Trenér Stramaccioni – obnovit sparťanskou mentalitu

Před středečním zahájením přípravy na novou lidovou sezónu 2017 -2018 proběhla na pražské Letné první tisková konference s novým sparťanským trenérem Andreou Stramaccionim, který velice důsledně odpovídal na dotazy českých sportovních novinářů.

„Všichni budeme mít obrovskou zodpovědnost, protože chceme vrátit Spartu na nejvyšší místo,“ řekl nový sparťanský trenér v úvodu tiskové konference.

„Sparta mě kontaktovala a ukázala mi jasnou vizi a projekt. Vím, že není obvyklé mít zahraničního trenéra v České republice, byl jsem nadšený ze setkání s panem Kotalíkem a panem Křetínským, který na mne udělal velký dojem. Sparta je stále významným klubem v Evropě, z historického pohledu velmi úspěšná. Takže chceme, aby byla opět úspěšná. Bylo důležité, abychom si řekli, že potřebujeme dostatečné zbraně být znovu nejlepšími. Vše, na čem jsme se dohodli, mi dává záruku, že tento projekt bude určitě úspěšný,“ řekl trenér Stramaccioni.

Byl jsem nejmladším trenérem v Serii A, a měl jsem hodně učitelů a vzorů. Italská fotbalová škola je hodně zaměřená na taktickou stránku fotbalu a také mentální sílu. Má vize je být úspěšný na domácí i evropské scéně, Sparta si to zaslouží, jak to bylo dříve. Aby to vyšlo a byli jsme velmi úspěšní, musí kvalitně pracovat trenéři a hráči na hřišti i mimo něj,“ řekl Andrea a dodal,“ Sparta již o mně věděla před samotným jednáním o angažmá, takže o mně ví všechno, co ode mě může očekávat. Italská liga je odlišná od řecké nebo české, ale já nebudu měnit sám sebe a budu praktikovat své filozofie.“

„Rozhodl jsem se vzít do Sparty o dva další lidi navíc, než jsme byli v Řecku, protože jsem chtěl realizační tým vylepšit a pokrýt všechny oblasti. Takže to není jen o jedenácti hráčích, kteří jsou v základní sestavě. Zároveň jsem chtěl i české trenéry a členy realizačního týmu, protože je velice důležité mít v realizačním týmu lidi z české země. Věřím, že je to dobrý mix, protože v každé herní oblasti máme tuzemské i zahraniční odborníky, což je velice důležité. Jsem rád, že budu spolupracovat s Radkem Kováčem, Miroslavem Baránkem, bývalými hráči Sparty, kteří hodně pomáhají, věřím, že budeme pokračovat,“ upřesnil nový trenér.

„Co se týká komunikace, vím, že většina hráčů umí anglicky. My nepotřebujeme mezi sebou žádnou komunikaci na úrovni univerzity, ale důležitý je fotbalový slovník, který je univerzální. Zároveň jsem se začal učit česky, abych zvládl klíčová slova a spojení. Vycházím z toho, že každá fotbalová soutěž je jiná, každá má určitou specifiku. Já přináším do Sparty svou mentalitu, kterou chci přetavit jako vítěznou. Českou ligu neznám, protože jsem v česku nikdy nehrál a netrénoval, přesto chci si být jistý, že budu znát své hráče, kterým předám tu správnou mentalitu a veškeré své fotbalové myšlenky,“ věří Stramaccioni.

„ Znal jsem některé sparťanské hráče z mezinárodní úrovně, ale když mě Sparta kontaktovala a jednání byla dotažena, začal jsem intenzivně zjišťovat informace o všech hráčích. Ve spolupráci s Tomášem Požárem jsme konzultovali příchody hráčů, které Sparta sledovala již v průběhu minulé sezóny, po vzájemné konzultaci jsme jejich příchod nakonec schválili,“ řekl nový trenér a informoval o případných odchodech a dodal,“ Vedení klubu zatím oficiálně neuvedlo odchody jednotlivých hráčů, určitě k tomu dojde, až bude vše definitivně potvrzeno. Základní kádr by měl mít 23 až 24 hráčů, k tomuto počtu se dostaneme postupně, takže nebudeme kompletní na začátku přípravy. Každý nový trenér musí udělat nepopulární rozhodnutí, jako jsou odchody hráčů. To rozhodně k fotbalu patří.“

„S Tomášem Rosickým jsme se setkali, když jsem podepisoval smlouvu. Tomáš je legenda, fotbalová osobnost a velký bojovník. Chce se opět vrátit na hřiště a ještě nekončit, to ho obdivuji. Jsme domluveni, že se k týmu připojí určitě později, takže ho budu mít k dispozici později,“ informoval trenér.

„O mladých hráčích jsem hovořil v rámci konverzace s vedením klubu. Když nejsou mladí hráči ještě připraveni pomoct prvnímu týmu a prioritou je především vítězství, není totiž nutné za každou cenu nasazovat mladé hráče. Přesto budou mladí hráči součástí týmu, ale do zápasu se dostanou jen v případě, že budou stoprocentně připraveni. Týká se to všech hráčů, nejen mladých, „ řekl na adresu mladých sparťanských hráčů.

„Česká liga je velmi těžká, Sparta ztratila spoustu bodů s menšími kluby. Jedním z problémů je psychika hráčů. Liga se rozhoduje v každém zápase, než se Slavií nebo Plzní, ale i s klubem, který je momentálně na posledním místě. Zejména je důležité nikoho nepodcenit. Velice dobře to znám z Interu Milán, když se v tak velkém klubu nevyhrává, je to okamžitě těžší a složitější. Mým hlavním úkolem je neustále motivovat hráče správným fotbalovým směrem proti soupeřům,“ řekl nový trenér, který je přesvědčen, že ve Spartě dojde k velkému zlepšení. 

Čtsa, kc, foto,

 

 

Napsat komentář