopecký, vícebojař, který si s tyčí také velmi dobře rozumí.

Zajímavý bratrský duel nabídne diskařská soutěž dorostenců, kde se utkají bratři Forejtové. Michal i Jakub mají již splněné nominační kritérium na MS své kategorie v Nairobi a jistě budou chtít atakovat šedesátimetrovou hranici. Oba také nastoupí v kouli, kde se utkají se suverénem této disciplíny Jakubem Héžou. I on už má jistý start v Keni. Snad tedy tato trojice zopakuje podobně parádní koulařské představení, jaké předvedla při halových mistrákách.

Mistrovství České republiky juniorů a dorostu proběhne ve dnech 24. a 25. června na jabloneckém atletickém stadionu. Celý program odstartují v sobotu v 9:00 chodci a vyvrcholí v neděli závěrečnými štafetami. Oba soutěžní dny republikového šampionátu lze sledovat i na livestreamu na facebooku Jsem Atlet.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

 

Napsat komentář