Asistentem trenéra bude Michal Zach

Realizační tým FC Vysočina doznal konečné podoby. Pozici asistenta trenéra kouče Ivana Kopeckého obsadil osmačtyřicetiletý zkušený trenér Michal Zach. Ten v roli hlavního kouče krátce působil v Liberci i Bohemians a je známý dlouholetou spoluprací s trenérem Vítězslavem Lavičkou.

„V minulém týdnu mne s nabídkou spolupráce oslovil nově jmenovaný jihlavský trenér Ivan Kopecký. Nikdy jsme spolu na jedné lavičce neseděli, ovšem z fotbalového prostředí se dobře známe. Tato možnost mne zaujala a poté vše nabralo rychlý spád. Už v úterý 20. června jsem v Jihlavě absolvoval první tréninkovou jednotku,“ řekl ke svému přesunu na Vysočinu nový asistent trenéra Michal Zach.

Zach vedl svá mužstva k celé řadě zápasů proti FC Vysočina: „Fotbalová Jihlava mi vždy byla velice sympatická. Jde o dobře vedený a zajištěný klub, který se vždy snažil o kombinační fotbal. Ze současného kádru jsem dosud žádného z hráčů nevedl, ovšem z působení v nejvyšší soutěži však samozřejmě celou řadu hráčů dobře znám. S dalšími se jistě brzy seznámím. Na hodnocení kvalit současného týmu je brzy. Nyní začíná nová etapa tvorby tohoto mužstva a nepochybně disponujeme solidním kádrem. Jde o to, aby se nám podařilo najít pro něj úspěšný způsob hry a vytěžit z něj maximum.“

Michal Zach (nar. 21.3.1969) jako hráč působil v pražské Aritmě a trénování se začal věnovat již ve svých dvaadvaceti letech. Svoji profesionální trenérskou dráhu zahájil v Neratovicích a poté v druholigovém Mostu. V ročníku 2003/04 vedl Most v pozici hlavního trenéra. V následující sezóně trénoval fotbalisty Ústí nad Labem ve II. lize. V červnu 2005 následoval kouče Vítězslava Lavičku do Liberce a byl tak u zisku druhého mistrovského titul pro Slovan. V létě 2007 Lavička severočeský tým opustil a Zach byl jmenován hlavním trenérem. U týmu však vydržel jen devět podzimních kol. V prosinci 2007 byl jmenován asistent trenéra Zbyňka Busty v Bohemians a souběžně po Lavičkově boku působil jako asistent trenéra v české reprezentaci do jednadvaceti let. Po Bustově předčasném ukončení smlouvy na jaře 2008 odtrénoval šest ligových zápasů z pozice hlavního trenéra.

V létě 2008 následoval Vítězslava Lavičku do Sparty, ovšem jejich společné působení skončilo už v říjnu 2008 porážkou v derby. V roce 2009 s Lavičkou zamířil do Austrálie, kde strávili celkem dva úspěšné roky v Sydney FC, kde získali mistrovský titul a dostali se do asijské obdoby Ligy mistrů. V létě 2011 se z rodinných důvodů vrátil do Česka a přijal místo kouče druholigového Mostu. Zkraje jara 2013 však byl z lavičky Baníku odvolán. V létě 2014 přijal místo hlavního trenéra staršího dorostu U19 v Bohemians Praha 1905. Po dvou sezónách se jako asistent přesunul k prvnímu mužstvu kouče Miroslava Koubka. Jeho působení v Ďolíčku skončilo v dubnu letošního roku společně s Koubkovým odvoláním.

Miroslav Fuks
vedoucí marketingu a tiskový mluvčí FKVL.,

 

Napsat komentář