Fotbalisté FC Vysočina zahájili letní přípravu na nový ročník

Fotbalisté FC Vysočina se po třítýdenní dovolené sešli na jihlavském stadiónu na startu letní přípravy. V rozšířené a opravené kabině je přivítal výrazně proměněný trenérský tým v čele s hlavním koučem Ivanem Kopeckým. Na úvodním tréninku se hlásilo osmadvacet fotbalistů. Scházeli reprezentanti Davis Ikaunieks a David Štěpánek a též rekonvalescent Matúš Marcin, kteří mají o týden prodlouženou dovolenou.

Úvodní trénink probíhal za příjemného počasí na vedlejší travnaté ploše v areálu v Jiráskově ulici. Přinesl menší náročnost, na níž budou hráči zejména v příštím týdnu jen marně vzpomínat. Tým se na výborně připraveném trávníku věnoval průpravné hře, přičemž zatím pouze vyklusával Jozef Urblík. Nadcházející tréninkové dny budou ve znamení testování aktuální kondiční připravenosti hráčů. Za týden samozřejmě dojde i na tradiční funkční a diagnostické testy na Fakultě tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity v Praze. K prvnímu letnímu duelu jihlavský tým nastoupí až v sobotu 1. července proti Viktorii Žižkov.

První novou tváří, která se v letní přípravě objevila v kádru FC Vysočina, je pravý obránce či záložník Michal Pecháček (nar. 14.4.1996). Ten by do Jihlavy měl přijít na hostování z italského Udine. Jde o odchovance Slavie Praha a českého mládežnického reprezentanta, jenž v prosinci 2014 zamířil z Vršovic do Teplic. Už v lednu 2015 však odešel na hostování do italského Udine, které se později změnilo v přestup. Na podzim 2015 se Pecháček do Teplic vrátil ve formě hostování. V létě 2016 znovu zvolil působení v Česku, když přijal hostování v Příbrami. V podzimní části si připsal 10 prvoligových zápasů, ovšem jeho jarní zapojení zhatilo zranění.

Novicem číslo dvě je Matyáš Písačka (nar. 13.6.1997). Tento levonohý obránce či záložník je odchovancem Slavie Praha a má za sebou roční působení v třetiligovém Slavoj Vyšehrad. V Jihlavě je zatím ve formě testů a bude se snažit zaujmout pozornost trenéra Kopeckého. Písačka má za sebou dva starty za reprezentační výběr U16.

Nechyběla ani tvář staronová, neboť na druhý pokus by se hráčem FC Vysočina měl stát pravý obránce či defenzivní záložník Martin Nový (nar. 23.6.1993), jenž do Jihlavy míří na roční hostování ze Sparty Praha. V živé paměti je jeho lednový příchod do Jihlavy a absolvování celé zimní přípravy. Těšně před startem sezóny však jeho působení v FC Vysočina zhatilo administrativní pochybení. Nový se tak zapojil do kádru „áčka“ Sparty a připsal si premiérový ligový start za letenský klub. Do dalších devíti utkání nastoupil na podzim za Jablonec. Ve druhé lize v dresu Vlašimi zasáhl do 49 zápasů, v nichž vstřelil sedm branek.

Nový trenér brankářů: Luboš Přibyl

Přítomnost hlavního kouče Ivana Kopeckého nepředstavovala jedinou změnu, kterou během letní pauzy jihlavský realizační tým prošel. Rozcvičku týmu vedl nový kondiční trenér Miroslav Mikšíček a nad zdravím fotbalistů bděl nový fyzioterapeut Vít Císař. Trojici gólmanů si vzal do parády Luboš Přibyl, dvaapadesátiletý úspěšný ligový gólman, jenž na pozici trenéra brankářů nahradil Stanislava Vahalu.

Luboš Přibyl (nar. 16.10.1964) v mládežnických kategoriích chytal za VCHZ Pardubice. V lize působil ve Slávii Praha, na vojně byl v RH Cheb. Po vojně se na dva roky vrátil do Slávie, ovšem v roce 1991 zamířil na Moravu. V letech 1991 až 1994 hájil branku Sigmy Olomouc a poté se mu na 8 let stala osudem Zbrojovka Brno. Brankářskou kariéru končil v Chrudimi a v Hradci Králové v roce 2004. V nejvyšší české soutěži odchytal 348 utkání, z toho 107 s nulou. V evropských pohárech nastoupil jedenáctkrát. V mládežnických reprezentacích odehrál 29 utkání, jednou nastoupil za reprezentační B-tým. Po skončení aktivní kariéry působí jako trenér brankářů, přičemž už v roce 2005 zamířil do Slavie Praha. Zde až do léta 2014 působil střídavě u prvního týmu či juniorky. V roce 2009 zároveň vedl gólmany u českého národního týmu. Z Edenu vedly jeho kroky znovu do Brna, kde setrval do léta loňského roku. Po dvou letech v moravské metropoli se vrátil k juniorům Slavie. Ovšem jen na rok, neboť nyní je jeho novým působištěm Jihlava.

Aktuální kádr FC Vysočina pro letní přípravu

Brankáři: Hanuš, Rakovan, Soukup

Obránci: Krejčí, Kryštůfek, Mišůn, Rosa, Tlustý, Opluštil, Vedral, Nový, Pecháček

Záložníci: Fulnek, Hronek, Novotný, Popović, Štěpánek, Urblík, Vaculík, Záviška, Zoubele, Nerad, Vitásek, Šerý, Písačka

Útočníci: Dvořák, Ikaunieks, Rabušic, Klíma, Marcin, Duba

Miroslav Fuks, vedoucí marketingu a tiskový mluvčí FKVJ,

 

Napsat komentář